Medicul Urolog: Ce este, Ce Tratează & În ce constă un Control

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Dacă ai probleme legate de buna funcționare a aparatului reproducător sau a aparatului urinar, cel mai bun sfat este să te adresezi unui medic specializat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor acestor părți anatomice.

Este vorba de un medic urolog, care tratează în egală măsură pacienți de sex masculin, cât și de sex feminin. Între sistemul reproducător și cel urinar există o strânsă legătură și de aceea fac obiectul unei singure ramuri a medicinei, care este Urologia.

O vizită la medicul urolog este recomandată în scop curativ – încă de la primele semne ale unei posibile afecțiuni urinare sau a sistemului reproducător – cât și în scop preventiv.

Pentru a deveni medic urolog, trebuie în primul rând să urezi cursurile unei facultăți de Medicină, iar la finalul studiilor să îți alegi această specializare, după care să promovezi examenul rezidențiat, în urma căruia vei fi repartizat pe un astfel de post.

Urmează o perioadă de pregătire în specializare pe parcursul a 3-6 ani, în timpul căreia vei avea statutul de medic rezident și te vei afla sub îndrumarea unor medici cu o experiență mai îndelungată, iar la finalul rezidențialului, vei susține un alt examen, în urma căruia vei fi recunoscut ca medic specialist urolog.

Ce este un medic urolog ?


Medicul urolog este un medic specializat în studiul, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor specifice aparatului urinar dar și a celui reproducător, dar fiind faptul că aceste structuri anatomice sunt strâns corelate, iar o problemă urinară poate afecta și funcția reproducătoare, la fel cum o problemă care ține de aparatul reproducător poate avea implicații negative și asupra aparatului urinar.

Mulți consideră în mod greșit că medicul urolog se adresează doar pacienților de sex masculin, în timp ce femeile trebuie să se adreseze medicului ginecolog. E drept că multe femei merg la ginecolog când au probleme care țin de sfera Urologiei, însă trebuie reținut faptul că un medic urolog poate consulta și trata în egală măsură atât pacienți bărbați, cât și femei, evident, în limita competențelor.

Care este diferența între Urologie și Nefrologie ?

În timp ce Urologia se axează pe problemele ce pot afecta tractul urinar în ansamblul său, Nefrologia se concentrează pe bolile care afectează rinichii în mod direct, care constituie una din componentele importante ale aparatului urinar. Cele două ramuri medicale au multe aspecte în comun și de aceea sunt deseori confundate, iar între medicii urologi și cei nefrologi există o strânsă colaborare.

De asemenea, și simptomele date de afecțiunile renale și cele ale aparatului urinar sunt asemănătoare, ceea amplifică și mai mult confuzia în rândul celor care nu au o pregătire medicală temeinică.

În general, dacă un medic urolog constată că afecțiunea unui pacient care s-a prezentat la consult este de natură renală, îl va îndruma pe acesta, către un medic nefrolog care este specializată în astfel de boli ale rinichilor.

În mod similar, dacă un pacient cu probleme la nivelul uretrei, vezicii urinare, sau la nivelul organelor aparatului reproducător ajunge la un medic nefrolog, acesta îl va trimite la un cabinet de Urologie dacă va constata că rinichii funcționează în parametri normali.

Când trebuie să mergi la un urolog ?


Un consult la medicul urolog este necesar atunci când apar probleme la nivelul aparatului urinar sau a celui reproducător și totodată se recomandă astfel de consultații în scop preventiv, pentru a evita apariția acestor probleme sau pentru depistarea acestora în faze incipiente, când sunt mai ușor de tratat.

Dacă ai o problemă de sănătate, este important să mergi la urolog încă de la apariția primelor manifestări specifice. Simptomele care trebuie să te trimită la un consult urologic sunt:

  • Durere sau usturime la urinare
  • Iritații în zona genitală însoțite de senzația de arsură
  • Urinări frecvente
  • Cantitate redusă de urină
  • Modificarea aspectului urinei
  • Prezența sângelui în urină
  • Pierderi involuntare de urină
  • Dureri persistente la nivelul testiculelor
  • Disfuncții sexuale cum ar fi ejacularea precoce sau problemele cu erecția
  • Probleme legate de fertilitate
  • Imposibilitatea de a urina.

În ceea ce privește controalele preventive, recomandările se adresează preponderent bărbaților, întrucât femeile merg mai des la ginecolog încă din adolescență, iar eventualele probleme care țin de latura urologică pot fi depistate cu ocazia unui astfel de control periodic.

Dacă nu au niciunul din simptomele enumerate mai sus, bărbații nu merg la medicul urolog, însă ar trebui să o facă după ce trec de 45-50 de ani. După această vârstă crește riscul unor afecțiuni grave, precum cancerul de prostată, și de aceea se recomandă controale preventive efectuate periodic.

În cazul bărbaților care au un istoric medical ce include afecțiuni urogenitale sau au antecedente în familie de cancer de prostată, este de preferat ca aceste controale preventive să înceapă mai devreme, de la 40-45 de ani.

Ce afecțiuni medicale tratează medicul urologul ?


Afecțiunile care țin de competența unui medic urolog sunt cele care se manifestă la nivelul uretrei, vezicii urinare, al penisului, testiculelor, prostatei, al vaselor deferente și al veziculelor seminale.

Acestea pot fi împărțite pe categorii, după cum urmează:

  • Afecțiuni oncologice – cancerul de prostată precum și cancerul de vezică, cel penian sau testicular sunt boli depistate deseori de un medic urolog, iar tratamentul acestora implică și un medic oncolog.
  • Disfuncții sexuale – cea mai frecventă problemă din această categorie este disfuncția erectilă, care constă în incapacitatea de a obține sau a menține o erecție. De asemenea, și ejacularea precoce este o problemă cu care se prezintă mulți pacienți la medicul urolog. Femeile se prezintă mai rar la urolog pentru astfel de probleme, preferând consultul ginecologic, însă și în cazul lor uscăciunea vaginală sau alte disfuncții legate în principal de menopauză pot fi tratate și la un cabinet de Urologie.
  • Incontinență urinară – se manifestă prin slăbirea controlului sfincterului extern, ceea ce duce la eliminarea involuntară de urină.
  • Infecții urinare – cauzate de pătrunderea unor bacterii sau alți agenți patogeni în tractul urinar.
  • Prolaps vaginal – este o afecțiune specific feminină, ce constă în deplasarea pereților vaginali și a uterului din poziția lor normală. Acestea alunecă în canalul vaginal iar de multe ori devin vizibile la exterior.
  • Cistite – inflamații ale vezicii urinare cauzate de obicei de o infecție și specifice în general femeilor.
  • Probleme congenitale ale tractului urinar – sunt defecte sau anomalii la nivelul tractului urinar prezente încă de la naștere, care trebuie corectate pe parcurs.

În ce constă un control urologic ?


Un consult urologic presupune parcurgerea pașilor firești specifici oricărei consultații medicale. Prima etapă este anamneza, adică o discuție între medic și pacient, în cadrul căreia acesta din urmă este chestionat în privința simptomelor, a istoricului său medical și a antecedentelor de boli urologice în familie. Astfel, medicul își poate face o idee generală asupra unui posibil diagnostic, însă nu se pate baza doar pe aceasta.

De aceea, urmează o altă etapă importantă care constă în examenul clinic. Acesta se concentrează pe organele aparatului genito-urinar, iar procedurile diferă în funcție de sexul pacientului. În cazul bărbaților este inspectat penisul împreună cu testiculele, iar examenul poate include și un tușeu rectal, prin intermediul căruia medicul urolog verifică prostata.

În cazul femeilor procedura este foarte asemănătoare unui consult ginecologic, presupunând un examen pelvic, care este o doar una din părțile componente ale unui astfel de consult.

În funcție de cele constatate în urma examenului clinic, medicul urolog poate solicita și alte analize sau investigații suplimentare, necesare în stabilirea unui diagnostic exact.

Astfel, poate fi nevoie de analize de sânge și urină, o citoscopie, o ecografie renală sau de prostată, de teste urodinamice, de măsurarea presiunii și volumului de urină din vezică. De asemenea, pacienților le poate fi solicitat să țină un jurnal al frecvenței urinărilor în care să fie precizată și cantitatea de urină eliminată, precum și eventualele simptome care au însoțit urinarea.

Pe baza datelor astfel obținute, se fixează diagnosticul, iar apoi medicul discută cu pacientul în privința opțiunilor de tratament.

Unde pot găsi un urolog bun ?

La orice clinică de Urologie sau orice unitate medicală care dispune de o secție de Urologie trebuie să existe un medic urolog care te poate ajuta.

În general, medicii primari sunt considerați mai buni decât medicii specialiști, datorită faptului că au o experiență mai îndelungată. Există însă și medici specialiști urologi foarte buni, iar aceștia pot fi găsiți pe baza recomandărilor altor pacienți și a informațiilor de pe siteurile clinicilor la care profesează.

Cum sa te pregătești înaintea unei vizite la medicul urolog ?

Imediat ce simți că ceva este în neregulă, este bine să îți notezi toate simptomele pe care le ai, menționând frecvența și intensitatea acestora. Dacă urmezi un alt tratament sau ai luat medicamente în încercarea de a-ți ameliora simptomele, trebuie să îți notezi și acest detaliu, mai ales denumirea medicamentelor și cantitatea administrată.

De asemenea, îți poți face și o listă cu întrebările pe care vrei să le adresezi medicului, referitoare la natura boli, posibilele cauze, soluțiile terapeutice și principalele metode de prevenire.

Cât costă un control la Urologie ?

Un control urologic poate să nu te coste nimic sau poți fi nevoit/ă să plătești anumite sume, în funcție de cabinetul la care mergi și de investigațiile necesare. Astfel, dacă plătești asigurări de sănătate, un astfel de control poate fi decontat din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu condiția să obții în prealabil o trimitere de la medicul de familie și să mergi la un cabinet sau o clinică aflată sub contract cu CNAS.

La clinicile private, prețul variază în funcție de tarifele practicate dar și de nivelul de competență al medicului urolog. O consultației inițială făcută la un medic primar poate costa între 150 și 250 de lei, la care se adaugă și costurile investigațiilor ulterioare precum și cele ale consultațiilor de control.

Cum poți să devii medic urolog ?

Înainte de a deveni urolog trebuie în primul rând să îți câștigi dreptul de a practica Medicina iar pentru aceasta trebuie să urmezi studiile unei facultăți de profil.

Studiile universitare se întind pe durata a 6 ani, după care urmează o altă perioadă de 4-6 ani, de pregătire în specialitate. Înainte de a intra în pregătire, trebuie să îți iei licența la finalul studiilor universitare, după care să susții examenul de intrare în rezidențiat.

Acesta este momentul în care poți alege în mod oficial să devii medic urolog, urmând ca după promovarea examenului să fii repartizat pe un post de rezident conform opțiunii tale. Vei începe astfel munca în spital și totodată perioada de pregătire în specializare, care durează câțiva ani, sub îndrumarea medicilor cu experiență.

La finalul rezidențiatului trebuie să dovedești că ai acumulat toate cunoștințele necesare, așa că vei susține un nou examen, în urma căruia vei fi promovat la gradul de medic specialist în Urologie.

Care este salariul unui medic urolog ?

Salariul unui medic urolog depinde de gradul profesional, de nivelul de experiență și de unitatea medicală în care acesta profesează.

În perioada rezidențiatului, salariul începe de la 5.700 de lei în primul an și ajunge la 7.848 de lei în anul IV. În spitalele de stat, salariul unui medic specialist este în jur de 9.900 de lei, în timp ce salariul unui medic primar ajunge până la 12.500 de lei. La aceste sume sa mai adaugă și anumite sporuri, cum ar fi cele pentru gărzile efectuate.

Evident, în clinicile și spitalele private salariile pot să difere de cele de la stat, dar sumele sunt cam la același nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *