Frica de Sex (Genofobia): Ce este, Cauze & Tratament

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

În timp ce dorința sexuală este o caracteristică normală pentru fiecare persoană, ce apare odată cu dezvoltarea organelor sexuale în perioada pubertății, există și anumite cazuri în care sexul determină niște trăiri total opuse.

Frica de sex, sau genofobia, este o tulburare sexuală ce poate afecta în egală măsură bărbații și femeile, care apare pe parcursul vieții ca urmare a unor experiențe traumatizante ce implică și o latură sexuală.

Cu cât astfel de experiențe se produc la o vârstă mai fragedă, cu atât există riscul ca persoana respectivă să dezvolte genofobie.

Cel mai adesea, frica de sex apare în urma unui viol sau a oricărei alte forme de abuz sexual, în urma unui act sexual eșuat, pe fondul altor disfuncții sexuale sau din cauza unor boli ori defecte fizice care induc persoanei respective teama că va provoca repulsie partenerului sau partenerei.

De asemenea, anumite dogme religioase sau reguli sociale specifice unor culturi pot induce frica de sex, mai ales în condițiile îndoctrinării încă de la vârste fragede.

Tratamentul genofobiei presupune în primul rând identificarea cauzei care a declanșat teama de sex, urmată apoi de terapie psihologică, dacă există și o cauză de natură funcțională, cum ar fi disfuncția erectilă sau altă problemă de sănătate, este necesar și un tratament îndreptat în această direcție.

Ce este genofobia ?


În dicționar, genofobia este definită simplu ca fiind o „teamă morbidă de activitatea sexuală”, incluzând aici atât actul sexual în sine, cât și orice aspect care ține de relațiile intime. Psihologii spun că este vorba de o formă de fobie specifică, ce are la bază un eveniment negativ major.

În general, factorul declanșator, are și o conotație sexuală mai mult sau mai puțin pronunțată, iar în mintea persoanelor cu genofobie există temerea că acel eveniment negativ s-ar putea repeta în contextul unei alte activități sexuale. Din acest motiv, dezvoltă o adevărată fobie față de sex, ceea ce are numeroase implicații negative, în plan psihic dar și în ceea ce privește viața socială.

Genofobia nu este specificată în mod explicit în cea mai recentă ediție a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale, însă specialiștii spun că aceasta se încadrează în categoria tulburărilor de anxietate, ca orice altă formă de fobie.

O definiție mai amplă decât cea găsită în DEX este oferită de psihologi, în concepția cărora genofobia este o reacție de frică extremă declanșată la contactul cu un stimul declanșator care, în cazul de față, este actul sexual.

Simptomele genofobiei


Persoanele cu genofobie dezvoltă o adevărată frică față de tot ceea ce ține de activitatea sexuală, de multe ori și o simplă conversație în care se aduce vorba de acest subiect fiind suficientă pentru a declanșa temerile. Cu cât apropierea de stimulul declanșator este mai mare, cu atât teama va fi mai intensă, putând genera anxietate sau chiar atacuri de panică.

Așadar, simpla discuție de care aminteam anterior poate declanșa sentimentul de teamă, care în acest caz e posibil să nu se manifeste vizibil, în timp ce iminența unui act sexual determină reacții mult mai evidente, absolut de neînțeles pentru cei care nu suferă de o astfel de tulburare.

O listă a simptomelor specifice genofobiei include următoarele manifestări:

  • Frică persistentă în prezența situațiilor care au legătură cu activitățile sexuale, ce crește în intensitate pe măsură ce apropierea este mai mare;
  • Anxietate care apare atât în prezența acestui stimul, cât și în situațiile premergătoare, ce anunță iminența contactului cu factorul declanșator, respectiv actul sexual.
  • Dificultatea de a controla reacțiile care trădează teama indusă de activitatea sexuală.

În lipsa stimulului declanșator, personale cu genofobie au un comportament absolut normal, fiind capabile să își îndeplinească sarcinile zilnice fără niciun fel de dificultate. Teama de care vorbeam nu este permanentă, astfel că nu reprezintă un factor constant de stres, ceea ce reduce riscul apariției altor tulburări psihice.

Totuși, cei care au această problemă evită orice situație ce ar putea duce la un act sexual, fapt ce le afectează viața socială și poate genera alte probleme datorate abstinenței sexuale.

Cauzele genofobiei


Genofobia poate fi declanșată de o serie de factori care diferă în funcție de natura lor dar au un efect negativ asupra psihicului, ce face ca activitatea sexuală să fie asociată unei experiențe traumatizante, care provoacă teamă.

Principalele cauze care pot genera frica de sex sunt următoarele:

  • Violul sau hărțuirea sexuală – acestea sunt două din cele mai frecvente cauze care declanșează genofobia în rândul femeilor, însă există și cazuri de bărbați care au fost victime ale unor astfel de agresiuni.  E limpede pentru toată lumea că un act sexual comis împotriva voinței unuia dintre parteneri sau atingerea zonelor intime în situații în care nu poți reacționa constituie experiențe traumatizante care pot induce ulterior teama de sex.
  • Abuzul sexual în copilărie – din păcate și abuzurile sexuale comise împotriva copiilor sunt o realitate, fiind comise uneori chiar în familie, iar agresorii fiind părinții sau alte rude apropiate. Victimele acestor abuzuri rămân cu o traumă psihică greu de vindecat, iar pe fondul acesteia pot dezvolta la maturitate genofobie.
  • Îndoctrinarea religioasă sau regulile unor comunități – nu de puține ori, sexul este prezentat de unii propovăduitori ai religiei ca fiind un mare păcat, deși religiile respective nu condamnă în mod explicit acest act fiziologic perfect normal. În același timp, există și religii în care sexul capătă  o conotație negativă dar și comunități în care există o percepție similară. Persoanele care au crescut în astfel de comunități sau au fost îndoctrinate religios încă de la vârste fragede ajung să perceapă sexul ca pe un lucru negativ ce le poate atrage pedeapsa divină sau oprobriul social, iar în mod firesc încep să se teamă de orice ține de acest aspect.
  • Dismorfofobia – vorbim de un alt tip de tulburare psihică ce este caracterizată de o preocupare exagerată și obsesivă față de aspectul fizic și anumite zone ale corpului. Persoanele cu această problemă sunt permanent nemulțumite și ajung să considere că au anumite defecte sau malformații pe care încearcă permanent să le corecteze, fără ca aceste eforturi să le schimbe și percepția. Pe acest fond, multe persoane cu dismorfofobie ajung să dezvolte și frică de sex, considerându-se neatractive și temându-se de respingere din partea partenerului.
  • Disfuncțiile sexuale – disfuncțiile sexuale sunt probleme care țin de funcționarea aparatului reproducător masculin și feminin, putând fi datorate unor probleme de sănătate, vârstei, sau unor probleme pe fond psihic. Disfuncția erectilă, ejacularea precoce, vaginismul, anorgasmia, uscăciunea vaginală sunt cele mai frecvente disfuncții sexuale care pot induce genofobia dacă nu sunt tratate la timp.
  • Anxietatea sexuală – se manifestă printr-o stare de neliniște sau îngrijorare legată de aspectele sexuale, fiind firească în cazul adolescenților aflați la prima experiență sexuală sau în alte situații speciale. Spre deosebire de genofobie, anxietatea nu generează frică, ci doar temeri, în cazul său existând dorință sexuală. Totuși, dacă se manifestă în mod constant, anxietatea sexuală alimentată și de unele experiențe sexuale mai puțin reușite se poate transforma în genofobie.
  • Anumite probleme medicale – persoanele care au suferit intervenții chirurgicale mutilante cum ar fi amputația unui membru, masectomia sau alte operații care au lăsat cicatrici vizibile, pot dezvolta genofobie, gândindu-se obsesiv că aspectul lor fizic nu mai este deloc atrăgător. De asemenea, și cei care au anumite dizabilități sau malformații congenitale pot evita contactul sexual atât prin prisma aspectului fizic cât și a faptului că problemele pe care le au le afectează mobilitatea, implicit performanța sexuală.

Tratamentul genofobiei


Fiind o problemă de ordin psihic, tratamentul se bazează în principal pe terapie cognitiv-comportamentală menită să îi ajute pe pacienți să treacă peste traumele suferite și să își înfrunte teama de sex. De asemenea, terapeuții urmăresc să le crească pacienților stima de sine și încrederea în propriile capacități, ceea ce poate duce la o îmbunătățire a dorinței sexuale.

În unele cazuri, dacă starea psihică a pacienților este sever alterată, poate fi necesar și un tratament medicamentos, bazat de obicei pe medicamente anxiolitice sau antidepresive.

Dacă printre cauzele identificate se numără disfuncțiile sexuale, bărbaților le pot fi recomandate pastile pentru îmbunătățirea funcției erectile și a controlului ejaculării.

Un tratament eficient în acest sens este Argon Potent – un supliment alimentar pe bază de ingrediente naturale, care se eliberează fără prescripție medicală și este recomandat bărbaților care suferă de ejaculare precoce sau disfuncție erectilă. Produsul este disponibil sub formă lichidă, ceea ce permite o absorbție mai rapidă în sânge a substanțelor active, astfel că Argon Potent își face efectul în cel mult 30 de minute după administrare.

Și în cazul femeilor există soluții pentru tratarea disfuncțiilor sexuale, fiind necesară o recomandare medicală în acest sens.

Care sunt efectele negative ale lipsei de sex ?

Lipsa activității sexuale poate determina o serie de probleme, iar pe final dorim să detaliem puțin și acest subiect, prezentându-ți principalele efecte negative.

Este important de reținut că impactul lipsei de sex poate varia de la o persoană la alta și nu toată lumea va experimenta aceleași efecte.

Uite o lista cu cele mai comune efecte negative ale lipsei de sex:

  • Crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer – Bărbații sunt expuși în mai mare măsură acestui risc, pentru că lipsa activității sexuale este asociată adesea cu apariția cancerului de prostată. De asemenea, sexul contribuie le reglarea activității hormonale, prevenind astfel apariția unor dezechilibre care pot constitui la rândul lor o cauză declanșatoare pentru unele forme de cancer.
  • Poate cauza stări de anxietate și depresie – În timpul actului sexual se eliberează în organism mai multe substanțe cu rol de neurotransmițători care sunt responsabile cu controlul stării de spirit. Este vorba de serotonină și dopamină precum și de enforfine, care sunt supranumite „hormonul fericirii”. Evident că secreția acestor substanțe este mai redusă în cazul persoanelor care fac sex foarte rar, ceea ce duce la creșterea riscului de a dezvolta stări de anxietate și depresie.
  • Posibile dereglări hormonale – Actul sexual stimulează eliberarea de hormoni, inclusiv oxitocina și dopamina care, printre altele, joacă un și rol important în reglarea funcționării glandelor endocrine și suprarenale, ce secretă la rândul lor mai multe tipuri de hormoni indispensabili bunei funcționări a organismului. Prin urmare, absența activității sexuale regulate poate afecta echilibrul hormonal din organism și poate determina apariția a numeroase afecțiuni printre care se numără și cancerul, despre care am amintit mai devreme.

Sfaturi pentru un sex mai bun

Încheiem cu câteva sfaturi prin care ne dorim să te învățăm cum să faci sex corect pentru a beneficia din plin de satisfacția pe care ți-o oferă un act sexual și pentru a oferi în egală măsură satisfacție partenerului sau partenerei.

  • Comunică deschis cu partenerul;
  • Nu sări peste preludiu și prelungește-l cât mai mult;
  • Încearcă să fii cât mai relaxat și să lași deoparte orice griji;
  • Nu ezita să faci partenerului complimente și declarații de dragoste în timpul actului sexual;
  • Menține contactul vizual cât mai mult posibil;
  • Împărtășește cu partenerul fanteziile sexuale;
  • Nu face reproșuri partenerului în ceea ce privește prestația sexuală;
  • Încercați mai multe poziții sexuale în timpul unei partide de sex;
  • Întărește-ți mușchii pelvieni cu ajutorul exercițiilor Kegels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *