Ce este fimoza, Principalele Cauze, Tratament, Metode de Prevenție

Fimoza nu poate fi numită o boală în sensul strict al cuvântului, ci mai degrabă o condiție anatomică anormală.

Aceasta se caracterizează prin strâmtarea sau îngustarea prepuțului, ceea ce duce la imposibilitatea decalotării complete a glandului.

În primii ani de viață, această condiție anatomică este normală, iar despre fimoză în adevăratul sens al cuvântului se poate vorbi după vârsta de 16 ani.

Există o serie de statistici legate de incidența fimozei, însă rezultatele prezentate diferă mult, iar din acest motiv sunt considerate neconcludente.

Oricum, se estimează că sub 1% dintre adolescenții ajunși la vârsta de 16-18 ani au fimoză.

Fimoza nu reprezintă o problemă în sine dacă nu afectează cu nimic funcționalitatea penisului și viața sexuală, însă există și situații când aceasta necesită tratament.

Despre fimoză, cauzele sale, formele de manifestare, opțiunile de tratament și principalele mijloace de prevenție vom vorbi pe larg în cele ce urmează.

Ce este fimoza ?

Fimoza este o condiție anatomică anormală ce constă într-o deschidere strâmtă sau îngustă a prepuțului, ceea ce face ca această teacă tegumentară să nu acopere în întregime glandul de la vârful penisului.

În același timp, decalotarea glandului este dificilă sau chiar imposibilă, întrucât prepuțul nu poate fi retractat la fel de ușor ca în cazul persoanelor care nu suferă de fimoză.

Fimoza poate fi de două tipuri, respectiv fiziologică și patologică, în primul caz fiind considerată o condiție normală, iar în celălalt fiind vorba de o anomalie.

Fimoza la copii

În cazul nou-născuților, se poate vorbi de fimoză fiziologică. Teoretic, toți nou-născuții de sex masculin vin pe lume cu fimoză, întrucât prepuțul este îngust și aderent de gland.

Acesta se lărgește treptat până la vârsta de doi ani, iar apoi, până aproape de vârsta de 6 ani, se slăbește și se dezlipește treptat de gland.

Așadar, fimoza la nou-născuți este considerată normală și nu necesită niciun fel de intervenție în primii ani de viață ai copilului. Aceasta va dispărea treptat până la adolescență, și abia după vârsta de 16 ani se poate vorbi despre o astfel de condiție anatomică anormală.

Fimoza la adulți

În cazul adulților, fimoza poate apărea natural, însă poate fi cauzată și de anumite afecțiuni sau traumatisme. Din cauza deschiderii strâmte sau înguste a prepuțului, acesta nu poate fi retractat complet, însă acest fapt nu reprezintă neapărat o problemă.

Totuși, pot apărea unele simptome, cum ar fi durere în timpul erecției sau al actului sexual, inflamații și dificultăți la urinare. De asemenea, adulții cu fimoză sunt expuși unui risc mai mare de a suferi infecții la nivelul penisului.

Simptomele specifice fimozei

În cazurile fericite, fimoza este asimptomatică, iar cei care au o astfel de problemă pot duce o viață absolut normală, inclusiv din punct de vedere sexual.

Cu toate acestea, probabilitatea manifestării de simptome neplăcute crește pe măsură ce prepuțul este mai strâmt sau mai îngust. 

Cele mai frecvente simptome sunt cele legate de micțiune, când prepuțul se întinde și se umflă ca un balon în timpul urinării.

Jetul de urină poate fi mai slab, iar la final poate apărea senzația de urinare insuficientă. Dacă prepuțul este aderent de gland, este posibil să apară și mici sângerări în timpul urinării. 

În timpul erecției și al actului sexual, pacientul poate simți durere la nivelul penisului din cauza forțării prepuțului, ceea ce poate afecta în mod considerabil viața sexuală.

În astfel de situații, se recomandă folosirea prezervativului sau a unui lubrifiant pentru ameliorarea durerii și a disconfortului. 

Fimoza poate determina și inflamarea penisului, în cazul în care pacienții vor avea simptome precum durere, mâncărime, secreții cu miros neplăcut, dificultăți la urinare, roșeață și senzația de arsură sau usturime la urinare.

Principalele cauze ale fimozei

Așa cum am menționat mai devreme, fimoza în cazul adulților poate apărea în mod natural, fără o cauză anume. Există însă și o serie de factori determinanți, pe care îi vom enumera în continuare:

  • Forțarea decalotării penisului la vârste fragede: se întâmplă atunci când părinții nu știu că este absolut normal ca prepuțul să fie aderent de gland în primii ani de viață ai copilului și forțează în mod repetat decalotarea penisului. Astfel, pot vătăma pielea determinând formarea de cicatrici care vor împiedica dezvoltarea normală a prepuțului.
  • Manipularea dură a prepuțului în mod repetat: această cauză este specifică în special bărbaților care se masturbează în mod repetat încă de la pubertate și se datorează vătămării țesuturilor cutanate.
  • Traumatismele severe: un accident soldat cu un traumatism sever la nivelul penisului poate determina apariția fimozei.
  • Anumite afecțiuni: pe lista afecțiunilor care pot duce la apariția fimozei intră infecțiile urinare, bolile cu transmitere sexuală, bolile dermatologice și infecțiile la nivelul penisului.

Tratamentul fimozei

Tratamentul fimozei se impune mai ales în cazul pacienților cărora această anomalie le provoacă probleme, însă poate fi aplicat și în scop preventiv, pentru evitarea unor complicații ulterioare. Există două opțiuni principale de tratament, după cum urmează:

Tratament non-chirurgical

Este recomandat în cazul formelor ușoare și medii, care nu ridică probleme deosebite, și constă în aplicarea unor creme cu steroizi pentru a mări flexibilitatea prepuțului. În funcție de produsul folosit, tratamentul poate dura între 4 și 6 săptămâni. 

O altă metodă non-chirurgicală constă în întinderea prepuțului cu ajutorul unor baloane sau a unui instrument special, procedură care se realizează sub anestezie. 

Nu în ultimul rând, întinderea manuală a prepuțului poate da rezultate, de aceea nu este de mirare faptul că pacienților li se recomandă uneori să se masturbeze.

Tratamentul chirurgical

Cea mai des folosită metodă chirurgicală este circumcizia, care constă în îndepărtarea totală sau parțială a prepuțului. Această metodă este considerată sigură și eficientă, fiind raportate complicații post-operatorii în mai puțin de 1% din cazuri. 

O alternativă la circumcizie este prepuțoplastia, care presupune corectarea fimozei printr-o incizie longitudinală a prepuțului urmată de suturare transversală în zona îngustată.

Avantajele acestei metode constau în perioada mai scurtă de recuperare, dureri mai suportabile și păstrarea aspectului anatomic natural al penisului.

Complicații

Fimoza nu permite asigurarea unei igiene corespunzătoare la nivelul penisului, iar de aici rezultă principalele complicații.

Acumularea de bacterii poate duce la apariția frecventă de infecții urinare și infecții la nivelul penisului, iar în cazurile grave se poate ajunge și la retenție de urină. 

De asemenea, durerile cauzate în timpul erecției pot afecta în mod considerabil viața sexuală, având serioase implicații și în plan psihic.

Poate fimoza să cauzeze balanită?

Balanita este o inflamare a glandului sau a prepuțului, cauzată de cele mai multe ori de o infecție bacteriană sau fungică.

Am precizat deja că fimoza favorizează apariția de infecții la nivelul penisului, astfel că putem spune cu certitudine că aceasta poate determina apariția balanitei.

De altfel, balanita este una dintre complicațiile cele mai frecvente ale fimozei. 

Trebuie precizat însă că și reciproca este valabilă, fimoza putând fi rezultatul unei balanite apărute din alte cauze, cum ar fi reacțiile alergice, igiena intimă necorespunzătoare, anumite afecțiuni sau acțiunea unor substanțe iritante.

Cum se previne fimoza ?

În forma sa fiziologică, fimoza nu poate fi prevenită și nici nu este nevoie de acest lucru, atât timp cât va dispărea odată cu înaintarea în vârstă. Pentru fimoza patologică, există câteva metode simple de prevenție pe care le prezentăm mai jos:

  • Igiena intimă corespunzătoare
  • Tratarea promptă a inflamațiilor și infecțiilor locale
  • Raporturile sexuale protejate, în scopul prevenirii bolilor cu transmitere sexuală
  • Evitarea masturbării compulsive
  • Protejarea zonei genitale în timpul activităților cu risc de accidentare
  • Folosirea de produse naturale pentru igiena intimă, pentru evitarea iritațiilor cauzate de substanțele chimice
  • Retractarea ușoară a prepuțului, fără a-l forța.

Mai trebuie precizat în final că apariția primelor simptome date de fimoza trebuie să fie urmată fără întârziere de o vizită la cabinetul unui medic urolog.

În acest mod, se evită complicațiile ulterioare care pot surveni și totodată cresc șansele de rezolvare a problemei prin metode simple care să nu implice o intervenție chirurgicală.

În afară de costurile care nu sunt deloc de neglijat, o astfel de intervenție este totuși traumatizantă și necesită o perioadă de recuperare care presupune, printre altele, și abstinența sexuală.