Fractura Peniană

Fractura de penis este o urgență medicală imediată, chiar dacă este o afecțiune relativ rară. Din punct de vedere anatomic, penisul nu conține oase, motiv pentru care nu se poate rupe.

Conform datelor epidemiologice, fractura de penis apare cel mai frecvent la bărbații de vârstă mijlocie, vârsta medie a pacienților situându-se în jurul 30-50 de ani. Pacienții obișnuiți sunt, în cea mai mare parte, heterosexuali, ceea susține etiologia clasică a traumei peniale: raporturile sexuale.

Cu toate acestea, fractura de penis poate apărea și la bărbații homosexuali, iar un studiu indică faptul că 1,8% dintre cazurile înregistrate s-au datorat relațiilor sexuale între persoanele de același sex.

Se observă o raportare mult mai crescută a cazurilor în lunile de vară și weekend. Fractura de penis necesită intervenție chirurgicală imediată și are posibile complicații asociate.

Ce este fractura de penis?

Fractura de penis implică un traumatism direct asupra corpilor cavernoși, de etiologie variabilă, ceea ce duce la creșterea presiunii din corpii cavernoși.

Presiunea crescută are, la rândul său, o implicație asupra tunicii albuginee, care se lezează și poate duce la compromiterea funcționării normale a penisului.

Drept urmare, în lipsa intervenției chirurgicale imediate, fractura de penis poate duce la disfuncții sexuale și anatomice de lungă durată, chiar permanente.

Este fractura de penis o urgență medicală?

Din cauza eventualelor complicații și sechelelor anatomice și funcționale, fractura de penis este o urgență medicală. Tratamentul standard al unei astfel de fracturi implică protocol chirurgical.

Cauze și factori de risc

Conform studiilor epidemiologice, 58% dintre persoanele cu fractură de penis confirmată au raportat traumatisme directe ale penisului obținute în timpul raporturilor sexuale.

Penisul erect introdus în vagin se poate înfige fie în perineu, fie în osul pelvin, lucru care are drept rezultat o presiune crescută la nivelul corpului cavernos saturat cu sânge. Drept urmare, tunica albuginee se rupe și nu mai poate împiedica refluxul înapoi al sângelui.

Principalele cauze care pot duce la fractură de penis, sunt:

  • Întreținerea de relații sexuale;
  • Leziunile cauzate de masturbarea excesivă;
  • Căderile în care persoana aterizează pe penisul aflat în erecție;
  • Lovituri în regiunea inghinală, care interesează penisul aflat în erecție.

Pot anumite poziții sexuale favoriza fractura de penis?

Da, pozițiile sexuale cel mai frecvent asociate cu fractura de penis sunt ”woman on top” și poziția ”rear entry”. Cu toate acestea, toate pozițiile sexuale pot duce la fractura de penis, daca sunt efectuate necorespunzător.

Principalele Simptome

Simptomele asociate cu fractura de penis sunt imediate și ușor de tradus de către persoana aflată în cauză. Dintre acestea, cele mai frecvent acuzate sunt:

  • Durere imediată la nivelul penisului;
  • Mulți bărbați raportează că, în momentul fracturării, se aude un sunet specific, ca și cum s-ar rupe ceva;
  • Angularea penisului (care capătă o formă nenaturală, unghiulară);
  • Pierderea imediată a erecției;
  • Echimoze la nivelul penisului și zonelor subiacente;
  • Sensibilitate exacerbată la acest nivel.

Deși fractura de penis poate presupune o jenă semnificativă din partea pacientului, este esențial să se solicite îngrijiri medicale de urgență, pentru a se reduce la minimum posibile complicații asociate unui astfel de traumatism.

Diagnosticul de fractură de penis

Diagnosticul în caz de fractură de penis este de natură clinică. Suspiciunea de fractură este ușor de înțeles și se fundamentează pe:

  • Anamneza pacientului;
  • Teste imagistice (ecografie cu ultrasunete).

Cu toate acestea, pentru a se diagnostica gradul de afectare al penisului, respectiv dacă leziunea a interesat vase de sânge și nervi, specialiștii recomandă efectuarea de teste imagistice mult mai sensibile și specifice, cum ar fi:

  • CT-ul (tomografia computerizată);
  • RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară).

Rezultatele mult mai specifice pot ajuta semnificativ pacientul cu fractură de penis în ceea ce privește gestionarea și managementul perioperator al leziunilor.

De asemenea, evaluarea în caz de fractură de penis ar trebui să includă și testele paraclinice, de laborator, care pot justifica sau exclude leziunile uretrale concomitente.

Prezența de sânge la nivelul meatului uretral, împreună cu hematuria și dificultățile în urinare ar trebui să fundamenteze gradul lezării uretrale. Pentru a se exclude leziunile uretrale drept cauză pentru fractura de penis, se recomandă testarea prin citoscopie intraoperatorie sau uretrogramă retrogradă.

Tratament

Tratamentul pentru fractura de penis implică reparație chirurgicală de urgență. Lezarea tunicii este aspectul principal care ridică interes pentru practicianul clinic.

Circumcizia sau incizia cu direcție liniară a penisului, urmată de evacuarea hematomului, ar trebui să permită vizualizarea în mod direct a leziunilor tunicii albuginee.

Ulterior, se intervine prin aplicarea unei suturi care se va absorbi în timp, urmând ca poarta chirurgicală de intrare să fie închisă prin efectuarea de sutură neabsorbabilă. Intervenția chirurgicală ar trebui să fie promptă, pentru a se evita apariția potențialelor complicații.

Postoperator, pacienții trebuie să primească îngrijiri aferente, fiind și nevoiți să se abțină de la întreținerea de relații sexuale pentru o anumită perioadă.

Posibile complicații

Conform studiilor, dacă în caz de fractură de penis nu se intervine chirurgical la maximum 8 ore din momentul apariției, crește substanțial riscul de disfuncție erectilă.

De altfel, unul dintre cele mai evidente și îngrijorătoare riscuri asociate cu fractura de penis este disfuncția erectilă, care poate compromite viața sexuală a pacientului. Alte potențiale complicații includ:

  • Un anumit grad de disfuncție erectilă (în funcție de violența leziunii) va fi resimțit de fiecare pacient cu fractură de penis;
  • Complicații postchirurgicale: plăci, noduli, dureri, infecții, anevrism, tulburări de micțiune, curbura penisului;
  • Risc de leziuni uretrale recurente.

Dacă se intervine precoce, riscul complicațiilor asociate cu fractura de penis este redus în mod semnificativ. Prognosticul, în cazul în care fractura este identificată și reabilitată specific, este unul favorabil pentru majoritatea pacienților.

Modalități de prevenție

Fractura de penis apare din considerente strict personale și nu presupune expunerea la numeroși factori de risc.

Prin urmare, principala modalitate de a evita astfel de situații este de a acorda o atenție sporită mișcărilor efectuate în timpul actului sexual și de a vă opri imediat ce simțiți sau aveți senzația că penisul întâmpină un blocaj în momentul penetrării.

Fractura de penis este o afecțiune relativ rară în rândul populației masculine, însă cu potențial deosebit de grav. Necesită intervenție chirurgicală de urgență, astfel încât complicațiile asociate să fie reduse la minimum.

După intervenția chirurgicală și reabilitarea postoperatorie, pacientul poate rămâne cu sechele structurale (cum ar fi un penis angular), însă acestea nu interesează și funcția erectilă a penisului, putându-se avea în continuare o viață sexuală activă.