Ce este un Psihosexolog și cănd să apelezi la el

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Multe dintre problemele ce afectează viața sexuală au la bază cauze psihice, iar în astfel de situații cel mai bun ajutor poate veni din partea unui specialist cu expertiză atât în domeniul psihologiei cât și al sexologiei.

Un astfel de specialist se numește psihosexolog, fiind vorba de o persoană care poate oferi terapie individuală sau de cuplu pentru a aborda probleme precum disfuncțiile sexuale, dificultățile de comunicare în cuplu, conflicte legate de identitatea sexuală sau orice alte probleme legate de aspectele psihologice și emoționale ale vieții sexuale. De asemenea, un psihosexolog poate oferi consiliere și educație pentru a-și ajuta pacienții să-și îmbunătățească viața sexuală.

Așadar, la un psihosexolog poți să apelezi dacă stresul, anxietatea, și alte probleme de ordin psihic te împiedică să ai o viață sexuală normală și totodată acesta îți poate fi de ajutor pentru a-ți îmbunătăți viața sexuală, chiar și atunci când nu te confrunți cu astfel de probleme.

Ce este un psihosexolog ?


Psihologul este cea mai potrivită persoană la care poți merge pentru a face terapie sexuală, fie individual dacă problemele pe care le ai sunt unele personale, fie împreună cu partenerul sau partenera, dacă problemele sunt comune și țin de relația de cuplu.

Vorbim de un specialist cu o bună pregătire în domeniul psihologiei, care deține și cunoștințe temeinice în domeniul sexologiei, cunoscând astfel cel mai bine modul în care psihicul poate influența viața sexuală.

Așa cum spuneam, psihosexologul oferă ședințe de terapie sexuală individuală, de grup sau de cuplu, pentru a identifica și rezolva problemele de ordin psihic ce stau la baza celor de ordin sexual.

Terapia sexuală este o formă de terapie care se concentrează pe problemele legate de sexualitate și relațiile sexuale ale unei persoane. Aceasta are rolul de a ajuta pacienții să exploreze și să înțeleagă mai bine aspectele care țin de propria sexualitate, să depășească dificultățile pe care le întâmpină, să își îmbunătățească sănătatea sexuală și relația de cuplu.

Terapia sexuală se face în mai multe ședințe, care debutează cu o primă întâlnire în care psihosexologul face o evaluare a pacientului, urmând ca apoi să stabilească împreună cu acesta cea mai potrivită metodă, care poate consta în terapia individuală, de grup sau de cuplu sau poate îmbina aceste variante.

În timpul ședințelor de terapie sexuală psihosexologii utilizează diferite tehnici și abordări terapeutice pentru a ajuta pacienții să treacă peste obstaculele psihice și să își îmbunătățească sănătatea sexuală sau relația de cuplu.

Când să apelezi la un psihosexolog


De regulă, la psihosexolog ajung cu precădere pacienți care se confruntă cu probleme legate de viața sexuală ce își au originea în mintea lor.

Unii sunt trimiși de medicii cărora li s-au adresat inițial și care au constatat că nu există cauze de natură fizică pentru problemele lor, alții vin direct la cabinetul psihosexologului pentru că simt că acele probleme sunt de ordin psihic.

Iată care sunt motivele cele mai frecvente pentru care poți să apelezi la ajutorul unui psihosexolog:

Disfuncții sexuale

Sunt cele mai frecvente cauze care afectează viața sexuală atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Bărbații se confruntă cel mai adesea cu disfuncția erectilă urmată în clasament de ejacularea precoce, în timp ce  disfuncțiile sexuale feminine cele mai frecvente sunt vaginismul și uscăciunea vaginală.

Totodată, există o serie de disfuncții sexuale comune pentru ambele sexe, dintre care cele mai comune sunt cele legate de obținerea orgasmului și de sensibilitatea scăzută la stimulii sexuali.

Orientare și identitate sexuală

Deși multă lume le confundă, orientarea și identitatea sexuală sunt două lucruri total diferite, ambele având însă o puternică legătură cu latura psihică. Astfel, când vorbim de orientare sexuală ne referim la direcția către care o persoană simte atracție sexuală și emoțională. Cea mai răspândită orientare sexuală este heterosexualitatea, care se referă atracția față de sexul opus.

De obicei, persoanele heterosexuale nu au motive să se adreseze unui psihosexolog în această privință. Homosexualitatea este  atracția față de persoanele de același sex, bisexualitatea se manifestă prin atracție către ambele sexe, în timp ce o persoană pansexuală este atrasă de oameni indiferent de identitatea lor sexuală sau de gen. Mai există și asexualitate, care se manifestă prin lipsa atracției sexuale și a interesului pentru viața sexuală.

De cealaltă parte, identitatea sexuală se referă la modul în care o persoană se identifică pe sine din punct de vedere sexual. O persoană cisgen se identifică pe sine cu sexul sau biologic, în timp ce un transgender se identifică mai mult cu sexul opus celui biologic. Mai există și o a treia categorie de persoane non-binare, care nu se identifică pe sine cu niciunul din cele două sexe biologice cunoscute.

Traume și abuz sexual

Tramele cu conotație sexuală și abuzurile suferite în copilărie lasă urme adânci în minte, care pot influența în mod negativ viața sexuală.

De asemenea, actele de viol sau hărțuire sexuală cărora unele femei le cad victime atât în copilărie cât și la vârstă adultă sunt alte experiențe traumatizante care își pun amprenta asupra vieții sexuale și care necesită ajutorul unui psihosexolog pentru a putea fi depășite.

Probleme în relația de cuplu

Situațiile tensionate dintre doi parteneri, certurile frecvente, suspiciunile de infidelitate, neconcordanțele în ceea ce privește preferințele sexuale sunt doar câțiva factori care afectează în egală măsură psihicul femeilor și al bărbaților, iar prin aceasta pun în dificultate relația de cuplu, implicit viața sexuală.

Lipsa libidoului

Libidoul definește intensitatea dorinței sexuale, iar în anumite situații poate coborî la un nivel foarte scăzut sau chiar poate dispărea total.

Se întâmplă adesea în situații de stres și depresie, pe fondul neînțelegerilor din cuplu, al existenței unor disfuncții sexuale sau al unor traume din trecut. Toate aceste cauze sunt de competența unui psihosexolog, astfel că și scăderea sau dispariția libidoului este un motiv pentru a-i cere ajutorul.

Concluzie


În concluzie, psihosexologul este specialistul care te ajută să treci peste stresul generat de situațiile dificile ce pot apărea oricând, să îți depășești anumite traume sau temeri cu rădăcini în trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat și totodată poate fi un mediator al tensiunilor din relațiile de cuplu.

În același timp, un psihosexolog ajută oamenii să își descopere și să își accepte orientarea sau identitatea sexuală și totodată le readuce libidoul la un nivel optim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *