7 Beneficii pentru sănătate ale activității sexuale regulate

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Sexul, sau mai bine zis actul sexual, poate fi definit ca fiind cea mai pură și dezinhibată formă de plăcere și totodată un act absolut necesar pentru perpetuarea speciei – iar aici nu ne referim doar la specia umană. Constă în interacțiunea intimă între doi sau, de ce nu, mai mulți parteneri, ce implică stimularea sexuală și copulația pentru a atinge plăcerea.

În același timp, sexul este o formă de intimitate și legătură emoțională cu partenerul sau cu partenera, iar în cazul cuplurilor care își doresc să aibă copii este o condiție absolut necesară pentru a-și îndeplini visul.

Nu în ultimul rând, sexul aduce o serie de beneficii indiferent dacă este practicat cu regularitate sau ocazional, iar de aceste beneficii se bucură în egală măsură atât femeile, cât și bărbații.

După cum probabil ți-ai dat seama, aceste beneficii fac și subiectul articolului de față, pe parcursul căruia vei a afla cum te ajută sexul să îți menții sănătatea și starea de spirit pozitivă.

În acest articol, vom evalua cele 7 beneficii pentru sănătate ale activității sexuale regulate asa cum este prezentat în această poză.

1. Întărește sistemul imunitar

Sexul generează o serie de reacții și modificări în organism, printre care se numărară și eliberarea mai multor substanțe chimice și hormoni care au un rol important în derularea funcțiilor metabolice.

Un exemplu este oxitocina care, printre altele, întărește sistemul imunitar sporind astfel rezistența organismului în fața agenților patogeni care pot provoca infecții sau diferite afecțiuni.

Conform unui studiu numit “Sexual frequency and salivary immunoglobulin A (IgA)” persoanele care au făcut sex frecvent (de unu până la două ori pe săptămână) au avut mai multă imunoglobulină A (IgA) în salivă.

Persoanele care au avut sex rar (mai puțin de o dată pe săptămână) au avut semnificativ mai puține IgA.

Cu toate acestea, activitatea sexuală nu ar trebui să fie considerată singurul mod de întărire a sistemului imunitar, ci poate fi integrată ca parte a unui stil de viață sănătos, în general.

2. Ameliorează durerile de cap

Deși durerea de cap reduce de obicei dorința sexuală, o partidă de sex poate fi remediul perfect pentru a scăpa de migrene într-un mod cât se poate de plăcut.

Explicația constă în faptul că în timpul sexului și mai ales la momentul orgasmului, în creier se eliberează endorfine care sunt supranumite „hormonul fericirii”. Este vorba de substanțe care induc o stare de bine și oferă organismului un plus de energie, acționând totodată și ca un analgezic natural.

Astfel, pe măsură ce nivelul de endorfine din creier crește în timpul actului sexual, durerea de cap se ameliorează iar in final dispare.

Conform studiului “The impact of sexual activity on idiopathic headaches” ne arată că, activitatea sexuală poate oferi o ameliorare parțială sau totală a durerilor de cap.

3. Îmbunătățește calitatea somnului

Se spune că nimic nu te poate face să dormi mai bine decât o partidă de sex, iar acest lucru îl poate confirma oricine are o oarecare experiență sexuală.

Starea de extaz din timpul orgasmului este înlocuită la finalul actului sexual de o stare plăcută de relaxare și moleșeală, care îndeamnă la somn. Se întâmplă mai ales în cazul bărbaților care au nevoie de o perioadă de „reîncărcare a bateriilor” după orgasm, în timp ce în cazul femeilor, orgasmele se pot succeda fără pauză.

Un studiu publicat în 2017 de către “Societatea Nord-Americană de Menopauză” efectuat pe aproape 10.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani a constatat că cele care dormeau mai puțin de șapte până la opt ore pe noapte, aveau mai puține șanse să fie active sexual.

4. Reduce riscul de cancer de prostată

De acest beneficiu se bucură doar bărbații, prostata fiind o glandă specific masculină, implicată în producerea lichidului seminal și în procesul de ejaculare. S-a stabilit că ejacularea reglată ajută în același timp la eliminarea substanțelor nocive care se pot acumula in prostată, stimulând totodată funcționarea acestei glande.

Un studiu din 2004 publicat în “British Medical Journal” a studiat viața sexuală a peste 50.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani. Bărbații care raportau 21 sau mai multe ejaculare pe lună aveau mai puține șanse de a face cancer de prostată decât bărbații care ejaculau de patru până la șapte ori pe lună.

Astfel, prin eliminarea substanțelor nocive și menținerea funcționalității glandei, se reduce riscul de cancer de prostată, care este o boală destul de frecventă în rândul bărbaților și apare preponderent la vârsta la care aceștia devin mai puțin activi sexual.

Prin urmare, sexul poate fi benefic pentru sănătatea prostatei, dar este necesar un întreg set de măsuri de prevenție pentru a reduce la minim riscul de cancer sau alte afecțiuni cronice.

5. Scade tensiunea arterială

Cercetările sugerează o legătură între sex și scăderea tensiunii arteriale, spune Dr. Joseph Pinzone, care este CEO și director medical la “Amai Wellness”.

Aceste beneficiu se datorează tot endorfinelor și altor substanțe cu efect relaxant care se eliberează în organism în timpul actului sexual.

Acestea determină și o relaxare a vaselor sanguine, care duce astfel la scăderea tensiunii arteriale. Vorbim însă de o scădere temporară, dar o viață sexuală activă poate stimula circulația sângelui, contribuind într-o oarecare măsură la reglarea tensiunii arteriale.

De asemenea, un alt beneficiu despre care vom vorbi imediat, poate contribui la reducerea nivelului de grăsime și astfel previne într-un fel depunerea plăcilor de aterom în interiorul vaselor de sânge, care determină creșterea tensiunii arteriale.

6. Ameliorează stresul

Sexul poate să fie și o excelentă modalitate de a scăpa de stres, pentru că substanțele despre care am tot amintit până acum influențează în bine și starea psihică.

Spuneam despre endorfine că sunt supranumite „hormonul fericirii”, iar din această denumire e de înțeles că au capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit și de a conferi o perspectivă optimistă.

In timpul orgasmului are loc ă o eliberare intensă de endorfine, ceea ce poate avea un efect destul de puternic de relaxare și euforie. Acest lucru este confirmat si de un studiu numit “Is Sex Good for Your Health?”.

De asemenea, actul sexual poate funcționa ca o formă de eliberare a tensiunii acumulate și poate oferi o pauză binevenită de la grijile și stresul cotidian.

7. Ajută la arderea caloriilor

Sexul poate fi privit și ca un exercițiu de fitness destul de solicitant, dat fiind faprul că presupune și un anumit grad de efort fizic pe care de cele mai multe ori nu îl percepem la intensitate maximă datorită endorfinelor și celorlalte substanțe cu efect stimulativ eliberate în organism.

Corpul reacționează însă în mod normal la acest efort, arzând calorii pe care le transformă în energie.

Acest lucru este confirmat și de către un studiu publicat de Universitatea Quebec din Montreal, unde au fost studiate 21 de cupluri heterosexuale. Cercetătorii au urmărit consumul de energie în timpul exercițiilor și activității sexuale cu ajutorul unor banderole. Rezultatele au arătat că bărbații au ars în medie 101 calorii (4,2 calorii pe minut), iar femeile au ars 69 de calorii (3,1 calorii pe minut).

Revenind la ce spuneam mai devreme, acest beneficiu are un anumit impact pozitiv și asupra sistemului circulator, contribuind la reducerea nivelului de grăsime care se poate depune pe interiorul vaselor de sânge, îngustând-le și determinând apariția hipertensiunii arteriale.

Sex zilnic sau ocazional ?

Nu există studii concludente care să arate că aceste beneficii depind de frecvența actelor sexuale și că cei care fac sex zilnic ar fi mai avantajați decât cei care au raporturi sexuale ocazionale.

Dorința sexuală variază de la o persoană la alta, astfel că unele pot simți nevoia de a face sex mai des, în timp ce altele preferă pauzele mai lungi sau mai scurte intre raporturile sexuale.

Așadar, cel mai bine este să-ți asculți corpul și să faci sex doar atunci când simți nevoia.

Lipsa sexului poate avea efecte negative asupra organismului?

Sexul face parte din comportamentul nostru natural și, în mod evident, lipsa activității sexuale va avea mai devreme sau mai târziu efecte negative asupra organismului, atât în plan fizic cât și psihic. 

Singurul beneficiu ar putea fi absența riscului de a contracta boli cu transmitere sexuală, însă lipsa sexului poate avea efecte asupra organismului uman. Printre riscuri, putem enumera: dereglări hormonale, insomnie, anxietate și depresie, precum și acumularea de kilograme în plus, ceea ce crește riscul de obezitate și diabet.

Poate sexul să ajute la reglarea nivelul hormonilor?

Da, sexul poate contribui la reglarea nivelului de hormonai sexuali, dat fiind faptul că în timpul actului sexual este stimulată secreția de hormoni, iar în acest mod pot fi refăcute nivelurile optime, restabilindu-se echilibrul hormonal.

În cazul bărbaților este stimulată secreția de testosteron, care este principalul hormon sexual masculin, în timp ce în organismul femeilor crește producția de estrogen.

De asemenea, sexul determină și secreția de oxtocină, care este numită și „hormonul iubirii”. Aceasta este asociată cu excitația sexuală, dar are și rol de neurotransmițător.

În cazul femeilor, oxitocina este implicată și în inducerea contracțiilor în timpul nașterii precum și în stimularea lactației, in timp ce în cazul bărbaților are un rol important în procesul de ejaculare.

Un studiu numit “The orgasmic history of oxytocin” a constatat că oxitocina produsă în creierul unei femei în timpul activității sexuale joacă un rol în formarea unei legături monogame cu partenerul ei sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *