Ce înseamnă un nivel optim de Libido (Apetit Sexual) ?

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Libidoul apare în perioada pubertății, când tinerii încep să devină tot mai interesați de viața sexuală, și se menține, în mod normal, până la vârsta senectuții, când libidoul începe să scadă, pentru ca în final să dispară.

Se poate spune că libidoul este factorul principal care controlează viața sexuală, pentru că în funcție de intensitatea acestuia, orice individ este mai mult sau mai puțin activ din punct de vedere sexual.

Intensitatea libidoului variază de la o persoană la alta, dar se poate modifica și în cazul fiecărui individ în parte, în funcție de vârstă și o serie de alți factori fizici, psihici sau care țin de stilul de viață.

În cele ce urmează, vom vorbi mai pe larg în despre libido, factorii care îl influențează, nivelul optim și legătura sa cu viața sexuală.  Prin urmare, te invităm să parcurgi articolul până la sfârșit, dacă te interesează subiectul.

Ce este libidoul ?


Libidoul este un termen generic folosit pentru a descrie apetitul sexual sau interesul pentru activitatea sexuală a unei persoane, fie că este vorba de bărbați, fie de femei.

Conceptul de libido a apărut la începutul secolului XX și aparține cunoscutului psihanalist Sigmund Freud.

Acesta s-a numărat printre primii cercători care s-a concentrat în mod special pe studiul energiei sexuale, lansând o teorie conform căreia aceasta poate influența și alte aspecte alte vieții, cum ar fi creativitatea sau relațiile interpersonale.

Sigmund Freud a folosit pentru prima dată termenul de „libido” în lucrările sale pentru a denumi această energie sexuală, despre care susține că este o componentă de bază a personalității fiecărei persoane, care influențează în bună măsură comportamentul uman.

Ulterior, termenul a fost preluat și folosit  în mod frecvent cu referire la apetitul sexual și interesul pentru activitatea sexuală. Trebuie să reții că libidoul nu este o unitate de măsură, ci o caracteristică specifică fiecărei persoane aflată la vârstă sexuală, a cărei intensitate poate varia pe parcursul vieții.

Ce rol are libidoul ?


Libidoul stimulează dorința sexuală și generează impulsul care stă la baza activității sexuale, iar acestuia se datorează nevoia de a face sex și tot libidoul joacă un rol important în formarea atracției sexuale între parteneri, amplificând totodată și plăcerea în timpul actului intim.

Un libido crescut ne determină totodată să fim mult mai atenți cu propria persoană, devenind mai preocupați de modul în care ne îmbrăcăm, de cum ne comportăm și de impresia pe care o creăm în societate.

De asemenea, libidoul crescut ne face mai comunicativi, mai dornici de a relaționa și ne oferă inspirație în momentele intime pentru a ne surprinde partenerul sau partenera într-un mod cât mai plăcut.

Care sunt factorii ce influențează libidoul ?


Libidoul este influențat de o combinație complexă de factori psihologici, sociali, fizici și endocrini, iar în funcție de aceștia poate fi mai intens sau mai scăzut.

  • Factorii psihologici – aceștia sunt reprezentați în mod special de nivelul de stres, stările de anxietate  și stările depresive, care determină o scădere a libidoului. De asemenea anumite experiențe personale cu impact psihologic puternic pot influența libidoul în sens negativ sau pozitiv. Traumele suferite în copilărie, pierderea cuiva drag sau alte probleme de acest gen fac parte din categoria factorilor psihologici cu impact negativ  asupra libidoului.

De cealaltă parte, starea generală de bine, bucuria datorată unei reușite sau unei vești bune, stima de sine ridicată sau o bună conexiune emoțională cu partenerul ori partenera îmbunătățesc în mod considerabil libidoul.

  • Factorii sociali – aceștia țin în mod special de anumite norme și cutume specifice fiecărei comunități sau regiuni, de educația sexuală primită de fiecare individ în parte, de convingerile religioase sau morale sau de prezența diferitelor imagini mesaje sau reprezentări sexuale în spațiul public.

De obicei, persoanele care trăiesc într-un mediu așa-zis mai „libertin”, în care sexul nu este considerat subiect tabu, iar oamenii se bucură de suficientă libertate de conștiință și mișcare,  au un libido mai ridicat.

  • Factorii fizici – factorii fizici se referă în mod special la starea de sănătate. Anumite afecțiuni sau medicamentele administrate pentru tratarea acestora pot scădea libidoul în mai mare sau mai mică măsură.

Totodată oboseala, lipsa de energie sau orice indispoziție temporară, reduc libidoul, pentru ca acesta să revină la nivelul normal odată cu dispariția acestor stări.

  • Factorii endocrini – libidoul este influențat în bună măsură și de nivelurile de hormoni sexuali. În cazul bărbaților, vorbim de testosteron în timp ce libidoul femeilor este controlat de estrogen și progesteron.

Orice dezechilibru al nivelului acestor hormoni influențează libidoul, ducând la situații anormale în care acesta devine prea scăzut sau prea ridicat.

Ce înseamnă un nivel optim de libido ?


Nu există un standard în ceea ce privește nivelul optim al libidoului, pentru că fiecare individ este diferit de ceilalți, la fel și factorii care îi pot influența libidoul.

Chiar dacă unele persoane au în mod evident un libido crescut în comparație cu altele, asta nu înseamnă că acestea din urmă au o problemă și că libidoul lor nu este la un nivel optim.

Pentru primii, un nivel optim de libido poate însemna o dorință sexuală intensă și frecventă, iar  aceste persoane simt o puternică atracție sexuală, sunt mai motivate să își caute plăcerea sexuală și pot avea o nevoie frecventă de activitate sexuală.

În același timp, pentru persoanele din doua categorie, un nivel optim de libido poate însemna o dorință sexuală moderată sau scăzută. Aceste persoane pot experimenta satisfacție sexuală și plăcere la niveluri mai reduse, dar aceasta nu înseamnă că nu se bucură de o viață sexuală satisfăcătoare

Așadar, fiecare individ are propria sa normalitate în ceea ce privește nivelul libidoului, indiferent dacă acesta este mai ridicat sau mai scăzut.

Legătura dintre libido si viața sexuală


Se poate spune despre libido că este forța motrice care influențează activitatea sexuală, iar în lipsa acestuia nu se poate vorbi de viață sexuală.

Așa cum spuneam și mai devreme, libidoul determină apariția dorinței sexuale și intensitatea acesteia, menține viu interesul pentru viața sexuală și ne determină pe fiecare dintre noi să fim în căutare de partenere sau parteneri.

De asemenea, libidoul constituie și un liant pentru orice relație intimă de lungă durată, fiind unul dintre elementele  care mențin armonia în cuplu.

Principalele cauze ale unui libido scăzut

Scăderea libidoului este o problemă care se poate manifesta temporar sau pe o perioadă mai îndelungată, iar riscurile apariției primelor simptome ale unui libido scăzut cresc odată cu înaintarea în vârstă.

Alte cauze care pot duce la scăderea libidoului sunt: 

  • Oboseala;
  • Stresul; 
  • Anumite afecțiuni medicale; 
  • Unele tratamente; 
  • Stările psihice și emoționale negative;
  • Dereglările hormonale; 
  • Alimentația nesănătoasă care duce la obezitate; 
  • Consumul excesiv de alcool.

Cum ne putem creste apetitul sexual ?

Nu se tratează efectiv libidoul scăzut, ci cauzele care au dis la apariția acestuia, astfel că soluțiile pentru cresterea libidoului diferă de la caz la caz.

Pentru cauzele de natură psihică și emoțională se recomandă consiliere sau terapie psihologică, în cauzele medicale se impune tratamentul bolii, iar scăderea libidoului cauzată de un dezechilibru hormonal se tratează prin terapie hormonală.

De asemenea, dacă problema este cauzată de medicamente se poate încerca schimbarea medicației, în timp stresul necesită relaxare iar oboseala impune odihnă. De asemenea, trecerea la o alimentație sănătoasă și reducerea consumului de alcool sunt alte metode simple de tratare a libidoului scăzut.

Ca un rezumat, trebuie să precizăm în încheiere că libidoul este o condiție normală a fiecărui individ ajuns la vârsta la care devine activ sexual, și se referă la intensitatea dorinței sexuale și a interesului canalizat în această diecițe.

Nivelul libidoului variază de la o persoană la alta, iar faptul că este mai ridicat în cazul unora și mai redus în cazul altora, nu reprezintă niciun fel de problemă pentru aceștia din urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *