Tot ce trebuie să știi despre balanită

Balanita este o boală specifică bărbaților, care afectează vârful penisului, mai precis glandul și prepuțul.

Vorbim de o boală inflamatorie, care poate fi declanșată de anumite infecții, alergii sau substanțe iritante, în funcție de acești factori declanșatori existând mai multe tipuri de balanită.

Principalul simptom constă în inflamarea penisului, însoțită uneori de erupții, mâncărimi  și alte manifestări care depind în mare măsură de cauzele care au dus la apariția bolii și despre care vom vorbi pe parcurs.

Conform unui studiu publicat de “StatPearls”, balanita afectează aproximativ 3-11% din bărbați cel puțin o dată în viață, iar în funcție de severitate și factorii declanșatori se poate vindeca de la sine sau poate avea nevoie de tratament.

Ce este balanita ?

Balanita este o inflamație localizată la vârful penisului, care afectează glandul sau/și prepuțul. În unele cazuri, inflamația se poate extinde și la alte țesuturi din vecinătate fiind cel mai adesea determinată de o infecție bacteriană sau fungică.

Este considerată o boală comună, care poate apărea la orice vârstă și de multe ori se poate vindeca de la sine, doar printr-o păstrarea unei  igiene corespunzătoare a zonei genitale.

Balanita poate cauza disconfort și o serie de senzații neplăcute, iar în anumite cazuri poate afecta și viața sexuală.

În această privință, chiar se recomandă evitarea raporturilor sexuale, întrucât există riscul transmiterii bacteriilor sau ciupercilor care au provocat inflamația,  evident în cazul în care boala este de natură infecțioasă.

Tipuri de balanită

Sunt cunoscute mai multe tipuri de balanită, care se diferențiază atât prin factorii determinați, cât și prin formele de manifestare.

Balanita infecțioasă

Această formă este determinată de infecția cu diferiți agenți patogeni iar în funcție de tipul acestora există trei tipuri de balanită infecțioasă:

  • Balanita bacteriană – cauzată de bacterii, cum ar fi Escherichia coli, diferiți streptococi sau stafilococi.
  • Balanita fungică – este cea mai frecventă formă de balanită, fiind cauzată de ciuperci parazite, în special din specia Candida albicans.
  • Balanita virală – în acest caz, boala este datorată infecției cu un virus, principalul agent patogen responsabil fiind virusul HPV.

Balanita de contact iritativă – Apare ca urmare a contactului dintre țesutul cutanat de la nivelul penisului cu diferite substanțe care se pot găsi în săpunuri geluri de duș, săruri de baie, lubrifianți. În funcție de gradul se sensibilitate, unele din aceste substanțe pot provoca iritații care duc la inflamarea țesuturilor și la apariția acestui tip de balanită.

Balanita de contact alergică – Factorii și mecanismul de producere sunt aceiași ca în cazul balanitei iritative, doar că în acest caz, inflamația este determinată de o reacție alergică.

Eritemul fix medicamentos – În acest caz, balanita apare ca efect secundar al anumitor medicamente administrate pentru tratarea altor afecțiuni. Inflamația poate apărea la câteva zile sau la interval de 1-2 săptămâni după administrarea tratamentului pentru prima dată.

Balanita erozivă – Indiferent de cauze, balanita erozivă se manifestă prin apariția de ulcerații sau eroziuni pe glandul penisului și pe prepuț. Este asociată adesea cu boala Lyme sau cu alte infecții bacteriene.

Balanita plasmocelulară – Se caracterizează prin inflamație și formarea de plasmocite în țesuturile afectate. Acestea sunt celule imune specializate, iar în contextul balanitei plasmocelulare, inflamația și formarea de plasmocite în țesuturile afectate pot fi asociate cu un răspuns imun exagerat sau anormal.

Simptome

Simptomele balanitei pot varia în funcție de cauza specifică a inflamației și de gravitatea afecțiunii.

Practic, fiecare caz are manifestările sale specifice, fiind posibil ca unele simptome să lipsească sau, din contră, se manifeste cu mai mare intensitate.

  • Roșeață și inflamație – în cazul bărbaților circumciși, aceste simptome afectează doar glandul, dat fiind că aceștia nu au prepuț – acea teacă din piele care acoperă vârful penisului. Bărbații necircumciși pot manifesta simptomele doar la nivelul prepuțului, iar în cazurile mai severe acestea afectează și glandul.
  • Mâncărime și senzație de arsură – în zona afectată se poate manifesta frecvent senzația de mâncărime intensă sau senzația de arsură persistentă ori usturime.
  • Durere și disconfort – balanita poate provoca disconfort sau durere la nivelul glandului penisului sau al prepuțului. Aceasta poate fi resimțită în timpul urinării sau în timpul actului sexual.
  • Secreții sau sângerări în zona prepuțului – în unele cazuri pot apărea secreții purulente sau albicioase urât mirositoare sub prepuț, care se scurg necontrolat prin vârful penisului, iar uneori pot apărea și sângerări ușoare, datorate posibilelor leziuni.
  • Dificultăți la decalotarea penisului – din cauza inflamației prepuțul devine prea scurt și nu mai poate acoperi în totalitate glandul, și totodată nu mai poate fi tras inapoi.

Prevenție

Balanita este ușor de prevenit respectând câteva măsuri și reguli elementare, ce ar trebui să facă parte din rutina zilnică.

  • Igiena corespunzătoare a zonei intime – aceasta presupune spălarea penisului în fiecare zi, insistând asupra zonei prepuțului pentru a îndepărta bacteriile, ciupercile, resturile de piele moartă și alte impurități ce pot provoca inflamația.
  • Uscarea completă după duș – mediul umed este propice dezvoltării bacteriilor și ciupercilor, de aceea spălarea trebuie să fie urmată de ștergerea penisului până când aceste este complet uscat. De preferat este folosirea unui prosop moale pentru a preveni iritațiile.
  • Spălarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei – Mâinile curate nu conțin agenți patogeni care pot infecta penisului în timpul urinării.
  • Folosirea de produse de igienă cu ingrediente naturale – săpunurile, gelurile de duș și alte produse de îngrijire personală care conțin substanțe chimice pot determina inflamarea penisului, iar din acest motiv se recomandă folosirea unor produse naturale.
  • Sexul protejat – folosirea prezervativului protejează și împotriva infectării cu diverși agenți patogeni care pot provoca balanita, așa că o astfel de măsură este recomandată mai ales în cazul raporturilor sexuale ocazionale.

Tratament

Tratamentul se stabilește în funcție de cauza care a dus la apariția balanitei și se bazează în principal pe soluții antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii sau antialergice.

Se pot administra medicamente orale dar și soluții cu aplicare locală, iar în cazurile grave se poate ajunge chiar la intervenție chirurgicală. De cele mai multe ori, aceasta presupune îndepărtarea prepuțului, reducând astfel și riscul reapariției bolii.

Poate balanita să dispară de la sine?

În formele ușoare, balanita dispare de cele mai multe ori de la sine, iar o condiție esențială în acest sens este menținerea igienei corespunzătoare a zonei intime.

În general, balanitele de contact și cele de natură alergică dispar fără tratament odată cu îndepărtarea factorilor declanșatori.

Factori de risc

Deși balanita este o boală cu care se poate confrunta la un moment dat orice bărbat, există anumiți factori care predispun la apariția acestei afecțiuni.

  • Vârsta – balanita apare frecvent în cazul băieților sub 5 ani, dat fiind faptul că prepuțul este mai strâns, ceea ce favorizează dezvoltarea de bacterii și alți agenți patogeni.
  • Igiena precară – lipsa unei igiena corespunzătoare contribuie semnificativ la acumularea de agenți patogeni la nivelul penisului și a zonei genitale, crescând riscul infecțiilor.
  • Bolile cu transmitere sexuală – multe din aceste afecțiuni provoacă inflamarea capului penisului, astfel că balanita poate fi considerată o manifestare specifică a acestora.
  • Anumite afecțiuni – probleme de sănătate precum obezitatea și diabetul cresc riscul apariției balanitei, pe fondul modificărilor metabolice și funcționale din organism.

Diagnostic

Diagnosticul balanitei se face de obicei pe baza simptomelor și examinării fizice efectuate de un medic urolog.

Uneori, pot fi necesare teste suplimentare precum examenul de urină, analiza sângelui sau a secrețiilor uretrale pentru a determina cauza specifică a inflamației și stabilirea variantei terapeutice adecvate.

Complicații

Dacă este negljată, balanita poate de naștere unor probleme mai grave, care vor afecta semnificativ activitatea sexuală și calitatea vieții,  în general.

  • Fimoza – Constă în formarea de cicatrici sau aderențe la vârful penisului de pot cauza dificultăți sau chiar imposibilitatea retragerii perpuțului, iar tratamentul pentru fimoză depinde de severitatea afecțiunii.
  • Leziuni ulcerative – în unele cazuri, de la o simplă inflamație se poate ajunge la apariția de leziuni la nivelul prepuțului și al glandului.
  • Stenoză uretrală – constă în îngustarea uretrei, ceea ce duce la diminuarea jetului urinar, dificultăți la urinare și chiar imposibilitatea de a micționa.

Poate balanita crește riscul de cancer de penis?

Balanita în sine nu este considerată un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului de penis. Cu toate acestea, infecțiile cronice sau neglijate pot crește riscul de dezvoltare a unor afecțiuni precanceroase sau canceroase ale penisului.

Așadar, balanita nu este o cauză directă a cancerului de penian însă poate fi considerată unul din factorii favorizanți.

Acestea sunt toate informațiile despre balanită pe care orice bărbat sau adolescent trebuie să le cunoască pentru a ști cum să prevină o astfel de afecțiune și cum trebuie să procedeze în cazul în care se confruntă cu o inflamație la nivelul glandului sau a prepuțului.