Libidoul Scăzut (Lipsa Apetitului Sexual): Cauze, Tratament

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Libidoul este o caracteristică naturală atât pentru femei, cât și pentru bărbați, constând în existența dorinței sexuale și a interesului pentru o viață sexuală normală.

Nu există  unitate de măsură a libidoului pe baza căreia acesta să poată fi evaluat ca „normal„ sau „scăzut”, mai ales că poate fluctua în diferite perioade în funcție de diferiți factori precum stresul, oboseala, anumite probleme personale sau de sănătate și multe altele.

O diminuare a libidoului în astfel de condiții este normală, însă dacă aceasta apare și persistă aparent fără vreo cauză clară, putem vorbi de scăderea libidoului.

Aceasta se manifestă printr-o diminuare semnificativă a dorinței sexuale și a interesului pentru activitatea sexuală, care ajunge să-și pună amprenta asupra stării psihice a persoanei afectate, asupra relației de cuplu și, în general, asupra calității vieții.

Impactul psihologic al scăderii libidoului este unul semnificativ, o astfel de problemă provocând frustrare, scăderea stimei de sine, izolare, anxietate și depresie.

Prin acest articol dorim să arătăm că scăderea libidoului este o problemă care poate fi tratată și chiar există soluții pentru îmbunătățirea vieții sexuale astfel încât să nu se ajungă la situațiile nedorite enumerate mai sus.

Ce este libidoul scăzut ?


Libidoul scăzut cunoscut și sub denumirea de tulburare a dorinței sexuale hipoactive (HSDD) poate fi definit ca o diminuare semnificativă a dorinței de a întreține raporturi sexuale și a interesului pentru viața sexuală, în general, care se întinde pe o perioadă îndelungată.

Scăderea libidoului poate afecta în egală măsură atât femeile, cât și bărbații, manifestându-se diferit dar având aceleași consecințe negative.

În cazul femeilor, libidoul scăzut este caracterizat de diminuarea sau chiar dispariția dorinței sexuale, coroborată cu lipsa de excitare sau plăcere în timpul actului sexual.

Aceeași diminuare sau dispariție a interesului pentru activitatea sexuală se manifestă și în cazul bărbaților cu libidoul scăzut. Se reduce semnificativ și gradul de excitabilitate sexuală, ceea ce duce la de multe ori la apariția dificultăților de a obține o erecție satisfăcătoare.

La ce vârsta dispare apetitul sexual ?

În cazul femeilor se preconizează o scădere a libidoului după vârsta de 40-50 ani, în schimb la bărbați pierderea libidoului ar putea să aibe loc în jurul vârstei de 60-70 ani.

Scăderea libidoului este asociată deseori cu înaintarea în vârstă, fiind firesc ca interesul pentru viața sexuală să scadă treptat, pe măsură ce îmbătrânim.

Totuși nu există însă o vârstă precisă la care apetitul sexual dispare complet la femei sau bărbați, pentru că nivelul dorinței sexuale poate varia semnificativ de la individ la individ și poate fi influențat de o serie de factori, după cum am precizat.

Care sunt cauzele libidoului scăzut ?


Scăderea libidoului este influențată de o serie de factori individuali, iar din acest motiv în unele cazuri poate apărea mai devreme, iar în altele la o vârstă mai înaintată.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru îți prezentăm în continuare principalele cauze ce pot duce la apariția libidoului scăzut.

Factori psihologici și emoționali

Orice stare psihică negativă poate duce la o diminuare dorinței sexuale, iar dacă aceasta persistă pe o perioadă mai îndelungată, poate fi asociată cu scăderea libidoului.

  • Stresul cronic – nivelurile ridicate de stres pot suprima dorința sexuală și pot afecta funcționarea hormonală.
  • Anxietatea și depresia – tulburările de anxietate și depresia pot reduce interesul pentru activitatea sexuală și pot afecta neurotransmițătorii responsabili de răspunsul sexual.
  • Traumele emoționale anterioare – experiențele traumatizante din trecut pot afecta încrederea în sine și starea emoțională generală, diminuând dorința sexuală;
  • Stima de sine scăzută – o percepție negativă despre sine poate scădea interesul pentru viața sexuală, implicit dorința de a întreține relații intime.
  • Probleme în relația de cuplu – certurile frecvente, neînțelegerile, lipsa de comunicare și orice fel de tensiuni ce apar într-o relație pot afecta și aspectele intime ale vieții de cuplu, ducând la o scădere a interesului sexual din partea unuia sau chiar a ambilor parteneri.

Boli cronice

Starea precară de sănătate este o altă cauză a libidoului scăzut, acționând atât în plan fizic, cât și psihic.

  • Boli cardiovasculare – afecțiuni precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza și insuficiența cardiacă pot afecta fluxul sanguin către organele sexuale și pot reduce dorința sexuală.
  • Diabet – prin manifestările specifice, poate afecta fluxul sanguin și nervii care controlează răspunsul sexual, determinând astfel o scădere a libidoului.
  • Diferite forme de cancer – atât boala în sine, cât și tratamentele specifice pot cauza probleme fizice legate de sexualitate, având totodată și un important impact psihologic, ce duce la  o scădere a libidoului.
  • Afecțiuni neurologice – aceste boli afectează sistemul nervos, ceea ce duce de multe ori la distorsionarea răspunsului sexual coordonat de sistemul nervos.
  • Boli endocrine – o caracteristică specifică acestor boli sunt tulburările hormonale, care produc dezechilibre în organism, ce afectează în mod direct și sexualitatea.

Efectele secundare ale unor medicamente

Și medicamentele administrate în scopul tratării unor boli pot influența în mod negativ libidoul.

  • Medicamentele psihotrope – în această categorie intră antidepresivele, anxioliticele și antipsihoticele, printre ale căror efecte secundare se numără și scăderea libidoului;
  • Medicamente pentru hipertensiune arterială – ne referim în special la beta-blocante și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, care pot reduce dorința sexuală;
  • Contraceptive hormonale – nu este o regulă generală, dar  unele femei pot observa o scădere a libidoului în timpul utilizării anumitor tipuri de contraceptive hormonale;
  • Medicamentele pentru cancerul de prostată – tratamentul pentru cancerul de prostată implică reducerea nivelului de testosteron, care este un important hormonul sexual masculin. Așadar, scăderea libidoului este un efect secundar obișnuit supă administrarea unor astfel de medicamente.

Dezechilibre hormonale

Nivelurile scăzute de estrogen la femei sau nivelurile scăzute de testosteron la bărbați pot afecta dorința sexuală, iar acestea apar ca urmare a unor afecțiuni, a unor tratamente, sau a unor modificări fiziologice firești care au loc odată cu înaintarea în vârstă.

Simptomele libidoului scăzut


Scăderea libidoului se manifestă în mod diferit de la o persoană la alta, atât în ceea ce privește simptomele, cât și intensitatea acestora. Un tablou general al simptomelor specifice lipsei apetitului sexual arată astfel:

  • Diminuarea sau chiar dispariția dorinței sexuale
  • Dificultăți în obținerea sau menținerea erecției (în cazul bărbaților)
  • Absența sau diminuarea lubrifierii vaginale (în cazul femeilor)
  • Scăderea frecvenței activităților sexuale
  • Diminuarea satisfacției în timpul actului sexual.

Toate aceste caracteristici duc de cele mai multe ori la apariția de tensiuni în relația de cuplu, având totodată și consecințe pe plan psihologic, materializate prin stres prelungit, scăderea stimei de sine, crize de anxietate și depresie.

Stabilirea diagnosticului de libido scăzut


Încă de la primele semne ale scăderii libidoului, este recomandată o vizită la medic, pentru că un diagnostic stabilit din timp reduce riscurile asociate și crește șansele de rezolvare a problemei.

Pentru început, medicul poartă discuție cu pacientul, cerându-i acestuia să descrie simptomele, eventualele probleme de sănătate și alte aspecte care pot ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Medicul poate solicita și informații detaliate despre activitatea sexuală anterioară, istoricul relațiilor și orice evenimente sau factori care ar putea influența dorința sexuală.

Urmează apoi o examinare medicală în scopul identificării unor cauze de natură fiziologică ce pot duce la scăderea libidoului, de cele mai multe ori fiind recomandate  și analize pentru evaluarea nivelurilor hormonale.

Dacă nu sunt indicii care să ateste că problema este de natură fizică, va fi necesară și o evaluare psihică, în urma căreia pot fi identificați factori determinanți precum stresul, anxietatea, depresia sau alte tulburări de dispoziție, care pot avea un impact asupra libidoului.

De asemenea, poate fi luată în calcul și evaluarea stilului de viață și a factorilor de mediu. În acest caz, investigația medicală vizează obiceiurile de zi cu zi, nivelul de activitate fizică, alimentația și factorii de mediu care ar putea influența libidoul.

Este libidoul scăzut este o afecțiune temporară?

Nu, in cele mai multe cazuri, libidoul scăzut este o afecțiune temporară, care dispare treptat, odată cu factorii determinanți. Perioada de manifestare depinde astfel de natura acestor factori și de persistența lor.

Dacă e vorba de oboseală, o problemă stresantă la birou, un eveniment neprevăzut sau pur și simplu o stare de indispoziție trecătoare, libidoul scăzut poate fi o chestiune de zile sau chiar de câteva ore.

În schimb, modificările hormonale care apar odată cu vârsta precum și problemele de sănătate severe pot determina o scădere a libidoului pe termen lung, iar uneori se poate ajunge la dispariția definitivă a acestuia.

Care sunt principalele metode pentru cresterea libidoului ?

Tratamentul libidoului scăzut se bazează pe eliminarea cauzei care a dus la apariția sa, astfel că metodele pentru creșterea libidoului diferă de la caz la caz. În funcție de cauze, acestea pot include consiliere și terapie psihologică, tratament hormonal, tratamentul afecțiunilor medicale sau schimbarea medicației.

În anumite situații, pot fi prescrise și medicamente pentru tratarea tulburărilor de dispoziție asociate cu libidoul scăzut.

Nu în ultimul rând, adoptarea unui stil de viață sănătos care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și gestionarea eficientă a stresului, poate ajuta la îmbunătățirea libidoului.

În final, trebuie să reții că scăderea libidoului este o problemă comună, ce poate apărea oricând, la orice vârstă, sub influența unor factori emoționali, psihologici, medicali sau hormonali.

Este foarte important să ceri ajutor medical imediat ce îți dai seama că ai o astfel de problemă, pentru a evita ca scăderea libidoului să îți afecteze în mod considerabil calitatea vieții și relația de cuplu.

De cele mai multe ori este vorba de o problemă trecătoare, însă pentru a trece cu bine peste ea poate fi nevoie și de un tratament personalizat, în funcție de cauzele ce au dus la apariția sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *