Boli ale Penisului: Comune & Mai putin comune

Marea majoritate a bărbaților acordă o atenție deosebită penisului lor, pentru că îl considera principalul simbol al masculinității.

În general, principala preocupare este legată de dimensiunea acestuia, iar studiile arată că mulți consideră că „s-ar fi putut și mai bine”, deși penisul lor se încadrează în limitele dimensiunilor normale.

Dincolo de acest detaliu, bărbații sunt foarte preocupați și de funcționalitatea penisului, mai ales în ceea e privește partea sexuală, iar problemele care apar în acest sens constituie de fiecare dată un serios motiv de îngrijorare.

Așadar, abordarea sănătății penisului este un aspect căruia cei mai mulți dintre bărbați îi acordă importanta cuvenită, ceea ce nu este deloc un lucru rău.

Pentru a te ajuta să recunoști mai ușor eventualele probleme ce pot apărea la nivelul organului genital masculin, îți prezentăm în cele ce urmează principalele boli ale penisului, însoțite de o scurtă descriere a fiecăreia.

Boli comune ale penisului


Din această categorie fac parte afecțiunile cu o incidență ridicată, frecvent diagnosticate în rândul bărbaților, pentru care există o serie de soluții terapeutice cunoscute.

Printre cele mai comune boli ale penisului putem aminti.

Boala Peyronie

În limbaj de specialitate mai este cunoscută și sub denumirea de “Induratio Penis Plastica“, iar în termeni mai puțin pretențioși se mai numește „curbura penisului”.

Așadar, boala este caracterizată de apariția unei curburi nefirești a penisului în timpul erecției, care poate fi mai mult sau mai puțin pronunțată, de la caz la caz.

Boala Peyronie diminuează și lungimea penisului în timpul erecției, iar în cazurile severe, boala afectează viața sexuală a pacientului, întrucât face foarte dificilă sau chiar imposibilă penetrarea.

Se datorează apariției unei plăci fibrotice la nivelul tunicii penisului, care poate fi determinată de factori genetici dar și de anumite traumatisme la nivelul penisului, fumat, sau tulburări autoimune.

Disfuncția erectilă

Această problemă constă în incapacitatea de a obține sau a menține o erecție pe o perioadă mai îndelungată, astfel încât să poată fi dus la bun sfârșit un act sexual. 

Nu întotdeauna disfuncția erectilă constituie un motiv de îngrijorare, pentru că poate apărea și ocazional pe fondul oboselii, stresului, ca efect secundar al unor medicamente și din cauza consumului exagerat de alcool sau de stupefiante.

De asemenea, este firesc să apară probleme cu erecția după mai multe raporturi sexuale consecutive, când organismul intră într-o perioadă de refacere.

Când în spatele disfuncției erectile nu se află o astfel de cauză, poate fi vorba de o problemă de natură funcțională sau psihică, ce necesită un consult medical.

Ejacularea precoce

Ejacularea este un proces fiziologic normal, ce constă în evacuarea lichidului seminal prin canalul uretral ce străbate penisul, ca urmare a stimulării organelor sexuale masculine. De cele mai multe ori, se produce simultan cu orgasmul și este urmată de o perioadă de regresie, in care erecția dispare iar bărbatul nu mai poate avea orgasm.

Pentru a obține ejacularea este nevoie de stimulare, care se produce în timpul actului sexual fiind nevoie de o anumită perioadă.

Când ejacularea are loc la un interval de timp foarte scurt după obținerea erecției sau inițierea actului sexual, apare această problemă numită ejaculare precoce, care le pune serioase probleme bărbaților în a-și satisface sexual partenerele. 

Totodată, și satisfacția proprie este de scurtă durată, umbrită de impactul psihologic pe care o astfel de problemă îl are asupra pacienților.

Balanita

Balanita se manifestă prin inflamarea prepuțului, cauzată cel mai adesea de o infecție fungică sau bacteriană.

Totodată, inflamația poate fi provocată de diverse substanțe cum ar fi diferite ingrediente chimice din compoziția produselor de igienă folosite pentru spălarea zonei genitale.

Atunci când este provocată de ciuperci sau bacterii, balanita se datorează  unei igiene deficitare, dar totodată poate fi cauzară și de gelurile de duș sau săpunurile folosite în acest scop.

De asemenea, mai poate fi și rezultatul unei reacții alergice la anumite medicamente sau substanțe, dar și o consecință a unor afecțiuni precum diabetul, obezitatea sau bolile renale.

În afară de inflamarea care este vizibilă, balanita se mai manifestă prin mâncărime, dureri la urinat, miros neplăcut, durere la nivelul glandului și prepuțului și uneori apariția unor leziuni.

Boli mai puțin comune ale penisului


Există și o categorie de boli ale penisului cu o incidență mai redusă, care necesită investigații mai amănunțite și un tratament mai complex, în funcție de cauzele identificate.

Lista de boli ale penisului mai puțin comune.

Priapismul

Priapismul este considerat a fi o formă de erecție anormală, care se menține o perioadă îndelungată de timp, chiar și în absența stimulării sexuale.

Penisul devine erect aparent fără motiv și rămâne în această stare chiar și după momentul ejaculării.

Se poate vorbi de priapism dacă o astfel de erecția durează cel puțin 4 ore și are lor frecvent. Boala este datorată drenării defectuoase a sângelui din corpii cavernoși ai penisului, iar erecția prelungită este însoțită în general de durere.

La rândul său, această drenare defectuoasă poate fi un simptom al unor probleme de sănătate precum anemia, unele boli hematologice, guta sau cancerul penian.

Ejacularea retrogradă

În cazul pacienților cu ejaculare retrogradă, o parte din lichidul seminal care ar trebui eliminat în mod normal prin uretră ajunge în vezica urinară.

Această afecțiune este și principala cauză a „orgasmului uscat”, caracterizat prin prezența orgasmului la bărbați, fără a fi însoțit de ejaculare.

Atunci când lichidul seminal este produs în prostată și apoi propulsat prin uretră, sfincterul vezicii urinare se strânge, pentru a împiedica pătrunderea acestuia în interior.

În cazul pacienților cu ejaculare retrogradă, acest sfincter nu se contractă sau se contractă insuficient, astfel că o parte din lichidul seminal este pompat în vezică.

Problema nu prezintă riscuri pentru sănătate, însă îi poate afecta psihic pe pacienți, din cauza orgasmului uscat.

Fractura de penis

De cele mai multe ori, fractura de penis apare în timpul actului sexual, atunci când organul este în erecție.

În urma unui astfel de accident, corpii cavernoși umpluți cu sânge sau tunica ce asigură susținerea lor se pot rupe, ceea ce duce la inflamarea imediată a penisului, apariția unui hematom și a durerii.

Evident că fractura de penis determină și pierderea erecției, iar organul sexual capătă o formă curbată.

Este o problemă foarte gravă, ce necesită prezentarea de urgență la un medic. Singura modalitate prin care fractura poate fi reparată este o intervenție chirurgicală, urmată de o perioadă de recuperare de aproximativ o lună și jumătate, în care pacienții sunt sfătuiți să nu întrețină raport sexual.

Este foarte importantă prezentarea la medic imediat după producerea unui astfel de accident, întrucât orice oră de întârziere crește riscul instalării disfuncției erectile.

Cancerul de penis

Este o boală oncologică destul de rară, care apare la nivelul pielii penisului și se poate dezvolta în profunzime dacă nu este depistată și tratată la timp.

Bărbații peste 55 de ani sunt mai predispuși la a dezvolta o astfel de formă de cancer, însă există și alți factori de risc precum igiena precară a zonei intime,  infecția cu virusul HPV sau HIV și expunerea la raze ultraviolete.

Primele simptome ala cencerului de penis, constau în apariția unor leziuni sau noduli la nivelul penisului, senzație de arsură sa urinare sau durere în timpul actului sexual. În primul stadiu, boala afectează doar glandul și prepuțul în timp ce în stadiul al doilea se extinde la corpii cavernoși. 

În stadiul al treilea, formațiunea tumorală deja a atins și ganglionii, iar în ultimul stadiu este extinsă la nivelul întregului organ, generând metastaze și în restul organismului.

Micropenisul

Spuneam mai devreme că bărbații sunt foarte preocupați de dimensiunea penisului lor și că mulți și-ar dori ca acesta să fie mai lung și mai viguros.

Adevăratele probleme legate de acest aspect le au cei care suferă de micropenis, afecțiune caracterizată de existența unui organ de dimensiuni foarte mici.

Un penis în erecție trebuie să aibă cel puțin 9 centimetri în lungime, iar bărbații cu o astfel de problemă nu reușesc să atingă acest prag.

Este considerat micropenis acel organ care măsoară 7 centimetri sau mai puțin în stare erectă, iar principala cauza este reprezentată de o disfuncție hormonală ce împiedică dezvoltarea normală a penisului.

Fimoza

Această afecțiune este caracterizată de existența unui prepuț îngust, care nu perimete decalotarea penisului. Este depistată de la vârste fragede, iar până la vârsta de 3 ani nu ridică probleme deosebite decât în cazul în care îngreunează urinarea.

Odată cu înaintarea în vârstă, fimoza poate deveni deranjantă, generând și unele complicați, caz în care se impune tratarea acesteia. Totuși, problema se rezolvă de la sine pe parcurs, astfel că la vârsta de 17 ani 99% dintre adolescenți își pot decalota penisul fără niciun fel de dificultate

Așadar, pacienții cărora fimoza le provoacă într-adevăr probleme la vârsta adultă reprezintă acel procent de 1%, în cazul lor există soluția unui tratament medicamentos bazat pe creme cu steroizi, iar dacă acesta nu dă rezultate, se poate interveni chirurgical.

Când ar trebui să vedeți medicul


Ca orice problemă de sănătate, bolile penisului trebuie abordate cu maximă seriozitate încă de la apariția primelor simptome, pentru a reduce riscul complicațiilor.

De aceea, orice disfuncție, orice durere sau usturime și orice pată de roșeață sau depigmentare la nivel cutanat trebuie să reprezinte un semnal de alarmă și un motiv întemeiat pentru a cere sfatul unui medic.

În final, trebuie să rețineți că penisul este un organ sensibil, a cărui funcționalitate poate fi ușor afectată de apariția unor probleme de sănătate care nu îi sunt neapărat specifice. Pentru a preveni astfel de situații, este necesar să acordați o atenție deosebită igienei zonei intime, să aveți o parteneră stabilă și să vă protejați de fiecare dată când faceți sex cu persoane pe care abia le-ați cunoscut.

De asemenea, un stil de viață bazat pe mai multă mișcare și mai puțin alcool, tutun și mâncare nesănătoasă, vă poate ajută să va îmbunătățiți performanțele sexuale și să evitați multe dintre bolile despre care am amintit mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *