Boala Priapism: Ce este, Simptome & Metode Tratament

Nu de puține ori, am auzit opinii conform cărora priapismul ar fi un lucru benefic pentru că permite bărbaților să aibă erecție permanentă, implicit o viață sexuală mai activă.

Evident că aceste opinii veneau pe fondul unei lipse de informații complete despre această boală (pentru că este o boală), iar acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să realizăm articolul de față.

Într-adevăr, priapismul se caracterizează printr-o erecție prelungită, însă cauza este una de natură funcțională, iar uneori poate fi consecința unor afecțiuni mai grave. Totodată, priapismul poate determina apariția disfuncției erectile ajungându-se astfel de la o extremă la cealaltă.

Boala mai este denumită și „tromboza corpilor cavernoși”, iar cea mai frecventă formă este priapismul ischemic, diagnosticat în circa 95% din cazuri.

Scopul tratamentului pentru priapism este acela de a evacua sângele din corpii cavernoși, care menține penisul erect, iar acest lucru este posibil fie prin administrarea unor medicamente, fie pe cale chirurgicală.

Ce este priapismul ?


Priapismul este o boală a penisului caracterizată printr-o erecție prelungită, care se menține și în absența stimulării sexuale.

Se poate vorbi de priapism dacă o astfel de erecție se menține mai mult de patru ore. Erecția în cazul priapismului poate apărea în urma stimulării sexuale, însă poate fi și involuntară, producându-se în lipsa vreunui stimul de acest tip.

Există două tipuri de priapism, cel ischemic sau cu flux scăzut și cel non-ischemic sau cu flux ridicat, primul tip fiind diagnosticat cel mai frecvent. Se estimează că priapismul ischemic are o incidență de 1,5 cazuri la 100.000 de bărbați, în timp ce priapismul non-ischemic este o afecțiune mai rară.

Acesta afectează în special bărbații cu vârste între 30 și 40 de ani, în timp ce priapismul non-ischemic este întâlnit cel mai frecvent la copii și adolescenți.

Simptome și cauze


Priapismul poate apărea fie în urma unei erecții obținute ca urmare a stimulării sexuale, fie involuntar, în lipsa unui astfel de stimul.

Nu orice erecție involuntară sau prelungită trebuie considerată un semn al priapismului, ci doar cele care depășesc durata a 4 ore și nu dispar nici după ejaculare.

În ceea ce privește cauzele, acestea sunt de natură funcțională și diferă în funcție de natura bolii

Care sunt simptomele priapismului ?

  • Erecție persistentă (mai mult de 4 ore);
  • Durere la nivelul penisului, care poate fi constantă sau periodică;
  • Rigiditate a penisului;
  • Modificări ale aspectului penisului;
  • Dificultăți la urinare;
  • Glandul nu se umflă ca în cazul unei erecții normale, ci rămâne moale.

Diagramă de mai jos, arată diferențele dintre simptomele priapismului ischemic vs cel non-ischemic.

SimptomePriapism IschemicPriapism Non Ischemic
Penis erect complet rigidDaNu
Durere ale penisuluiDaNu
SangerarUneoriUneori
Traume ale penisuluiRarUneori

Principalele cauze ale priapismului ?

Priapismul ischemic apare atunci când sângele pompat în corpii cavernoși ai penisului pentru a obține erecția nu mai este evacuat din cauză că vasele de sânge rămân blocate prin contracția mușchilor penieni.

Priapismul non-ischemic este cauzat de un flux prea mare de sânge pompat către vasele penisului, care în acest caz nu rămân blocate, dar sunt supraalimentate.

Printre principalele cauze ale priapismului se enumără:

  • Traumatism penian
  • Tulburări neurogenice (de exemplu, cauda equina, leziune ale coloane verterbrale)
  • Tulburări hematologice (de exemplu, siclemie, talasemie)
  • Tumor
  • Medicamente (de exemplu agenți vasoactivi erectili, receptori α antagonişti, anticoagulante)
  • Droguri recreative (de exemplu, alcool, marijuana, cocaină)
  • Tatuarea penisului
  • Infecții acute
  • Tulburări metabolice (de exemplu diabet)

Acestea prezintă principalele cauzele ale priapismului identificate în literatură de specialitate.

Este priapismul contagios ?

Priapismul aste o afecțiune de natură funcțională, a căreia apariție nu este determinată de infecția cu viruși, bacterii sau alți agenți patogeni. Prin urmare, nu vorbim de o boală infecțioasă, iar în acest caz nu există riscul de contagiune.

Diagnosticarea priapismului


Este foarte important ca pacienții să se prezinte de urgență la un medic urolog dacă au o erecție persistentă, iar stabilirea unui diagnostic presupune câteva etape esențiale.

Pentru început, pacientul va purta o discuție cu medicul, în cursul căreia acesta îl va chestiona în privința istoricului medical și a simptomelor care l-au adus la cabinetul medical. Discuția va fi urmată de o examinare fizică a penisului și a zonei pelviene, pentru evaluarea erecției și identificarea unor indicii asociate posibilelor cauze ale bolii.

Dacă este nevoie, medicul poate solicita și efectuarea unor analize de sânge pentru stabilirea nivelului de hemoglobină și a eventualelor tulburări de coagulare, precum și a altor indicatori ce pot ajuta la stabilirea diagnosticului de priapism.

Nu în ultimul rând, pot fi necesare niște investigați imagistice, cea mai frecventă fiind ecografia Doppler peniană. Prin această investigație poate fi evaluat fluxul sanguin din penis si totodată poate fi făcută distincția între priapismul ischemic și cel non-ischemic.

În funcție de rezultatele inițiale și de evaluarea clinică, medicul poate decide să efectueze și alte teste sau investigații suplimentare pentru a stabili cauza declanșatoare a priapismului.

Tratamentul priapismului


Există mai multe metode de tratament pentru a face să dispară erecția persistentă, iar acestea se pot împărți în două categorii principale.

Tratamentul conservator

Acesta include primele măsuri ce pot fi luate de pacient în cazul unei erecții persistente, însă în primele 4 ore de la apariția acestui simptom. Aceste măsuri pot rezolva problema fără intervenție medicală și constau în:

  • Aplicarea de gheață în zona genitală pentru reducerea fluxului sanguin;
  • Efectuarea de exerciții fizice pentru a crește fluxul de sânge în restul corpului și a-l reduce pe cel de la nivelul penisului.

Tratamentul medical

Dacă erecția persistă după aceste prime măsuri iar dacă perioada scursă depășește pragul de 4 ore, este necesară prezentarea fără întârziere la o unitate de primire urgențelor sau la un cabinet de urologie. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicii pot aplica una din următoarele metode:

  • Aspirația sângelui  – se realizează cu ajutorul unei seringi cu care se extrage sângele din penis pentru a elibera presiunea excesivă din corpii cavernoși.
  • Injecția de agenți vasoconstrictori – tot cu ajutorul unei seringi, se injectează în penis medicamentele vasoconstrictoare pentru a reduce fluxul sanguin și a opri erecția.
  • Lavajul corpului cavernos – presupune introducerea în penis unei soluții saline reci pentru a se reduce inflamarea și a restaura fluxul normal de sânge.
  • Intervenția chirurgicală – se aplică doar în cazurile severe și rezistente la alte tratamente și presupune crearea un canal de derivare între corpul cavernos și sistemul venos, cu scopul de a permite drenajul sângelui și de a restabili fluxul normal.

Poate fi folosită masturbarea pentru tratarea priapismului ?

În mod normal, ejacularea este urmată de dispariția erecției, însă acest lucru nu se întâmplă și în cazul priapismului.

Prin urmare masturbarea nu are niciun efect în ameliorarea simptomelor priapismului, iar de multe ori masturbarea este și dificilă, din cauza durerilor la nivelul penisului.

Prevenție


În majoritatea cazurilor, priapismul nu poate fi prevenit complet, deoarece poate fi rezultatul unor condiții medicale preexistente sau al unor factori individuali. Cu toate acestea, există câteva măsuri ce pot fi adoptate pentru a reduce riscul de apariție a priapismului:

Gestionarea afecțiunilor medicale prexistente – afecțiunile precum anemia falciformă sau tulburările de coagulare, trebuie tratate cu toată seriozitatea, respectând tratamentul prescris de medic și efectuând controale medicale regulate;

Menținerea unei hidratări adecvate – consumul suficient de apă și menținerea unei hidratări adecvate pot ajuta la menținerea fluxului sanguin normal și la reducerea riscului de coagulare în exces;

Evitarea traumatismelor genitale – purtarea unui echipament de protecție pe parcursul activităților care presupun riscul unor asemenea traumatisme sau pur și simplu evitarea acestor activități;

Respectarea recomandărilor privind administrarea medicamentelor pentru potență – medicamentele pentru potență trebuie să fie administrate într-o anumită cantitate și la un anumit interval de timp, iar aceste recomandări sunt făcute de medicul specialist, putând fi găsite și pe prospectul produselor respective.

Factori de risc


Există mai mulți factori de risc ce pot duce la apariția priapismului, iar cei mai importanți dintre aceștia sunt:

  • Anemia falciformă – la persoanele cu anemie falciformă, celulele roșii din sânge devin anormale și pot bloca fluxul sanguin în penis, provocând priapismul;
  • Tulburările de coagulare – anumite tulburări de coagulare, cum ar fi hemofilia sau leucemia acută mieloidă pot avea ca efect secundar și apariția priapismului;
  • Medicamentele pentru potență – medicamente folosite pentru tratarea disfuncției erectile pot provoca priapism în unele cazuri, mai ales dacă sunt administrate în exces;
  • Traumatismele sau leziunile pelvine – traumatismele sau leziunile în zona pelviană, cum ar fi cele cauzate de accidente sau căderi, pot provoca obstrucții ale fluxului sanguin către penis și pot duce la priapism;
  • Infecțiile – infecțiile locale, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau bolile cu transmitere sexuală, pot cauza inflamație și pot afecta fluxul sanguin în penis, provocând priapism;
  • Alte probleme medicale – anumite afecțiuni, cum ar fi leziunile spinale, tumorile pelvine sau bolile hematologice, pot crește riscul de priapism prin tulburările funcționale pe care le generează.

Poate priapismul produce impoteță ?

Da, priapismul netratat la timp poate deteriora țesutul erectil al penisului, afectând disfuncția erectilă la bărbați.

Așadar, priapismul nu este un privilegiu de care se pot bucura anumite persoane prin prisma faptului că pot avea erecție prelungită și performanțe sexuale mai bune, ci reprezintă o afecțiune destul de gravă, care trebuie tratată încă din primul moment în care se manifestă.

Durerile și erecția nefirească specifică priapismului nu au deloc darul de a îmbunătăți performanțele sexuale, ba din contră, au un impact negativ asupra vieții sexuale, iar în final se poate ajunge chiar la impotență permanentă.