Sânge in spermă (Hematospermie)

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Hematospermia sau prezența săngelui în spermă reprezintă un simptom îngrijorător pentru majoritatea bărbaților.

Deși la prima vedere, poate trăda o afecțiune medicală severă, în realitate lucrurile nu sunt atât de grave.

De cele mai multe ori, această întâmpinată poate fi tratată simplu și rapid.

Cauze


Un studiu din 2015 efectuat pe 37 de bărbați cu material seminal cu sănge a constatat că două treimi au avut o formă de prostatită.(1)

Apariția săngelui în spermă nu trebuie să fie neapărat un semnal de alarmă pentru bărbați, însă îi poate atenționa asupra unor posibile probleme. Cele mai des întălnite cauze sunt:

  • Infecțiile tractului urinar – Chiar și bărbații pot suferi de infecții urinare.
  • Boli cu transmitere sexuală – Gonoreea sau chlamydia sunt principalele BTS care pot cauza apariția săngelui. Folosirea prezervativului te protejează nu doar de o sarcină nedorită, ci și de astfel de boli.
  • Raporturile sexuale mult mai brutale – Există situații când devenim foarte pasionali, iar în văltoarea evenimentelor nu mai ținem cont de nimic. În astfel de momente, bărbații pot suferi unele mici leziuni la nivelul penisului și astfel se explică prezența săngelui în spermă.
  • Prostatita – Este o afecțiune medicală comună în răndul bărbaților care însă nu trebuie lăsată netratată pentru că poate provoca unele complicații.De asemeanea se știe că prostata afectează viața sexuală, și atunci trebuie luate măsuri în acest sens.

Cauze Mai puțin posibile

De regulă, hematospermia nu trebuie să stărnească panica în răndul bărbaților, fiind o problemă ce poate dispărea de la sine.

Există însă și unele situații (mai rare, ce-i drept) cănd în spatele unei astfel de afecțiuni se ascunde o boală complicată.

  • Cancerul testicular în stadiu avansat – Poate determina prezența săngelui așa că, bărbații ar trebui să meargă la un control de rutină, fără nici cea mai mică jenă. Doar prin evaluarea amănunțită a stării de sănătate, se pot preveni astfel de boli.
  • Prezența pietrelor în veziculele seminale – sunt foarte rare cazurile când o astfel de afecțiune poate apărea.
  • Probleme de coagulare a sângelui – circulația deficitară a săngelui poate provoca complicații severe.

Tratament


În funcție de diagnosticul medicului urolog, se poate prescrie un tratament pe bază de antibiotic dacă se detectează prezența unei infecții la nivelul tractului urinar.

Dacă starea generală de sănătate este bună, iar prezența săngelui în spermă a fost doar un caz singular, pacientul poate pleca liniștit acasă, fără niciun tratament.

Există însă și situații cănd medicii se văd nevoiți să solicite o serie de analize suplimentare, precum sumarul de urină pentru o evaluare amănunțită a stării de sănătate.

Atunci când pacienții se confruntă și cu alte afecțiuni medicale, schema de tratament trebuie adaptată pentru a corespunde corect necesitaților acestora.

Când să vezi un medic ?


Deși o astfel de problemă nu ar trebui să ascundă o afecțiune gravă, se recomandă totuși un control de specialitate chiar de la prima apariție a hematospermiei.

Unii medici pot recomanda antibiotice chiar și atunci când nu pot găsi o infecție.

De fapt, un studiu din 2014, a constatat că o combinație de antibiotice și un medicament antiinflamator ameliorează simptomele în 96% din cazuri.(2)

Atunci când problema persistă, când simți o senzație de usturime la urinare, cănd simți durere în momentul ejaculării sau observi anumite secreții neobișnuite, nu trebuie să mai stai pe gănduri.

Ai grijă de sănătatea ta pentru a te bucura pentru o perioadă căt mai lungă de timp, de o viață sexuală intensă și împlinită. Nu lăsă micile probleme să îți umbrească fanteziile, dă frău liber pasiunii și trăiește la maxim!


Sursa:

1. Lee G. Chronic Prostatitis: A Possible Cause of Hematospermia. World J Mens Health. 2015;33(2):103-108. doi:10.5534/wjmh.2015.33.2.103

2. Zargooshi J, Nourizad S, Vaziri S, Nikbakht MR, Almasi A, Ghadiri K, Bidhendi S, Khazaie H, Motaee H, Malek-Khosravi S, Farshchian N, Rezaei M, Rahimi Z, Khalili R, Yazdaani L, Najafinia K, Hatam M. Hemospermia: long-term outcome in 165 patients. Int J Impot Res. 2014 May-Jun;26(3):83-6. doi: 10.1038/ijir.2013.40. Epub 2013 Dec 5. PMID: 24305611.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *