Clitorisul: Ce este, Anatomie & Unde se află

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Clitorisul este cea mai sensibilă zonă erogenă feminină, al cărei rol principal este acela de a oferi o plăcere sexuală intensă și de a facilita obținerea orgasmului.

Pentru prima dată, clitorisul este menționat într-o lucrare de specialitate de chirurgul italian Matteo Realdo Colombo, care a publicat o lucrare complexă numită De Re Anatomica, în care descrie pe parcursul a 15 volume toate părțile anatomice ale organismului cu detalii obținute pe baza propriilor cercetări. Lucrarea a fost publicată în 1559, iar în ea este amintit acest organ feminin despre care niciun alt specialist nu vorbise la acea vreme și care nu avea o denumire specifică.

Astfel Matteo Realdo Colombo a fost primul care a descris structura anatomică a clitorisului și a vorbit despre sensibilitatea sa, tot el propunând să fie numit „dulceața lui Venus” datorită plăcerii intense pe care o oferea.

Denumirea i-a fost dată ceva mai târziu și este cea pe care o folosim și în prezent, însă rolul și importanța sa au rămas ignorate multă vreme. Mulți ani mai târziu, cunoscutul psihanalist Sigmund Freud sugera că stimularea frecventă a clitorisului este o manifestare a unei forme de nevroză și o dovadă de imaturitate sexuală, însă teoriile sale au fost contrazise ulterior la jumătatea secolului trecut când a început să se discute tot mai deschis despre aspectele referitoare la viața sexuală.

Tot în acea perioadă clitorisul a făcut obiectul mai multor cercetări în urma cărora s-a stabilit că este un organ erectil format din mai multe părți distincte, motiv pentru care este considerat un mic penis feminin.

Despre anatomia clitorisului, poziționarea sa și modurile în care poate fi stimulat îți vom vorbi pe larg în cele ce urmează.

Ce este clitorisul ?


Clitorisul este un organ specific anatomiei feminine ce are ca unic scop intensificarea plăcerii sexuale. Se comportă ca un penis masculin în sensul că în condiții de excitare sexuală se întărește și își mărește dimensiunea, având și o sensibilitate sporită datorită terminațiilor nervoase.

Clitorisul este cel mai bine inervat organ al corpului uman, conținând aproximativ 8.000 de terminații nervoase, de două ori mai multe decât cele din glandul unui penis masculin. Din acest motiv vorbim de cea mai sensibilă zonă erogenă a organismului feminin, iar cercetările efectuate până în prezent nu au reușit să identifice un rol funcțional la clitorisului, considerându-se că acesta este o structură anatomică destinată exclusiv plăcerii sexuale.

Stimularea clitoridiană este cea mai eficientă cale de a induce orgasmul feminin, motiv pentru care aproximativ 80% dintre femei spun că apelează frecvent la această metodă pentru a obține maximul de plăcere în timpul unui act sexual.

Anatomia clitorisului


Deși structura anatomică este aceeași, aspectul clitorisului poate să difere ușor de la o femeie la alta, în ceea ce privește culoarea și dimensiunea. De fapt, doar o mică parte a clitorisului este vizibilă la exterior, sub forma unui mic buton roz de mărimea unei boabe, nuanțele variind de la roz pal până la tonuri foarte închise.

Un alt aspect interesant legat de clitoris este faptul că, spre deosebire de alte organe, acesta  nu este afectat foarte mult de înaintarea în vârstă, păstrându-și sensibilitatea chiar și după menopauză. De asemenea, clitorisul crește pe parcursul vieții, la bătrânețe având o dimensiune de aproximativ 2,5 ori mai mare decât în anii adolescenței. În ceea ce privește structura clitorisului, aceasta cuprinde două părți, după cum urmează:

Partea externă

Componenta principală a structurii externe a clitorisului este glandul – partea cea mai vizibilă a acestui organ. Glandul clitorisului conține cele aproximativ 8.000 de terminații nervoase despre care vorbeam, care îl fac extrem de sensibil la orice atingere. Este oarecum similar cu capul penisului la bărbați, fiind asemănător ca aspect dar având o dimensiune mai redusă și o sensibilitate de două ori mai mare.

De asemenea, glandul este acea parte a clitorisului care se stimulează pentru o plăcere mai intensă.

Glandul este acoperit parțial sau în întregime de un pliu subțire de piele numit prepuț, această fiind o altă caracteristică ce aseamănă clitorisul cu un penis în miniatură. Prepuțul este la rândul său bogat vascularizat și cu numeroase terminații nervoase, iar atunci când glandul este erect ca urmare a stimulării sexuale, pliul din piele devine mai puțin vizibil.

Partea internă

Glandul se continuă cu corpul clitorisului, care se află atât în partea exterioară, cât și în interiorul corpului. Doar o mică parte se află la exterior, iar aceea nu este vizibilă întrucât este acoperită de gland și prepuț. Corpul clitorisului se prelungește însă în interior, fiind bogat vascularizat. La fel ca în cazul penisului masculin, corpul clitorisului conține doi corpi cavernoși, care sunt structuri de țesut spongios ce se umplu cu sânge în momentele de excitație și determină erecția clitoridiană.

Partea internă a corpului clitorisului se bifurcă formând două ramificații care se extind în formă de V de o parte și de alta a uretrei și vaginului. Acestea constituie rădăcinile clitorisului, care sunt înconjurate de mușchi și țesuturi, având rol de susținere și stabilizare a organului despre care discutăm.

Unde este localizat clitorisul ?


Clitorisul poate fi găsit în partea superioară a vulvei, la baza muntelui pubian și deasupra deschideri vaginale. Aici clitorisul este poziționat între cele două labii mari, la baza superioară a acestora.

În funcție de particularitățile fiecărui organism în parte, clitorisul poate să nu fie vizibil uneori din cauza marginilor labiilor care îl acoperă, însă devine ușor accesibil prin îndepărtarea acestora. De asemenea, în alte cazuri clitorisul poate fi mai proeminent, ceea ce îl face vizibil permanent chiar și atunci când nu este în stare erectă.

Cum arată clitorisul ?

Clitorisul poate fi comparat cu un iceberg prin prisma faptului că doar o mică parte a acestuia este vizibilă, în timp ce restul este ascuns privirii, aflând-se în interiorul organismului. Dacă ne referim la forma anatomică a clitorisului, aceasta este asemănătoare cu litera Y răsturnată, unde cele două brațe sunt rădăcinile iar piciorul, aflat în partea superioară constituie corpul și glandul clitorisului.

Așa cum spuneam, partea vizibilă a clitorisului este glandul, care arară ca un mic buton situat deasupra deschiderii vaginale. În funcție de gradul de vascularizare dar și de alte caracteristici specifice fiecărui organism, acest „buton” poate fi de un roz pal, roz intens spre roșiatic sau poate avea nuanțe închise. La baza glandului poate fi zărit și prepuțul, sub formau unui pliu din țesut subțire, care uneori poate acoperi glandul până la jumătate sau chiar complet.

Care este dimensiunea clitorisului ?

Referindu-ne la partea vizibilă a clitorisului, dimensiunea acesteia nu o depășește pe aceea a unui bob de mazăre, variind de la 0,5 la 1,5 centimetri în lungime. Sub acțiunea stimulilor sexuali, clitorisul își modifică dimensiunea și devine erect, proces numit în limbaj medical tumescență clitoridiană.

Un clitoris în erecție poate crește în dimensiuni între 50% și chiar 300%. Dimensiunea în stare de erecție poate varia în funcție de nivelul de excitație, starea emoțională și alți factori contextuali, precum și de particularitățile anatomice.

Mai trebuie precizat că la pubertate, în adolescență și la prima tinerețe dimensiunea clitorisului este mai redusă, acesta crescând pe parcursul vieții, iar la vârsta a treia ajungând uneori să măsoare de 2,5 ori mai mult decât în adolescență.

Cum se stimulează clitorisul ?


Nu este deloc dificil să stimulezi clitorisul, dat fiind faptul că acesta este cel mai sensibil organ, concentrând pe o suprafață redusă cele aproximativ 8.000 de terminații nervoase despre care am amintit.

O simplă atingere este suficientă pentru ca genera o senzație plăcută și a crește dorința sexuală, iar în cele ce urmează îți vom prezenta câteva metode pentru a obține o satisfacție sporită.

Amintește-ți că masturbarea este sănătoasă

Masturbarea este cea mai la îndemână metodă de stimulare a clitorisului și de aceea este și cea mai des utilizată.

Majoritatea femeilor care se autosatisfac sexual apelează la stimularea clitorisului pentru a obține un orgasm, masturbarea fiind o practică absolut normală și sănătoasă pentru aparatul reproducător. Clitorisul poate fi stimulat în timpul masturbării prin mângâiere delicată, prin atingeri ușoare, prin apăsare sau prin combinarea acestor tehnici.

Poți folosi jucării sexuale

În timpul masturbări poți să apelezi și la jucări sexuale special create pentru a stimula clitorisul, acestea fiind accesorii foarte populare, chiar dacă nu toată lumea recunoaște că apelează la ele.

În același timp, jucăriile sexuale pot fi folosite și în timpul actului sexual cu un partener și totodată pot fi incluse în punerea în practică a unor fantezii. Dintre jucăriile sexuale, vibratoarele sunt preferate pentru stimularea clitorisului, mai ales cele care permit și penetrarea vaginală simultan.

Încearcă stimularea prin sex oral

Cunilingusul este o altă metodă eficientă de stimulare a clitorisului, fiind vorba de un tip de sex oral, care presupune folosirea limbii, a buzelor și a dinților de către partenerul sexual.

Cu ajutorul gurii acesta poate folosi o combinație de mișcări ale buzelor și limbii asupra clitorisului, o senzație deosebită fiind oferită și prin mușcarea ușoară a glandului.

Încercați pozițiile sexuale specifice stimulării clitorisului

Împreună cu partenerul tău puteți folosi poziții sexuale care ajută stimularea clitorisului, iar dintre acestea îți putem sugera poziția 69, Cowgirl, Doggy Style, Lotus sau Spooning.

Care este diferența dintre clitoris si punctul G ?


Plăcerea oferită de stimularea clitorisului mai poate fi comparată cu cea asociată atingerii punctului G, însă între aceste două zone există diferențe semnificative. Prima constă în faptul că în cazul clitorisului vorbim despre un organ specific anatomiei feminine, cu o structură și funcționalitate bine definite, în timp ce punctul G este doar o zonă cu un grad mai mare de sensibilitate.

Sensibilitatea punctului G diferă de la o persoană la alta și există numeroase cazuri de femei care nu își pot găsi punctul G pentru că sensibilitatea este foarte redusă. De asemenea, există și multe femei care nu au punctul G, iar acest lucru este considerat absolut normal din punct de vedere medical. În schimb, în literatura de specialitate nu există relatări ale unor cazuri de femei fără clitoris, iar dacă astfel de cazuri ar exista ar fi considerate anomalie, cel mai probabil având repercusiuni negative și asupra vieții sexuale.

În concluzie, clitorisul este un organ unic în felul său pentru că este destinat excluziv plăcerii sexuale, neavând nicio altă funcție vitală în organism, așa cum au toate celelalte organe. Poate fi considerat un penis în miniatură pentru că are gland, prepuț și corpi cavernoși asemeni unui organ sexual masculin și totodată intră în erecție când este stimulat. Sensibilitatea glandului clitorisului este însă de aproximativ două ori mai mare, ceea ce face ca intensitatea plăcerii simțite de femei prin stimulare clitoridiană să fie net superioară plăcerii pe care o au bărbații în timpul unui act sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *