Ejaculare Retrogradă: Ce este, Cauze & Tratament

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Ejacularea retrogradă se mai numește și orgasm uscat fiind una dintre cauzele infertilității masculine.

Principala manifestare constă în lipsa ejaculării în momentul orgasmului sau expulzia unei cantități infime de spermă, insuficientă pentru a putea spera la obținea unei sarcini în urma actului sexual. Aparatul reproducător produce totuși suficient lichid seminal, numai că în momentul ejaculării acesta ajunge în vezica urinară, în loc să fie expulzat la exterior prin canalul uretral.

Ejacularea retrogradă apare cel mai frecvent pe fondul unor probleme de sănătate preexistente, așa cum ar fi diabetul de tip 1, însă poate fi și un efect secundar al unor tratamente medicamentoase sau al unor intervenții chirurgicale.

De cauza determinantă depinde în cea mai mare măsură și alegerea opțiunilor de tratament. Trebuie spus că această problemă nu afectează potența și nici plăcerea sexuală, însă poate fi o piedică serioasă în cazul cuplurilor care își doresc să conceapă un copil. Totodată, incapacitatea de a ejacula normal și diminuarea șanselor de a concepe un copil afectează pacienții și pe plan psihic, ducând la scăderea stimei de sine și a libidoului, ceea ce va atrage o serie de alte probleme legate de viața sexuală.

În cele ce urmează îți vom arăta cum apare ejacularea retrogradă, care sunt manifestările specifice, cauzele determinante dar și soluțiile de tratament. De asemenea vei putea afla care sunt principalele semne care nu trebuie ignorate și care trebuie urmate de o vizită cât mai urgentă la cabinetul unui medic urolog.

Ce este ejacularea retrogradă ?


Ejacularea retrogradă este o disfuncție sexuală masculină, caracterizată de incapacitatea de a expulza o cantitate mare de lichid seminal în momentul orgasmului, întrucât acesta nu urmează calea naturală, fiind direcționat în sensul greșit.

Contrar aparențelor, organismul produce o cantitate suficientă de lichid seminal chiar dacă în momentul orgasmului acesta nu este ejaculat sau este expulzată o cantitate mult mai mică decât în mod normal.

Explicația constă în faptul că lichidul seminal ajunge în vezica urinară, în loc să fie ejaculat în exterior, prin canalul uretral. Pentru a înțelege mai bine acest lucru trebuie explicată puțin antonimia aparatului reproducător masculin și a celui urinar. Spermatozoizii produși în testicule ajung în prostată printr-un canal numit canalul deferent, unde se combină cu mai multe lichide secretate de această glandă și astfel iar ființă sperma.

Prostata este situată imediat sub vezica urinară, înconjurând o porțiune din canalul uretral în care pompează sperma prin contracțiile care au loc în momentul orgasmului. Odată cu prostata se contractă și sfincterul aflat la baza vezicii urinare, cel care menține urina în interior și controlează procesul de micțiune. În acest mod, sperma are calea blocată către vezica urinară iar singurul traseu de urmat este prin canalul uretral, către vârful penisului.

În cazul ejaculării retrograde, sfincterul vezicii urinare nu se mai închide complet, astfel că sperma eliminată din prostată pătrunde în vezică. În aceste condiții este firesc să apară orgasmul uscat, caracterizat de lipsa ejaculării sau de o ejaculare foarte redusă, în condițiile în care sperma a ajuns în vezică.

Se estimează că ejacularea retrogradă este o problemă cu care se pot confrunta între 1 și 10% dintre bărbați, având o prevalență mai ridicată (între 30 și 75%) în rândul celor care suferă de prostatită cronică sau sindromul durerii pelvine cronice. De asemenea, ejacularea retrogradă este unul din simptomele asociate diabetului de tip 1, care apare deseori înaintea celelalte manifestări caracteristice bolii.

Simptomele ejaculării retrograde


Evident, simptomul definitoriu al ejaculării retrograde este lipsa ejaculării care ar trebui să însoțească orgasmul masculin, sau ejacularea unei cantități mici de spermă, insuficientă pentru a putea obține o sarcină. După astfel de episoade, urina este de obicei mai tulbure dat fiind faptul că este amestecată cu sperma care ajunge în vezică.

În rest, ejacularea retrogradă nu afectează nici potența, nici sensibilitatea la stimulii sexuali și nici capacitatea de a obține un orgasm. De asemenea, nu există senzații dureroase sau alte manifestări neplăcute pe plan fizic.

Cu toate acestea, ejacularea retrogradă poate avea un puternic impact negativ în plan emoțional, mai ales în cazul bărbaților care își doresc să aibă un copil. Aceasta, pentru că o astfel de afecțiune este asociată cu infertilitatea masculină, ceea ce poate da naștere unor stări psihice negative cum ar fi anxietatea și depresia.

De asemenea, gândul că nu pot ejacula normal și că partenerele lor ar putea considera acest lucru ciudat sau nesatisfăcător, poate determina scăderea plăcerii în timpul actului sexual, precum și diminuarea stimei de sine, care va determina și scăderea libidoului.

Cauzele ejaculării retrograde


Am arătat mai devreme că ejacularea retrogradă se produce ca urmare a pătrunderii lichidului seminal în vezica urinară, din cauza faptului că sfincterul care ar trebui să blocheze accesul este slăbit și nu se mai închide complet. La o astfel se situație se poate ajunge sub influența mai multor factori, pe care  îi vom descrie în cele ce urmează.

Administrarea unor medicamente

Ejacularea retrogradă poate fi efectul secundar al unor tratamente medicamentoase, prescrise pentru diferite afecțiuni. În general, medicamentele pentru prostata mărită și cele pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot avea un astfel de efect secundar, care dispare odată cu oprirea tratamentului sau schimbarea medicației.

De asemenea, alte medicamente care pot duce la apariția ejaculării retrograde sunt cele din categoria antidepresivelor și antipsihoticelor.

Intervenții chirurgicale

Uneori, intervențiile chirurgicale la nivelul prostatei sau al aparatului reproducător, operațiile la nivelul vezicii sau al coloanei vertebrale inferioare precum și cele asupra colonului sau rectului, pot determina apariția ejaculării retrograde, întrucât este afectată și funcționalitatea sfincterului care închide vezica urinară.

Cel mai adesea se întâmplă în urma operațiilor pentru eliminarea unei părți a prostatei, circa 15% dintre bărbații care trec printr-o astfel de intervenție confruntându-se ulterior cu ejacularea retrogradă.

Anumite afecțiuni

Așa cum spuneam și mai devreme, diabetul poate fi o cauză a ejaculării retrograde prin faptul că o glicemie crescută afectează organele și nervii, ducând printre altele și la slăbirea sfincterului vezicii urinare.

Totodată, și afecțiunile neurologice pot avea același efect, pentru că slăbesc sensibilitatea mușchilor ce controlează sfincterul respectiv. Infecțiile urinare, vezica hiperactivă, cancerul de vezică urinară, cel de prostată și orice alte afecțiuni ale aparatului reproducător se numără și ele printre posibilele cauze ale ejaculării precoce.

Radioterapia

Cancerul de vezică sau cel de prostată, precum și cancerul de colon pot fi un factor de risc în apariția ejaculării retrograde și prin prisma tratamentului specific, ce presupune efectuarea mai multor ședințe de radioterapie.

Acțiunea razelor X utilizate în această terapie distruge celulele canceroase, însă totodată poate afecta și funcționarea sfincterului vezical, caz în care ejacularea retrogradă apare ca efect secundar al radioterapiei.

Tratamentul ejaculării retrograde


Bărbații care nu își doresc să conceapă un copil și pe care această problemă nu-i marchează profund pe plan psihic, pot trăi toată viața cu ejaculare retrogradă fără ca acesta să le afecteze viața sexuală și fără a exista riscul apariției unor complicații.

Totuși, este normal ca orice bărbat să își dorească să fie apt sexual din toate punctele de vedere, așa că cei mai mulți care au  o astfel de problemă se adresează medicului pentru tratament. În primul rând trebuie să fie identificată cauza, pentru că eliminarea acesteia poate îndrepta lucrurile. Astfel, în cazul ejaculării retrograde induse de medicamente poate fi schimbat tratamentul sau se pot administra alte medicamente care întăresc musculatura.

Dacă ejacularea retrogradă este asociată unei boli, soluțiile terapeutice se concentrează pe tratamentul respectivei afecțiuni, întrucât odată cu dispariția cauzei va dispărea și efectul. De asemenea, pentru evitarea unei astfel de probleme în urma unei operații se pot căuta alternative mai puțin invazive, pentru a se evita lezarea sfincterului vezical.

În cazul bărbaților cu ejaculare retrogradă care își doresc un copil se poate recurge și la mai multe metode de fertilizare asistată cum ar fi inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro. Aceste metode presupun extragerea spermatozoizilor direct din testicule, pentru ca apoi să fie implantați în uterul partenerei (în cazul însemnării artificiale) sau să fie introduși împreună cu un ovul într-un mediu artificial similar celui uterin, unde are loc fecundarea, după care embrionul astfel format este implantat în uter (fertilizarea in vitro).

Ejacularea retrogradă poate dispărea de la sine ?

Răspunsul depinde în bună măsură de factorii determinanți ai ejaculării retrograde. Dacă ne referim la un tratament medicamentos administrat pentru o perioadă mai scurtă de timp, ejacularea retrogradă poate dispărea de la sine, în cazul în care sfincterul vezical nu este afectat.

În schimb, ejacularea retrogradă determinată de boli cronice, intervenții chirurgicale și alte tratamente invazive nu se vindecă de la sine, având nevoie de tratament personalizat, în funcție de cauze și alte particularități specifice fiecărui pacient în parte.

Când trebuie să te adresezi unui medic ?

În momentul în care constați o reducere semnificativă a cantității de lichid seminal în timpul ejaculării sau dacă orgasmul nu este însoțit de ejaculare, trebuie neapărat să consulți un medic urolog. De asemenea, în cazul în care nu îți poți da seama dacă a scăzut cantitatea de spermă ejaculată, un alt semnal de alarmă trebuie să fie urina tulbure după un orgasm.

În același timp, dacă tu și partenera ta încercați de cel puțin un an să concepeți un copil dar nu reușiți, una dintre cauze ar putea fi și ejacularea retrogradă, astfel că și în această situație este recomandat să consulți un medic.

În final trebuie să reții că ejacularea retrogradă poate fi uneori și ireversibilă însă această condiție nu împiedică un bărbat să aibă o viață sexuală normală și nu presupune niciun risc referitor la apariția altor disfuncții sexuale. Chiar și infertilitatea masculină care însoțește o astfel de problemă nu constituie un obstacol de netrecut în dorința de a avea un copil, întrucât există metode eficiente de a obține o sarcină prin metode artificiale cu spermatozoizi recoltați de la pacienții care nu pot avea o ejaculare normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *