Cancer de penis: Simptome, Cauze & Metode de Tratament

Cancerul penian poate fi considerat fără teama de a greși cea mai gravă afecțiune a penisului, având un impact major asupra celor diagnosticați.

Din fericire, este vorba de o formă rară de cancer, care afectează aproximativ 1% din populația masculin la nivel global, iar în Europa și Statele Unite are o incidență și mai scăzută, de 0,4% – 0,6%.

În schimb, în zonele mai puțin dezvoltate din Africa, America de Sud și Asia cancerul penian ajunge să reprezinte circa 20% din totalul cazurilor de cancer la bărbați.

Riscul de a dezvolta o astfel de afecțiune crește odată cu vârsta, cele mai multe cazuri fiind diagnosticate în jurul pragului de 60 de ani. Cu toate acestea, cancerul penian poate apărea la orice vârstă, existând chiar și cazuri în care boala a fost diagnosticată la copii.

Spre deosebire de cancerul de prostată, care este tot o afecțiune oncologică specific masculină, cancerul penian are  un risc de mortalitate mai mare, de aproximativ 17%, cu mențiunea că numărul deceselor este totuși mai mic, având în vedere și incidența mai scăzută.

Ce este cancerul penian ?

Cancerul penian este o afecțiuni malignă caracterizată de apariția unor celule anormale care se dezvoltă și se multiplică necontrolat în zona penisului, dând naștere unor formațiuni tumorale.

Aceste tumori invadează țesuturile înconjurătoare din zona în care s-au format, iar în cazul în care ating ganglioni limfatici sau vase de sânge, celulele canceroase ajung în alte zone ale corpului unde vor da naștere altor tumori similare, numite metastaze. 

În această fază, cancerul penian ajunge să se extindă în tot corpul și devine extrem de dificil, sau chiar imposibil de controlat, în cele mai multe cazuri ajungându-se la deces.

Tipuri de cancer penian

Sunt cunoscute mai multe forme de cancer penian, care pot varia în funcție de agresivitate, incidență și prognostic, însă indiferent ce tip de cancer vorbim, este foarte important ca acesta să fie diagnosticat în faza incipientă.

Iată care sunt principalele tipuri de cancer penian:

  • Carcinomul cu celule scuamoase – este cel mai comun tip de cancer penian, reprezentând circa 90% din cazurile diagnosticate. Se formează la nivelul pielii și poate apărea în orice zonă a penisului, dar este localizat cu predilecție în zona prepuțului.
  • Carcinomul bazocelular – de această dată vorbim de un tip rar de cancer penian, care se dezvoltă în celulele bazale ale pielii, aflate sub stratul de celule scuamoase de la suprafață.
  • Melanomul – este o altă formă rară de cancer penian, care se dezvoltă în celulele care produc pigmentul pielii, numite melanocite. De asemenea, trebuie menționat că melanomul este și cel mai agresiv tip de cancer penian.
  • Sarcomul – incidența acestei forme de cancer penian este mai mică de 1% din cazurile diagnosticate, afectând structurile de suport conjunctiv ale penisului, precum mușchii sau vasele de sânge.

Simptomele cancerului penian

În cele mai multe cazuri, cancerul penian apare sub forma unei leziuni la nivelul penisului, care persistă vreme îndelungată și crește în dimensiuni odată cu trecerea timpului.

Acesta trebuie să fie primul semnal de alarmă, care să determine pacientul să meargă imediat la medic. Dacă sunt ignorate, astfel de leziuni permit cancerului să progreseze, fiind urmate de alte simptome după cum urmează:

  • Ulcerații sau răni care nu se vindecă – ulcerațiile sau rănile persistente pe penis pot indica prezența cancerului penian. Acestea pot sângera sau se pot infecta și pot fi rezistente la tratamentul obișnuit.
  • Modificări ale aspectului pielii penisului – cancerul penian poate cauza modificări la nivelul pielii, cum ar fi roșeață, iritație su inflamație. De asemenea, pielea poate deveni aspră, scuamoasă sau poate dezvolta ulcerații, după cum am precizat mai sus.
  • Sângerare – Sângerarea inexplicabilă sau descărcarea de pe penis poate fi un simptom al cancerului penian. Aceasta poate apărea în timpul urinării, în timpul actului sexual sau în mod spontan.
  • Ganglioni limfatici măriți – cancerul penian poate determina creșterea și sensibilitatea ganglionilor limfatici din zona inghinală. Aceasta poate fi detectată prin palparea zonei respective, dar și prin faptul că ganglionii devin uneori și dureroși.
  • Metastaze – în cazul nefericit în care cancerul penian s-a extins și în alte zone ale corpului, apar noi tumori care determină alte simptome specifice, în funcție de organele care sunt afectate. Ca simptome generale, pacienții metastatici pierd mult în greutate, dezvoltă anemie, își pierd pofta de mâncare și resimt permanent o stare de oboseală și slăbiciune.

Cauzele cancerului penian

Cancerul penian poate fi rezultatul mai multor factori, iar cauzele generatoare variază de la caz la caz.

Totuși, există câțiva factori de risc care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Iată câteva dintre cauzele posibile ale cancerului penian:

  • Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) – anumite tipuri de HPV pot crește riscul de dezvoltare a cancerului penian, iar infectarea cu acest virus se face preponderent pe cale sexuală.
  • Igiena necorespunzătoare a penisului – igiena deficitară poate duce la acumularea de smegmă sub prepuț, creând un mediu propice dezvoltării infecțiilor și inflamațiilor care pot contribui la apariția cancerului penian.
  • Fimoza – aceasta este o condiție anatomică ce se caracterizează prin incapacitatea de a retrage prepuțul complet de pe glandul penisului. Această condiție poate favoriza acumularea de smegmă și creșterea riscului de infecții, inflamații și dezvoltarea cancerului penian.
  • Fumatul – fumatul este un factor de risc pentru majoritatea tipurilor de cancer, iar printre ele se numără și cancerul penian. Substanțele toxice din fumul de țigară ajung în organism, unde pot determina dezvoltarea anormală a celulelor și apariția maselor tumorale, inclusiv la nivelul penisului.
  • Bolile cu transmitere sexuală – anumite boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, au fost asociate cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului penian.

Riscuri asociate cancerului penian

Cel mai sumbru scenariu în cazul cancerului penian este reprezentat de riscul de deces, care poate surveni în stadiile avansate, după apariția metastazelor. Acest risc poate fi prevenit dacă boala oncologică este tratată încă din fazele incipiente, împiedicându-se astfel răspândirea celulelor canceroase în alte zone ale corpului.

Pe măsură ce progresează, cancerul penian poate afecta funcționarea normală a penisului și poate duce la dificultăți de urinare, ejaculare și erecție. De asemenea, astfel de probleme pot apărea și ca urmare a unor intervenții chirurgicale ce se impun pentru îndepărtarea tumorilor.

În cazurile grave, o astfel de intervenție poate necesita chiar excizarea unei părți din penis, fapt ce va avea și un serios impact psihic asupra pacientului.

De asemenea un alt impact psihologic negativ îl are stabilirea unui astfel de diagnostic, iar din acest motiv, mulți pacienți pot dezvolta tulburări precum anxietate sau depresie.

Tratamentul cancerului penian

Insistăm asupra necesității ca tratamentul acestei boli să înceapă cât mai de timpuriu, pentru că astfel cresc șansele de reușită și se reduce riscul apariției complicațiilor ce pot duce la un deznodământ fatal.

Tratamentul modern al cancerului presupune o abordare multidisciplinară, din partea unei echipe complexe de medici, denumită „tumor board”. Aceasta stabilește un tratament personalizat în pentru fiecare pacient, care poate include următoarele proceduri:

  • Chimioterapia – această procedură implică administrarea de medicamente numite citostatice, care au rolul de a distruge celulele canceroase și a încetini astfel evoluția tumorilor sau a determina reducerea dimensiunii acestora.
  • Intervenția chirurgicală – are scopul de a elimina tumora canceroasă pentru a împiedica extinderea acesteia. În funcție de stadiul de evoluție a tumorii, operația poate presupune îndepărtarea unei părți a penisului sau chiar îndepărtarea în totalitate a organului sexual.
  • Radioterapia – presupune utilizarea de radiații controlate pentru a distruge celulele canceroase și a reduce dimensiunea tumorii.

Diagnosticarea cancerului penian

Diagnosticul cancerului penian implică evaluarea medicală și utilizarea mai multor tehnici și teste pentru a confirma prezența tumorilor maligne și pentru a determina stadiul bolii. Iată câteva metode comune de diagnostic utilizate în cancerul penian:

  • Examinarea fizică și istoricul medical – este prima etapă și totodată cea mai importantă pentru stabilirea pașilor care trebuie urmați.
  • Biopsia – presupune prelevarea unei probe de țesut din zona afectată a penisului, pentru analize de laborator care vor stabili tipul tumorii.
  • Investigații imagistice – există mai multe proceduri care sunt folosite pentru a obține imagini cât mai detaliate ale zonei anatomice investigate. Dintre acestea, amintim tomografia computerizată, rezonanța magnetică, imagistica moleculară și ecografia peniană
  • Testele de laborator – sunt necesare  și analize de sânge pentru a evalua parametri importanți care țin de starea de sănătate a pacientului, dar și pentru a detecta markerii tumorali specifici cancerului penian.

Care sunt etapele cancerului penian

Unul din criteriile de bază ale evaluării cancerului penian este stadiul de evoluție, iar din acest punct de vedere putem vorbi de 5 etape distincte.

  • Stadiul 0 – este forma incipientă, în care tumora e dezvoltată doar pe stratul superficial al pielii, poate fi ndepărtată cu cele mai puține riscuri.
  • Stadiul 1 – tumora a crescut ușor în dimensiuni și a pătruns în straturile mai profunde ale pielii, însă nu a ajuns la ganglioni limfatici.
  • Stadiul 2 – tumora a continuat să crească  și să se extindă, ajungând la structurile învecinate cum ar fi uretra, glandul sau corpii cavernoși.
  • Stadiul 3 – tumora deja s-a extins la țesuturile profunde, fiind posibil să ajungă și la ganglionii din zona inghinală, fără a se răspândi însă și la alte organe.
  • Stadiul 4 – este ultima și cea mai gravă etapă de evoluție a cancerului penian, care a ajuns în alte zone ale corpului prin intermediul sistemului limfatic, dând naștere la metastaze.

Prevenirea cancerului penian

Cu toate că este vorba de o boală rară, riscul de a dezvolta cancer penian totuși există, astfel că sunt necesare câteva măsuri pentru a preveni o astfel de afecțiune.

  • Igiena zonei intime – menținerea unei igiene corespunzătoare a penisului poate ajuta la prevenirea infecțiilor și inflamațiilor care pot fi asociate cu dezvoltarea cancerului penian.
  • Vaccinarea împotriva HPV – vaccinul împotriva HPV poate proteja împotriva unor tulpini ale virusului care pot fi asociate cu dezvoltarea cancerului penian.
  • Sexul protejat – Utilizarea prezervativului în timpul actului sexual reduce riscul contractării de boli cu transmitere sexuală, care pot contribui la apariția cancerului penian.
  • Renunțarea la fumat – cum spuneam, fumatul reprezintă  un factor de risc în cancerul penian, iar renunțarea la acest viciu înseamnă șanse mai puține de a face boala
  • Controalele medicale periodice – efectuarea controalelor medicale regulate poate ajuta la depistarea precoce a oricăror forme de cancer.

Așadar, cancerul penian este o afecțiune rară însă foarte gravă, care trebuie abordată cu toată seriozitatea încă de la primele semne.

Înțelegerea factorilor de risc, a simptomelor și importanța diagnosticului precoce poate juca un rol crucial în prevenirea și gestionarea cancerului penian și sperăm că prin articolul de față ne-am adus și noi o contribuție în acest sens.