Ce sunt Hormonii Sexuali: Rolul acestora în organism & Tipuri

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Întreaga activitate sexuală este influențată atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, de anumite substanțe chimice secretate de glandele endocrine și de glandele suprarenale. Este vorba de hormonii sexuali, care joacă un rol crucial în reglarea funcției reproductive, a dezvoltării fizice și a funcționării sistemului reproductiv și endocrin.

Acești hormoni acționează ca mesageri chimici, coordonând o serie de procese în organism și influențând caracteristicile sexuale primare și secundare.

Există trei tipuri principale de hormoni sexuali, respectiv: hormoni androgeni, prezenți cu preponderență în organismul bărbaților ,hormoni estrogeni produși preponderent de glandele din organismul femeilor ,și progesteron, care este tot un hormon sexual feminin.

Hormonii sexuali feminini sunt produși în special de glandele endocrine situate la nivelul ovarelor, în timp ce testosteronul este secretat preponderent de glandele endocrine din testicule. Secreția acestor hormoni este influențată în bună măsură de stimularea sexuală și de actul sexual în sine, iar pe parcursul acestui articol îți vom prezenta mai pe larg ce sunt hormonii sexuali, care este rolul lor și cum influențează sexul reglarea hormonală.

Ce sunt hormonii sexuali ?


Hormonii sexuali sunt substanțe chimice secretate de glandele endocrine situate la nivelul aparatului reproducător al femeilor și bărbaților, precum și de glandele suprarenale. Aceste substanțe ajung în sânge, care le transportă la nivelul organelor-țintă, de care se atașează prin intermediul unor receptori specifici organelor respective.

Există două tipuri principale de hormoni sexuali, respectiv hormonii sexuali feminini și cei masculini, fiecare având caracteristici specifice și roluri bine determinate despre care vom vorbi imediat. Din categoria hormonilor sexuali feminini fac parte estrogenul și progesteronul în tip ce principalul hormon masculin este testosteronul.

Mai trebuie precizat că organismul uman produce peste 50 de tipuri de hormoni, astfel că hormonii sexuali reprezintă doar o mică parte din categoria acestor substanțe care acționează ca mesageri chimici în scopul reglării unor funcții importante din organism,  printre care și cea sexuală.

Care este rolul hormonilor sexuali ?


Rolul hormonilor sexuali variază în funcție de tipul acestora, dar în general, se poate spune că aceștia reglează dezvoltarea, funcționarea și caracteristicile specifice ale sistemului reproducător și ale altor aspecte legate de sexualitate.

În continuare, îți prezentăm principalele funcții pe care acești hormoni le îndeplinesc în organism.

Dezvoltarea caracteristicilor sexuale primare

Dezvoltarea caracteristicilor sexuale primare reprezintă procesul de formare și dezvoltare a organelor genitale în timpul dezvoltării embrionare și pubertății.

La femei, caracteristicile sexuale primare includ dezvoltarea ovarelor și a uterului. Ovarele sunt glande reproductive care produc ovule – celule reproductive feminine – iar uterul este organul în care un ovul fertilizat se poate dezvolta într-o sarcină.

La bărbați, caracteristicile sexuale primare constau în dezvoltarea testiculelor – organele care produc spermatozoizi și hormoni sexuali.

Aceste caracteristici sexuale primare formează baza sistemului reproducător al fiecărui gen, iar dezvoltarea lor este strâns legată de activitatea hormonilor sexuali.

Dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare

Dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare reprezintă procesul prin care apar modificări fizice distincte, care fac diferența între sexe și care nu sunt direct legate de funcționarea directă a sistemului reproducător.

La femei, caracteristicile sexuale secundare includ dezvoltarea sânilor, creșterea părului în zona pubiană și zona axilară, precum și modificări ale distribuției țesutului adipos, care vor defini forma corpului.

La bărbați, caracteristicile sexuale secundare includ creșterea părului facial și a părului pe corp, creșterea masei musculare, îngroșarea vocii și modificări ale distribuției țesutului adipos.

Toate aceste caracteristici sunt controlate de hormonii sexuali, în special estrogenii și testosteronul, și apar ca răspuns la secreția sporită a acestor hormoni în perioada pubertății.

Reglarea ciclului menstrual

Este vorba despre un proces complex în care sunt implicate mai multe tipuri de hormoni, printre care și estrogenul împreună cu progesteronul.

Rolul lor este acela de a determina îngroșarea peretelui intern al uterului, numit endometru, în perioada ovulației, pentru a-l pregăti pentru o eventuală sarcină. Dacă ovulul nu este fecundat, nivelul de estrogen și progesteron scade, iar stratul îngroșat al endometrului este eliminat prin menstruație.

În cazul în care ovulul este fertilizat, acesta se fixează de endometru iar secreția de estrogen și progesteron continuă, menținând uterul pregătit pentru sarcină.

Reglarea spermatogenezei

Spermatogeneza este procesul complex prin care bărbații produc spermatozoizi, care sunt celulele reproductive masculine. Desfășurarea acestui proces este reglată de testosteron – principalul hormon sexual masculin. 

Acesta coordonează procesul de diviziune celulară ce stă la baza formării spermatozoizilor, contribuie la dezvoltarea acestora și facilitează eliberarea lor în timpul procesului de ejaculare.

Menținerea libidoului

Libidoul reprezintă sentimentul de excitație și interes față de activitatea sexuală, iar intensitatea sa este direct influențată de hormonul sexual numit testosteron, atât în cazul bărbiilor, cât și al femeilor.

Conform studiului efectuat de catre “Massachusetts Male Aging Study” (MMAS), cercetătorii au vorbit cu peste 1.500 de bărbați despre dorința lor sexuală, apoi le-au măsurat nivelul de testosteron. Studiul a constatat că bărbații care au raportat o dorință sexuală mai mică au avut șanse mai mari de a avea un testosteron scăzut.

De asemenea, legăturile dintre hormonii sexuali și neurotransmițători precum dopamina și serotonina pot afecta starea de bine și plăcerea asociate activității sexuale.

Care sunt tipurile de hormoni sexuali ?


Așa după cum am mai precizat, hormonii sexuali se împart în două categorii distincte, respectiv hormonii sexuali masculini și cei feminini, iar în cele ce urmează vom face o trecere în revistă a fiecărui tip în parte.

Androgenii

Este vorba de o clasă de hormoni sexuali masculini, dintre care cel mai important este testosteronul. Cu toate acestea, androgenii sunt prezenți și în organismul femeilor, dar în cantități mult mai mici, jucând un rol important în cazul ambelor sexe. 

Astfel, în cazul bărbaților, testosteronul este responsabil cu reglarea producției de spermatozoizi, dezvoltarea masei musculare, creșterea părului facial și dezvoltarea libidoului. Totodată hormonii androgeni contribuie la dezvoltarea foliculilor în ovare și la creșterea libidoului, în cazul femeilor.

Estrogenul

De această dată vorbim de o clasă de hormoni sexuali feminini, produși în principal în ovare. Estrogenul este responsabil cu dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare și reglarea ciclului menstrual, însă influențează și starea de bine, precum și alte funcții ale sistemului nervos central.

Nu în ultimul rând, contribuie la prevenirea pierderii de masă osoasă și a riscului de apariție a osteoporozei, în special în timpul perioadei de activitate hormonală ridicată.

Progesteronul

Este vorba tot de un hormon sexual feminin produs în ovare cu scopul de a regla ciclul menstrual și a pregăti uterul în vederea unei eventuale sarcini.

Acesta determină îngroșarea endometrului înainte de ovulație și îl menține într-o stare optimă în cazul apariției unei sarcini. În același timp, asigură relaxarea mușchilor uterini pentru a preveni apariția contracțiilor premature ce ar putea duce la pierderea sarcinii.

Poate sexul contribuii la reglarea activității hormonale?


Da, reglarea activității hormonale poate fi realizată și prin intermediul unei vieți sexuale active, dat fiind faptul că raportul sexual și orgasmul influențează secreția de hormoni sexuali.

Conform unui studiu efect de către Universitatea din Buffalo numit “Sexual activity, endogenous reproductive hormones and ovulation in premenopausal women” a descoperit că femeile active din punct de vedere sexual, aveau concentrații serice semnificativ mai mari de hormoni reproductivi.

Ce analize monitorizează nivelul hormonilor sexuali ?

Odată eliberați, hormonii sexuali ajung în sânge, care îi transportă către organele țintă. Ținând cont de acest fapt, măsurarea și monitorizarea nivelului de hormoni sexuali se poate face prin intermediul unor simple analize de sânge.

Cu ajutorul acestora pot fi depistate eventuale dezechilibre hormonale, urmând ca apoi să fie stabilită cauza acestora și să fie aplicate soluțiile terapeutice optime.

Ce vitamine pot crește dorința sexuală?

Scăderea dorinței sexuale poate fi și rezultatul unui deficit de vitamine și minerale, ce reglează secreția hormoni sexuali.

Astfel, iată lista de vitamine care pot crește dorința sexuală, după cum urmează:

  • Vitamina B6 – reglează nivelul de hormoni sexuali și neurotransmițătorii care influențează libidoul.
  • Vitamina C – îmbunătățește circulația sângelui, implicit fluxul sanguin către zonele genitale.
  • Vitamina D – stimulează secreția de testosteron, contribuind la menținerea echilibrului hormonal.
  • Vitamina E – menține elasticitatea vaselor de sânge, favorizând creșterea fluxului de sânge către zonele genitale.

În afară de vitamine, un aport optim de zinc, magneziu și acizi grași Omega-3 poate ajuta la creșterea dorinței sexuale, îmbunătățind totodată și performanțele sexuale.

Hormonii sexuali reprezintă o componentă esențială pentru dezvoltarea sexuală primară și secundară, definirea caracteristicilor specifice fiecărui sex, creșterea libidoului și atracția față de parteneri sau partenere.

De asemenea, hormonii sexuali joacă un rol crucial în procesul de reproducere, fiind implicați în formarea spermatozoizilor și procesul de ejaculare precum și în pregătirea uterului pentru o eventuală sarcină. În același timp, hormonii sexuali protejează sarcina prin îngroșarea peretelui care căptușește uterul și prevenirea contracțiilor premature.

Eventualele dezechilibre hormonale pot fi depistate cu ajutorul unor analize de sânge, dar și datorită unor simptome specifice, iar o viață sexuală activă și administrarea unor vitamine și minerale pot restabili echilibrul hormonal în cazurile ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *