Sânge in spermă (Hematospermie): Cauze & Tratament

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Prezența sângelui în lichidul seminal este denumit în limbaj medical hematospermie și indică prezența unei probleme la nivelul aparatului reproducător constituie pentru orice bărbat un semnal de alarmă și de multe ori un motiv de panică, însă nu de fiecare dată problema care duce la apariția acestui simptom este una foarte gravă. În astfel de situații sperma ejaculată are o culoare roșatică, roz sau maronie, în funcție de cantitatea de sânge pe care o conține.

Sperma intră în contact cu mai multe structuri anatomice, începând cu testiculele și terminând cu canalul uretral prin care este ejaculată, astfel că sângele poate proveni de la oricare din aceste structuri.

Cel mai adesea, problema este localizată la nivelul testiculelor sau al prostatei, fiind cauzată de infecții, inflamații, abstinență sexuală prelungită sau o activitate sexuală prea intensă. Alte cauze pot fi tumorile canceroase, traumatismele sau anumite intervenții medicale și afectarea unor vase de sânge.

În cazurile ușoare, hematospermia dispare de la sine, însă dacă acest lucru nu se întâmplă se impune aplicarea unui tratament în funcție de cauzele identificate.

În rândurile următoare îți vom descrie principalele cauze ale apariției sângelui în lichidul seminal, factorii de risc precum și soluțiile terapeutice recomandate.

Cauzele apariției sângelui în spermă


Multă vreme, medicii au considerat normală prezența sângelui în spermă dacă aceasta nu este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, fiind o reacție firească a organismului după o perioadă îndelungată de abstinență sau de activitate sexuală intensă.

Studiul “Should every patient with hematospermia be investigated” indică faptul că în 70% din cazuri nu pot fi identificate cauzele care determină apariția hematospermiei, mai ales că de multe ori problema nu persistă, fiind vorba de episoade izolate.

Totuși, faptul că nu pot identificate cauzele nu este satisfăcător nici pentru medic nici pentru pacient, pentru că în spatele unui astfel de simptom poate sta o problemă de sănătate care să se agraveze odată cu trecerea timpului.

Cauzele identificate până în prezent sunt următoarele:

Ruperea unui vas de sânge

Organele din zona genitală sunt bogat vascularizate, iar vasele care le irigă sunt subțiri și se pot rupe sau fisura sub acțiunea anumitor factori, cum ar fi presiunea  prea mare asupra zonei respective, loviturile sau suprasolicitarea.

Aceasta duce la apariția unei mici hemoragii, ceea ce face ca sângele să ajungă în canalele prin care circulă lichidul seminal până la momentul ejaculării. Este firesc astfel ca sângele scurs din vasul lezat să se amestece cu sperma și să îi confere o culoare neobișnuită.

Micile fisuri ale vaselor sanguine se rezolvă de la sine, însă dacă este afectat un vas mai important (ceea ce se întâmplă foarte rar) hemoragia este una puternică și se impune o intervenție medicală pentru oprirea sângerării.

Perioada lungă de abstinență sexuală

Organismul produce spermă doar în condițiile în care există stimulare sexuală, lichidul seminal fiind ejaculat în timpul orgasmului. Abstinența sexuală presupune lipsa stimulării sexuale și orgasmului, ceea ce înseamnă că structurile anatomice implicate în producerea spermei intră într-o perioadă de repaus.

Cu cât această perioadă este mai prelungită, cu atât crește riscul apariției unor mici sângerări la reluarea activității sexuale. Cauza poate formarea unor noi vase de sânge în canalele prin care circulă sperma, care se fisurează în momentul reluării activității sexuale. În astfel de situații, hematospermia nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare, mai ales dacă dispare de obicei după prima ejaculare.

În același timp, și activitatea sexuală intensă poate duce la apariția sângelui în lichidul seminal, întrucât sistemul reproducător este suprasolicitat, ceea ce creează premisele fisurării unor mici vase sanguine numite capilare.

Infecțiile

Infecțiile apar ca urmare a pătrunderii unor agenți patogeni în organism, ceea ce declanșează mecanismul natural de apărare al acestuia.

În cazul de față vorbim de infecții la nivelul aparatului genital, care por fi contractate pe diferite căi. Bolile cu transmitere sexuală constituie o cauză frecventă a infecțiilor genitale, care pot afecta diverse structuri, ajungând chiar până în testicule.

Infecțiile urinare constituie o altă afecțiune foarte des întâlnită, iar în cazul acestora sângele prezent în spermă provine cel mai adesea din canalul uretral. Sângerările sunt normale în cazul infecțiilor, însă aceasta nu înseamnă că trebuie tratate cu superficialitate, ci dimpotrivă, trebuie să constituie un semnal de alarmă.

Probleme la nivelul prostatei

Spermatozoizii produși în testicule ajung ulterior în prostată, care este o glandă specific masculină, având rolul de a produce lichidul în care se amestecă celulele sexuale, formând astfel sperma care va fi ejaculată în momentul orgasmului. Odată cu înaintarea în vârstă, prostata devine mai sensibilă și ajunge să se inflameze, dând naștere unei afecțiuni foarte frecvente în rândul bărbaților, numită prostatită.

Este normal ca o prostată inflamată să și sângereze uneori și astfel se explică  prezența sângelui în spermă la bărbații care au probleme cu această glandă.

O cercetare efectuată în 2015 având ca subiecți 37 de bărbați cu hematospermie a relevat faptul că două treimi dintre aceștia aveau probleme cu prostata, care au fost identificate drept cauze ale prezenței sângelui în spermă.

Mai trebuie precizat că problemele de prostată sunt specifice bărbaților trecuți de 45-50 de ani, constituind una din principalele cauze ale hematospermiei după această vrâstă.

Inflamațiile

Inflamațiile sunt asociate cel mai adesea cu infecțiile, fiind o consecință a răspunsului imunitar al organismului împotriva agenților patogeni.

Conform statisticilor, inflamațiile și infecțiile constituie cele mai frecvente cauze ale apariției sângelui în lichidul seminal, fiind responsabile pentru 40% din cazurile de hematospermie.

Inflamațiile pot afecta glandele din testicule care produc spermatozoizi, canalele și tuburile prin care aceștia circulă, sau prostata care produce lichidul seminal. Sângerările sunt un simptom specific al inflamațiilor, iar sângele ajuns în canalele prin care circulă sperma se combină cu aceasta și este eliminat odată cu ea.

Tumorile

Tumorile constituie cea mai gravă si totodată cea mai rară cauză a hematospermiei. Este vorba de formațiuni anormale care apar la nivelul țesuturilor ca urmare a modificării structurii unor celule.

Cel mai mare grad de pericol îl reprezintă tumorile maligne, care se pot răspândi în alte zone ale corpului, fiind vorba de tumori canceroase. Există și tumori benigne, care rămân localizate în zona în care s-au format, fără a se extinde.

Referindu-ne la aparatul reproducător, astfel de tumori apar frecvent la nivelul prostatei, însă nu de fiecare dată provoacă sângerare. Aproximativ 6% din cazurile de hematospermie au la bază apariția unei tumori, iar în majoritatea cazurilor problema este la nivelul prostatei, pacienții având vârste peste 40 de ani.

Cancerul testicular, cel de vezică sau cancerul penian sunt alte cauze alte hematospermiei, determinată de apariția formațiunilor tumorale. De asemenea, alte cauze mai puțin grave sunt polipii care se pot dezvolta pe organele interne.

Alte posibile cauze

Alte cauze posibile ale prezenței sângelui în lichidul seminal pot fi:

  • obstrucțiile la nivelul canalelor de evacuare a spermei
  • traumatisme
  • intervențiile chirurgicale sau alte proceduri medicale efectuate la nivelul aparatului genital
  • anumite malformații sau anomalii structurale
  • bolile hematologice
  • hipertensiunea arterială
  • bolile cronice de natură hepatică sau renală.

Factori de risc pentru apariția hematospermiei


Există o serie de factori care pot favoriza apariția sângelui în lichidul seminal, iar cunoașterea acestora te poate ajuta să eviți o astfel de problemă. De aceea îți prezentăm în continuare o listă a factorilor de risc de care ar trebui să te ferești pentru a fi scutit de o astfel de problemă.

  • Sexul compulsiv
  • Raporturile sexuale neprotejate, mai ales cu persoane necunoscute
  • Igiena precară a zonei genitale
  • Calculii renali
  • Diabetul
  • Traumatismele sau leziunile
  • Afecțiunile cardiovasculare, renale și hepatice
  • Operațiile mărire sau îngroșare a penisului
  • Introducerea de piercinguri în organele genitale

Există totodată și anumiți factori de risc ce nu pot fi controlați, iar aceștia sunt vârsta și moștenirea genetică.

Tratamentul hematospermiei


Dacă nu se manifestă prin episoade recurente, hematospermia nu necesită un tratament specific, dispărând de la sine după 1-2 ejaculări.

În cazurile mai severe, poate fi nevoie de tratament pentru oprirea sângerării, iar pentru alegerea soluției terapeutice optime este nevoie mai întâi de stabilirea cauzei. Astfel, stabilirea tratamentului este precedată de un consult la medicul urolog și de un set de investigații pe care aceste la poate recomanda.

Pentru că cele mai multe cazuri de hematospermie se datorează infecțiilor și inflamațiilor, tratamentul constă în administrarea de medicamente împotriva agenților patogeni care au provocat aceste probleme.

Din totalul de 165 de pacienți cu hematospermie care s-au prezentat în decurs de 15 ani la o clinică de urologie din Statele Unite, 159, reprezentând un procent de 96%, au primit un tratament cu antibiotice sau medicamente antiinflamatoare, care s-a dovedit eficient în toate cazurile.

Pentru celelalte cauze se poate recomanda tratament medicamentos sau intervențional, în funcție de diagnostic și de severitatea problemelor constatate.

Când să te adresezi unui medic ?

Pentru că prezența sângelui în spermă nu este un lucru normal, recomandarea noastră este să mergi la medic imediat după ce ai constatat o astfel de problemă, chiar dacă ea nu se mai repetă ulterior. Chiar dacă e vorba de o cauză neînsemnată, trebuie să fii prevăzător pentru că aceasta poate genera în timp probleme mai grave și de aceea este bine să fie depistată cât mai devreme posibil.

În cazul în care sângele este prezent în mod constant în spermă, prezentarea la un medic este absolut necesară pentru că acesta este deja un semn al unei probleme serioase, care trebuie depistată și tratată cât mai urgent.

Primul medic la care trebuie să mergi este medicul urolog, care în urma unui consult clinic și a unor analize îți poate face trimitere și către alți specialiști, în funcție de natura problemei pe care o suspectează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *