Ce efecte are lipsa sexului asupra organismului

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Lipsa de sex mai este denumită și abstinență sexuală, putând fi o alegere personală sau o consecință a unor anumite circumstanțe, cum ar fi lipsa unui partener sau a unei partenere ori anumite perioade încărcate de stres, care scad apetitul sexual.

Este important de menționat că lipsa de sex este o experiență subiectivă și poate varia considerabil de la o persoană la alta.

Pentru unele persoane, abstinența sexuală poate fi o alegere pozitivă și sănătoasă, în timp ce pentru altele reprezenta o perioadă dificilă. De asemenea, abstinența sexuală extinsă pe termen lung poate genera probleme în ceea ce privește sănătatea fizică, precum și cea psihică.

Asupra acestor probleme ne vom concentra și noi atenția în articolul de față, arătând cum poate lipsa de sex să afecteze starea de sănătate, precum și beneficiile pe care le are o viață sexuală normală.

Iată cele mai comune efecte secundare pe care le are lipsa sexului asupra organismului uman:

1. Dereglarea ciclului menstrual, în cazul femeilor

Ciclul menstrual este reglat de sistemul hormonal, care este influențat la rândul său de glanda pituitară din creier și de ovare. Cu toate acestea, există anumite moduri în care factorii psihologici și emoționali pot influența ciclul menstrual, iar abstinența sexuală poate genera acești factori.

Astfel, activitatea sexuală determină eliberarea în corp a unor hormoni și substanțe chimice care au efect relaxant, reduc stresul și mențin echilibrul hormonal.

În perioadele de abstinență sexuală, secreția acestor substanțe  este mult diminuată, ceea ce favorizează apariția stresului, care, la rândul său, poate genera dereglări hormonale. Cum hormonii au un rol important în reglarea menstruației, aceste dezechilibre vor influența în mod negativ și ciclul menstrual.

Acest efect poate fi mai mult sau mai puțin pronunțat, de la caz la caz, însă abstinența sexuală prelungită va avea mai devreme sau mai târziu un impact negativ asupra ciclului menstrual.

2. Creste riscul de a dezvolta cancer

Un studiu efectuat pe un eșantion de aproximativ 5.700 de bărbați trecuți de 50 de ani și publicat în jurnalul academic de sexologie Archives of Sexual Behavior relevă faptul că subiecții care au devenit mai puțin activi sexual după această vârstă au fost predispuși unui risc mai sporit de a face cancer sau alte afecțiuni cronice.

Mai precis, autorii studiului au concluzionat că bărbații care devin mai puțin interesați de sex au o probabilitate cu 63% mai mare de a fi diagnosticați cu cancer și cu 41% mai mare de a dezvolta o boală cronică.

De cealaltă parte, studiul a mai stabilit că doar 15% dintre bărbații care au continuat să aibă o viață sexuală activă și după 50 de ani erau expuși riscului de a dezvolta cancer, diabet, artrită sau alte boli cronice în următorii patru ani.

Cea mai frecventă formă de cancer pe care o poate determina lipsa activității sexuale în cazul bărbaților este cancerul de prostată, în timp ce o viață sexuală activă previne apariția acestei boli.

3. Poate duce la depresie

Persoanele care duc lipsă de sex pentru o perioadă mai îndelungată au un risc mai ridicat de a dezvolta depresie.

Explicația constă și de această dată în faptul că activitatea sexuală stimulează secreția în organism de substanțe chimice precum endorfinele, serotonina și oxitocina care acționează asupra sistemului nervos central și induc starea de bine. În lipsa acestor substanțe, starea mentală se deteriorează, apare stresul, anxietatea, iar în final se poate ajunge la depresie.

Aceste stări emoționale negative pot fi amplificate și de alți factori precum scăderea stimei de sine sau lipsa unei conexiuni emoționale cu un partener sau o parteneră. Astfel apare sentimentul de izolare, de inutilitate, care poate duce la deprecierea stării psihice și instalarea depresiei.

În studiul “Association between Sexual Satisfaction and Depression and Anxiety” publicat de către Universitatea din Salamanca, ne demonstrează că nivelurile mai mari de satisfacție sexuală ,sunt asociate cu niveluri mai scăzute de anxietate și depresie.

4. Posibile dereglări hormonale

Lipsa activității sexuale nu poate fi direct răspunzătoare de apariția dereglărilor hormonale, însă produce niște efecte care pot afecta echilibrul hormonal.

Spre exemplu, stresul – despre care tocmai am vorbit mai devreme – determină eliberarea de cortizol în organism, care influențează nivelul celorlalți hormoni. De asemenea, abstinența sexuală este asociată de multe ori cu odihna insuficientă, iar lipsa somnului sau somnul de proastă calitate pot fi o altă cauză a dereglărilor hormonale.

Acneea este cel mai comun semn al dereglărilor hormonale, iar apariția coșurilor poate fi o consecință a lipsei activități sexuale. Această problemă este însă neînsemnată, în comparație cu alte consecințe negative pe care le pot avea dereglările hormonale.

Căderea părului, modificări semnificative ale greutății corporale, oboseala sau lipsa de energie sunt doar câteva din consecințele severe ale dezechilibrelor hormonale.

5. Crește riscul de a dezvolta disfuncție erectilă

Disfuncția erectilă este definită ca incapacitatea unui bărbat de a obține sau a menține o erecție satisfăcătoare astfel încât să poată întreține un raport sexual. Cauzele disfuncției erectile pot fi multiple, iar lipsa prelungită a activității sexuale se numără printre ele.

Astfel, în urma unor perioade lungi de abstinență pot să apară momente de nesiguranță sau neîncredere în capacitatea de a menține o erecție sau de a avea relații sexuale, ceea ce contribuie la apariția temporară a disfuncției erectile.

Totodată, presiunea psihologică și anxietatea legată de performanța sexuală pot apărea ca urmare a unei abstinențe sexuale prelungite sau a temerii față de performanța sexuală, iar  aceste aspecte pot contribui, de asemenea, la apariția sau agravarea disfuncției erectile.

Acest lucru este confirmat și de un studiu din 2008 “Regular Intercourse Protects Against Erectile Dysfunction” unde sa constat că bărbații care au avut contact sexual cel puțin o dată pe săptămână, au avut șanse mai mici de a dezvolta disfuncție erectilă.

6. Scade apetitul sexul

Deși scăderea apetitului sexual din diferite motive este una din cauzele abstinenței sexuale, se poate întâmpla și ca o perioadă îndelungată de abstinență să ducă la scăderea interesului pentru activitatea sexuală.

În general, persoanele cu o viață sexuală normală au un libido crescut după o perioadă scurtă de abstinență, iar din această perspectivă se poate spune că unele mici pauze sunt de bun augur.

Totuși, pe măsură ce perioade de abstinență se prelungește, poate începe scăderea libidoului, fapt datorat într-o anumită măsură și scăderii nivelului de hormoni sexuali care sunt secretați preponderent sub influența stimulilor sexuali și în timpul actului intim.

De asemenea, stresul scăderea stimei de sine și alte stări negative induse de abstinența sexuală prelungită pot avea la rândul lor o contribuție în scăderea libidoului.

Principalele beneficii ale sexului


Beneficiile sexului se referă la impactul pozitiv pe care activitatea sexuală il poate avea asupra sănătății fizice, mentale și emoționale a unei persoane.

Este important să subliniem că beneficiile sexului depind de contextul și calitatea activității sexuale, de relația cu partenerul și de abordarea responsabilă și consensuală a acesteia.

Beneficii sexului asupra organismului variază de la persoană la persoană și pot include:

  • Îmbunătățirea stării de spirit – activitatea sexuală poate declanșa eliberarea de endorfine și alte substanțe chimice care contribuie la o stare de bine și la reducerea stresului, anxietății și depresiei.
  • Creșterea legăturii emoționale – sexul poate întări legătura emoțională dintre parteneri și poate contribui la dezvoltarea unei conexiuni mai profunde într-o relație.
  • Îmbunătățirea calității somnului – după un act sexual somnul este mai plăcut și mai odihnitor, iar la trezire, rezervele de energie sunt complet refăcute.
  • Stimularea sistemului imunitar – sexul poate contribui la întărirea sistemului imunitar prin creșterea producției de anticorpi și prin îmbunătățirea circulației sângelui.
  • Menținerea sănătății inimii – o viață sexuală activă poate ajuta la menținerea sănătății inimii prin îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea tensiunii arteriale.
  • întărirea mușchilor pelvieni – sexul și orgasmele ajută la mușchilor pelvieni, ceea ce poate avea beneficii în prevenirea incontinenței urinare și a altor probleme ce pot apărea în zona pelviană
  • Creșterea stimei de sine – o viață sexuală sănătoasă poate contribui la creșterea stimei de sine, îmbunătățind starea psihică și prevenind apariția anxietății și depresiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *