Reluarea Activității Sexuale după Infarct și Montarea Stentului

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Infarctul miocardic, numit și atac de cord, este un eveniment cardiac determinat de blocarea unei artere care alimentează cu sânge mușchiul inimii, adică miocardul.

Blocajul este determinat în majoritatea cazurilor de un cheag de sânge sau de o placă de aterom desprinsă de pe pereții vasului de sânge, iar întreruperea fluxului de sânge determină afectarea zonei de miocard irigată de vasul respectiv, ceea ce determină disfuncții severe la nivelul inimii, culminând cu oprirea acesteia și uneori instalarea decesului.

Pacienților care tec printr-un infarct li se montează stenturi pe inimă pentru a relua circulația sanguină în zona afectată, iar un astfel de eveniment are adesea consecințe și asupra vieții sexuale.

Fiind vorba de o problemă cardiovasculară, infarctul afectează și circulația sanguină inclusiv în zona genitală, fiind adesea asociat cu apariția disfuncției erectile. În plus, teama de a nu suferi un nou infarct dar și anumite medicamente administrate pot induce probleme cu erecția.

Cu toate acestea, pacienții care au trecut printr-un infarct pot avea  o viață sexuală normală, făcând anumite schimbări în stilul de viață și, bineînțeles, ținând cont de recomandările medicilor.

Este sigur să reluați activitatea sexuală după un infarct ?

Fiecare caz de infarct are particularitățile sale, putând fi mai mult sau mai puțin sever, iar durata perioadei de recuperare variind de la caz la caz. De asemenea, trebuie luate în considerare și vârsta pacientului, celelalte afecțiuni de care acesta suferă, precum și dacă a mai suferit anterior și alte evenimente cardiace.

Prin urmare, cel mai în măsură să dea un răspuns exact la această întrebare este medicul, pe baza fișei fiecărui pacient și a modului în care starea acestuia de sănătate evoluează după infarct.

În mod normal, pacienții care au depășit fazele critice și au eliminat factorii de risc principali prin modificarea stilului de viață își pot relua după o anumită perioadă de timp activitatea sexuală, chiar dacă infarctul le-a provocat disfuncție erectilă temporară.

Reluarea funcției erectile reprezintă chiar un semn că circulația sanguină s-a îmbunătățit, iar riscurile unui noi infarct s-au diminuat.

Când îmi pot reîncepe activitatea sexuala după infarct ?

O estimare bazată pe opinia specialiștilor fundației Heart and Stroke din Canada, conform cărora majoritatea pacienților cu infarct pot avea relații sexuale într-un interval cuprins între 2 și 8 săptămâni după evenimentul cardiac, fiind recomandat și de această dată să existe o încuviințare din partea medicului.

Dar acest răspuns poate sa difere în funcție de condiția medicală a fiecărui pacient și de celelalte detalii pe care le-am menționat mai sus. Cel mai indicat este ca activitatea sexuală după infarct să fie reluată atunci când spune medicul că se poate, întrucât nu mai există niciun risc posibil.

În acest sens este necesară monitorizarea pacientului timp de câteva săptămâni după infarct și efectuarea unor investigații care să confirme că inima și-a reluat funcționarea normală.

Este posibil ca actul sexual să cauzeze un alt infarct ?

Acest lucru este foarte puțin probabil, si acest lucru este confirmat și un studiu in Marea Britanie unde au vizat legătura dintre decesele subite de natură cardiacă și activitatea sexuală în rândul persoanelor tinere. Cercetătorii au studiat dosarele a 6.848 de pacienți care au murit de infarct în perioada 1994-2020 și au fost autopsiați la un spital din Londra.

Acestia au constatat astfel că un procent infim de doar 0,2% din cazuri – 17, mai exact – aveau o legătură cu activitatea sexuală, în sensul că decesul survenise în interval de cel mult o oră după un contact sexual.

Ținând cont de rezultatele acestui studiu, se poate spune că din 1.000 de cazuri de deces cauzat de infarct, este posibil ca două să aibă legătură cu activitatea sexuală.

Oricât de plăcut ar fi, sexul presupune un oarecare grad se solicitare a organismului, punând presiune și asupra inimii.

Dacă aceasta este foarte slăbită sau recuperarea după infarctul anterior nu este completă, este posibil ca actul sexual să provoace un nou incident cardiac. Se întâmplă însă destul de rar, dat fiind faptul că o inimă slabă determină și probleme de erecție, iar în aceste condiții este mai dificil să putem vorbi de un act sexual.

Care sunt beneficiile sexului după infarct ?

Reluarea activității sexuale după infarct atrage după sine și o serie de beneficii, inclusiv în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară.

Subiectul este tratat pe larg într-un articol publicat de European Journal of Preventive Cardiology, ce prezintă rezultatele unui studiu al cărui autori au dorit să afle care este legătura dintre reluarea activității sexuale după infarct și creșterea speranței de viață în rândul pacienților care au suferit un astfel de incident cardiac.

Studiul a inclus 495 de pacienți activi sexual cu o vârstă medie de 53 de ani, care suferiseră un infarct miocardic în perioada 1992-1993 și fuseseră intervievați într-un interval de 3-6 luni după externarea din spital. Printre altele, au fost întrebați și dacă își reluaseră viața sexuală, după care a fost monitorizată evoluția lor ulterioară.

La finalul anului 2020, cercetătorii au constatat că pacienții care declaraseră că își reluaseră activitatea sexuală la scurt timp după infarct au avut o durată de viață mai îndelungată în comparație cu ceilalți, concluzionând astfel viața sexuală poate prelungi speranța de viață în cazul pacienților care au suferit un infarct.

Pe de altă parte, există beneficii deja dovedite ale sexului, de care pot profita în egală măsură și pacienții care au trecut printr-un infarct. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

  • Îmbunătățirea stării de spirit – activitatea sexuală stimulează eliberarea în creier de endorfine și alte substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul și anxietatea.
  • Stimularea sistemului imunitar – sexul  are un impact pozitiv și asupra sistemului imunitar, stimulând producția de celule imunitare și îmbunătățind eficiența acestora.
  • Reducerea riscului cardiac – este cel mai important beneficiu în contextul dat,  activitatea sexuală regulată fiind asociată cu un risc mai mic de hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiace pe care aceasta le poate genera.
  • Menținerea echilibrului hormonal – activitatea sexuală reglează secreția unor hormoni în organism, contribuind astfel la realizarea proceselor metabolice și menținerea bunei funcționări a organismului.
  • Îmbunătățirea calității somnului – odihna este foarte importantă în recuperarea după infarct și evitarea unui incident similar, iar orgasmul obținut la finalul unui act sexual, induce o stare plăcută de relaxare și moleșeală care îmbunătățește calitatea somnului.

Ce remedii naturiste pot creste potența la bărbații cardiaci?

Așa cum spuneam, afecțiunile cardiace pot provoca probleme de potență în rândul bărbaților, pentru că inima nu mai are capacitatea de a pompa un volum mare de sânge către zona genitală sau vasele sanguine sunt subțiate și nu permit trecerea unei cantități mari de sânge în corpii cavernoși din penis.

Astfel apare disfuncția erectilă, care constă în incapacitatea temporară sau permanentă de a obține ori a menține o erecție pentru a putea întreține un act sexual.

Din fericire, există o serie de soluții pentru rezolvarea acestei probleme extrem de neplăcute pentru orice bărbat. Cele mai eficiente sunt remediile naturiste pentru potența masculină care sunt sub forma unor suplimente alimentare care pot fi achiziționate la liber, fără a fi nevoie de prescripție medicală.

Un astfel de supliment foarte apreciat este Argon Potent, care conține 4 ingrediente naturale cunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra potenței masculine. Este vorba de L-arginină, L-citrulină, L-Tirozină, Extract de sămbure de struguri.

Produsul este disponibil sub formă de fiole buvabile și se administrează cu cel mult 30 de minute înainte de a întreține contact sexual. Datorită ingredientelor naturale, acesta induce o erecție puternică, fără a exista riscul unor efecte secundare.

Ce medicamente pot scădea potența la bărbații cardiaci?

Problemele de potență în cazul bărbaților cardiaci pot fi cauzate și de tratamentele specifice acestor afecțiuni, întrucât unele medicamente pot afecta obținerea erecției.

În general, este vorba de medicamente prescrise în tratamentul hipertensiunii arteriale, care au capacitatea de a reduce fluxul de sânge din vasele sanguine, împiedicând astfel irigarea optimă a zonei genitale, necesară pentru obținerea unei erecții. Principalele categorii de medicamente pentru inimă care pot scădea potența sunt:

  • Beta-blocantele
  • Diureticele
  • Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
  • Blocați de canale de calciu
  • Antagoniștii receptorilor de angiotensină II.

Există poziții sexuale de evitat după un atac de cord?

Nu se poate vorbi de o listă a pozițiilor sexuale de evitat pentru că fiecare percepe în felul său nivelul de solicitare, însă este de preferat să alegi pozițiile care te fac să te simți cât mai confortabil.

Pacienții care au trecut printr-un infarct aleg de multe ori instinctiv poziții sexuale care sunt mai puțin solicitante, cum ar fi poziția clasică a misionarului, sau poziția lotus care este și foarte relaxantă.

În cazul în care simți că obosești în timpul actului sexual, nu te sfii să faci o pauză scurtă și să schimbi poziția, apelând la una mai puțin solicitantă.

Comments

  1. Laura spune:

    Se poate trai normal cu o Angioplastie cu balon?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *