Implantul de proteză penian: Cum funcționează, Riscuri & Recuperare

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Implantul de proteză peniană reprezintă ultima soluție la care se mai poate apela în cazul bărbaților cu disfuncție erectilă, atunci când celelalte metode de tratament cunoscute nu au dat rezultatele dorite. De asemenea, implantul de proteză peniană poate fi utilizat și ca soluție terapeutică împotriva unor boli specifice ale penisului, care ajung să afecteze funcția erectilă sau să facă foarte dificilă întreținerea unui act sexual.

În astfel de cazuri, se poate implanta în penis un dispozitiv medical numit proteză peniană, care poate fi de mai multe tipuri, respectiv cele maleabile și cele gonflabile, care pot include două sau trei piese, în funcție de necesitățile pacientului. Dispozitivele maleabile sunt alcătuite din două tije flexibile care susțin penisul și îi conferă rigiditate și care se pot totodată îndoi, atunci când penisul nu trebuie să fie erect. Protezele gonflabile sunt dispozitive mai complexe, care includ cilindri gonflabili și o pompă care se instalează în scrot pentru a da volum și a dezumfla acești cilindri

Ca orice intervenție chirurgicală, și operația de implant a protezei peniene presupune anumite riscuri, putând apărea unele complicații după operație, hemoragii în timpul intervenției sau infecții nosocomiale, cu bacterii rezistente contractate în spital.

De asemenea, pacientul are nevoie de o perioadă de recuperare până să poată folosi proteza implantată, iar durata acesteia variază de la caz la caz.

Cum se efectuează operația de implant penian ? 


Intervenția propriu-zisă este precedată de un consult medical și o discuție pe care pacientul o va avea cu medicul urolog și cu anestezistul, în cursul căreia aceștia îi vor prezenta etapele intervenției și îi vor răspunde la întrebările pe acest subiect.

Operația se desfășoară sub anestezie generală, iar înainte de efectuarea inciziilor este ras părul pubian după care zona de lucru este dezinfectată. Intervenția chirurgicală constă în efectuarea unei mici incizii în zona de legătură dintre penis și scrot, iar în cazul implantării unei proteze cu trei piese mai este nevoie de o incizie în zona abdomenului, unde se va implanta un rezervor cu lichid care va umple cilindrul cilindrii gonflabili.

Medicul va măsura apoi dimensiunea corpilor cavernoși din penis spre a putea alege mărimea potrivită pentru cilindrii gonflabili care vor fi implantați, sau pentru tijele flexibile – în cazul montării unei proteze maleabile.

Dacă dispozitivul implantat este unul gonflabil, în scrot se va crea un spațiu între testicule unde va fi implantată pompa, după care se va instala și rezervorul cu lichid în zona vezicii urinare – aceasta doar dacă proteza este una cu trei piese.

Se face apoi o probă pentru a verifica dacă proteza funcționează, după care în incizie este plasat un tub de dren iar penisul este bandajat pentru a evita infectarea și inflamarea plăgii. De obicei, dacă nu există complicații, tubul de dren și pansamentul se scot la o zi după operație, iar pacientul poate pleca acasă urmând să revină pentru câteva controale.

În ce situații se recomandă implantul de proteză peniană ?

Așa cum spuneam, această procedură este ultima soluție pentru rezolvarea problemelor de erecție, însă poate fi utilizată și pentru corectarea unor defecte ale penisului sau ale unor probleme la nivelul aparatului urinar.

Iată care sunt principalele afecțiuni care pot necesita în ultimă instanță o astfel de intervenție:

  • Disfuncția erectilă – este cea mai frecventă disfuncție sexuală masculină, aproximativ jumătate dintre bărbații maturi putându-se confrunta cu o astfel de problemă temporar sau definitiv. Aceasta constă în imposibilitatea de a obține sau a menține o erecție satisfăcătoare pentru a putea întreține un act sexual și poate fi o consecință a unor afecțiuni de altă natură, a înaintării în vârstă, a unor dezechilibre hormonale sau a unor stări psihice negative de lungă durată. Totodată, disfuncția erectilă este și cel mai frecvent motiv pentru care bărbații apelează la soluția implantului de proteză peniană.
  • Boala Peyronie – este o afecțiune a penisului, caracterizată de formarea de plăci sau noduli în țesuturile acestuia, care duc la deformarea organului sexual, Cel mai adesea, acesta se curbează, ceea ce face tot mai dificilă penetrarea în timpul unui act sexual. Îndreptarea penisului prin alte metode de tratament poate duce la apariția disfuncției erectile, de aceea se apelează adesea la proteza peniană, care poate reda penisului erect forma sa naturală.
  • Operația de schimbare de sex – Proteza peniană poate fi folosită și în procesul de transformare sexuală a femeilor care își doresc să ajungă bărbați. Dacă înlocuirea organului sexual feminin cu un penis nu mai reprezintă de mult o noutate, este aproape imposibil ca noul organ să fie și pe deplin facțional în ceea ce privește erecția. De aceea, funcția erectilă este suplinită cu ajutorul unei astfel de proteze a cărei implantare face parte din întregul proces de schimbare a sexului.
  • Incontinența urinară – de această dată, implantul de  proteză peniană are scopul de a ajuta pacientul să recapete controlul asupra funcției urinare și să prevină scurgerile involuntare de urină. Incontinența urinară constă în diminuarea sau chiar pierderea controlului asupra vezicii urinare, ceea ce duce la apariția acelor scurgeri de urină. Cu ajutorul unei proteze penine gonflabile organul sexual poate fi „umflat” artificial, creând presiune asupra uretrei și prevenind astfel scurgerile de urină.

Cât ține un implant penian ?

Un implant penian poate rezista până la 20 de ani, însă această perioadă depinde foarte mult de frecvența cu care este utilizat, de calitatea materialelor folosite și de modul în care pacientul ține cont de recomandările medicilor privind controalele periodice și întreținerea dispozitivului.

În această perioadă eset posibil ca unele componente să se uzeze sau să se defecteze, caz în care va fi nevoie de o nouă intervenție pentru înlocuirea acestora.

Este implantul penian este vizibil ?

Un implant penian bine realizat nu este vizibil la exterior, din moment ce toate componentele sale sunt montate în interiorul organismului.

Totuși, uneori pot rămâne vizibile urmele inciziilor de la nivelul penisului și abdomenului, însă acestea măsoară doar câțiva milimetri iar de obicei nu lasă cicatrice care să iasă în evidență. De asemenea, unele piese ale protezei, așa cum ar fi pompa montată în scrot sau tijele flexibile din penis pot fi simțite la palpare.

Riscuri asociate implantului de proteză peniană


În general, intervențiile pentru implantarea protezelor peniene sunt considerate sigure, însă pentru orice operație există anumite riscuri.

Astfel, pot apărea sângerări puternice în timpul intervenției, pacientul poate contracta o infecție intraspitlaicească, sau organismul său poate reacționa în mod imprevizibil la anumite medicamente sau la implantul propriu-zis.

Mai jos am întocmi o listă a principalelor riscuri asociate unei astfel de intervenții și a frecvenței acestora.

  • Infecții noscocomiale – sunt infecții date de bacteriile rezistente la tratament, care se dezvoltă în spitale, și au o incidență de 8% în cazul intervențiilor de acest gen;
  • Inflamare și echimoze – apar după operație la majoritatea pacienților, fiind considerate însă niște reacții normale;
  • Flexibilitatea glandului – există un risc de 1% ca glandul să atârne în jos după operație;
  • Nefuncționarea corespunzătoare a protezei – în 5% din cazuri pot apărea defecțiuni ale componentelor gonflabile sau alte disfuncționalități, în decurs de mai puțin 10 ani de la operație, ceea ce va necesita o nouă intervenție;
  • Infectarea protezei – în circa 2% din cazuri, dispozitivul poate fi contaminat cu bacterii sau alți agenți patogeni la momentul implantării, ceea ce va determina apariția unor infecții ulterioare. De asemenea, în 6 – 10% din cazuri există riscul apariției unor astfel de infecții după revizuirea dispozitivului implantat;
  • Lezarea altor organe – în timpul intervenției există riscul producerii unor leziuni la nivelul vezicii urinare, vaselor de sânge adiacente sau intestinelor. Totodată, există riscul perforării corpilor cavernoși în momentul implantării, ceea ce va face imposibilă operația. Astfel de evenimente au o frecvență mult mai redusă, riscul fiind de sub 2%;
  • Reacții adverse la anestezie sau alte medicamente – și aceste evenimente au loc foarte rar, întrucât se face o evaluare a riscului înainte de operație, ținându-se cont de alte probleme de sănătate de care suferă pacientul, vârsta acestuia, alte intervenții chirurgicale suferite și multe alte detalii.

Recuperarea după montarea implantului de penis

Intervenția în sine este una minim invazivă, astfel că pacientul poate pleca acasă a doua zi după operație dacă evoluția sa este una favorabilă.

Totuși, activitatea sexuală nu poate fi reluată la fel de rapid, întrucât inciziile au nevoie de o anumită perioadă pentru vindecare. În această perioadă este recomandată evitarea oricărui efort ce ar putea crea presiune asupra zonei pelviene.

În ceea ce privește activitatea sexuală, este recomandat ca aceasta să fie reluată într-un interval de 4-6 săptămâni după efectuarea operației de implant, în funcție de indicațiile medicului, în urma controalelor periodice la care pacientul trebuie să se prezinte în această perioadă.

După 4-6 săptămâni plaga operatorie se vindecă, dispar durerea și orice urma de disconfort iar pacientul își poate relua și celelalte activități uzuale, cu recomandarea de a crește treptat intensitatea eforului.

Care este prețul unui implant de proteză peniană ?


O intervenție chirurgicală pentru implantarea unei proteze de penis costă în jur de 10.000 de euro, însă prețurile pot varia în funcție de tarifele practicate de fiecare clinică, de nivelul de pregătire al medicului care face operația, dar și de tipul protezei și calitatea materialelor folosite.

În preț este inclus atât costul intervenției, cât și cel al protezei, iar cheltuielile sunt suportate integral de către pacient, întrucât o astfel de operație nu este inclusă în pachetul de servicii medicale decontate din fondurile Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate.

Cu alte cuvinte, nu are importanță dacă ești sau nu asigurat medical, întrucât asigurarea nu acoperă costul operației de implantare a protezei de penis.

Cum este sexul cu implantul de proteză peniană ?


Implantul de proteză peniană nu afectează cu nimic sensibilitatea la stimulii sexuali și nici plăcerea sexuală iar în același timp nu provoacă niciun fel de disconfort parteneri. Cu ajutorul unei astfel de proteze bărbații pot avea o viață sexuală normală, doar că în cazul lor este nevoie să acționeze dispozitivul respectiv pentru a obține o erecție.

O confirmă și rezultatele unui studiu făcut în rândul a 126 de bărbați care au beneficiat de un implant cu dispozitive gonflabile cu trei piese.

Aceștia au fost intervievați la 5 ani de când au beneficiat de o astfel de operație, iar întrebările s-au referit la nivelul de satisfacție sexuală pe care îl aveau de când foloseau proteza peniană. Pe baza răspunsurilor primite s-a stabilit că 80% dintre aceștia au raportat un nivel ridicat de satisfacție, și o îmbunătățire a calității vieții după operație.

Implantul penian poate crește penisul ?

Nu, operația de implantare a protezei peniene nu trebuie confundată cu operația de mărire a penisului, fiind vorba de două intervenții diferite, cu scopuri diferite.

Astfel, implantarea protezei peniene are doar rolul de a susține funcția erectilă, fără a crește dimensiunea naturală a penisului, Din contră, o astfel de intervenție poate duce la scurtarea organului sexual, iar acest aspect îi va fi pus în vedere pacientului înainte de operație.

Care sunt metodele ce pot crește dimensiunea penisului ?

Dimensiunea penisului poate fi crescută în două moduri de cresterea a penisului, mai precis în lungime și în grosime.

Pentru alungirea penisului se recurge la o altă intervenție chirurgicală numită faloplastie, cu ajutorul căreia se pot adăuga între 1 și 3 centimetri lungimii organului sexual.

În ceea ce privește îngroșarea penisului, aceasta se face prin injectarea unor substanțe precum acidul hialuronic, grăsimea proprie sau hidroxiapatita de calciu. De această dată, efectul este doar unul temporar putând varia ca durată între 9 și 12 luni.

Dimensiunea medie a penisului în România ?

Nu există încă statistici oficiale cu referire la dimensiunea medie a penisului, pentru că acesta nu este considerat un subiect de interes în lumea medicală.

În schimb, se pare că bărbații sunt destul de curioși în această privință, astfel că administratorii portalului Worlddata au realizat o cercetate în care au fost incluse 88 de țări, printre care și România. Cercetarea a avut ca temă stabilirea dimensiunilor medii ale penisului în fiecare din aceste țări, iar în privința României, valoarea prezentată este de 12,73 de centimetri.

Implantul de proteză peniană este o procedură la care se apelează doar atunci când celelalte soluții terapeutice mai puțin invazive au fost epuizate fără a se consemna rezultate favorabile.

Totodată, la această intervenție se recurge doar în cazurile în care disfuncția erectilă devine permanentă și nu mai există nicio posibilitate de a mai obține pe viitor o erecție în mod natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *