Ejacularea Precoce: Cauze, Tratament & Prevenție

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Ejacularea prematură este a doua cea mai frecventă disfuncție sexuală masculină după disfuncția erectilă, estimându-se că între 20% și 30% dintre bărbații se pot confrunta cu o astfel de problemă care afectează în mod considerabil viața sexuală.

Numită și ejaculare precoce, această disfuncție este caracterizată de expulzia prematură a lichidului seminal, la foarte scurt timp după penetrare și uneori chiar înaintea inițierii actului sexual.

Ejacularea precoce a fost definită în mai multe feluri, inițial fiind considerată ca fiind incapacitatea unui bărbat de a oferi orgasm partenerei sexuale în mai mult de jumătate din situații iar ulterior s-a revenit asupra acestei definiții stabilindu-se că se poate vorbi de ejaculare precoce dacă aceasta se produce într-un interval mai scurt de 10 minute după penetrare sau după 15 mișcări intravaginale.

Definiția actuală a ejaculării premature este menționată în Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, conform căruia se poate vorbi despre o astfel de problemă dacă ejacularea se produce la mai puțin de un minut după penetrare sau înainte ca partenerii să își dorească, iar acest lucru se întâmplă cu ocazia fiecărui contact sexual sau foarte des. În același timp, Organizația Mondială a Sănătății prevede un interval mult mai scurt pentru a defini ejacularea prematură, de doar 15 secunde

În literatura de specialitate se vorbește despre două tipuri distincte de ejaculare prematură, în funcție de momentul apariției. Astfel, ejacularea precoce primară este cea care se manifestă încă de la debutul vieții sexuale, iar ejacularea precoce secundară sau dobândită se referă la cazurile în care această disfuncție a apărut pe parcurs, în cazul bărbaților care aveau  o ejaculare normală până la momentul respectiv.

În cele ce urmează îți vom spune tot ce trebuie să știi despre ejacularea prematură și despre modul în care poate fi prevenită.

Simptomele ejaculării precoce


Ejacularea prematură este foarte ușor de recunoscut datorită manifestărilor specifice însă dincolo de acestea, simptomele pot afecta și psihicul.

  • Apariția ejaculării la scurt timp după inițierea actului sexual – din punct de vedere fiziologic, este evident că această problemă se manifestă prin producerea prematură a ejaculării, ce are loc înainte ca bărbatul să își dorească acest lucru și înainte de putea oferi satisfacție sexuală partenerei. Pentru a putea vorbi de ejaculare precoce trebuie ca acest lucru să se întâmple de fiecare dată sau foarte frecvent, cazurile izolate fiind considerate normale în anumite condiții.
  • Lipsa controlului asupra ejaculării – bărbații cu o astfel de problemă nu au niciun control asupra ejaculării, astfel că nu pot amâna în vreun fel momentul, iar în acest mod actul sexual se sfârșește prematur, la câteva minute sau chiar secunde după penetrare.
  • Scăderea interesului pentru viața sexuală – bineînțeles că o astfel de problemă are și un puternic impact psihologic, ceea ce face ca bărbații cu ejaculare prematură să devină frustrați și să evite tot mai mult contactele sexuale, de teamă că nu își vor putea satisface partenera și mai ales că se vor face de râs.
  • Anxietate și depresie – pe măsură ce se confruntă cu o astfel de problemă, bărbaților le scade stima de sine iar libidoul ajunge la cote minime, în timp ce stresul continuu poate duce la apariția stărilor de anxietate raportate în special la aspectele ce țin de vița sexuală, a depresiei și a altor tulburări psihice.

Cauzele ejaculării precoce


Ejacularea prematură poate avea cauze multiple, în multe cazuri fiind rezultatul unui cumul de factori. Posibilele cauze sunt împărțite în trei categorii pe care ți le prezentăm în continuare.

Cauzele fiziologice ale ejaculării precoce

Fiecare organism are propriile caracteristici fiziologice, iar în funcție de acestea anumite persoane au o predispoziție mai mare către acest tip de disfuncție sexuală. Factorii fiziologici care pot determina apariția ejaculării premature sunt următorii:

  • Nivelul scăzut al serotoninei – ejacularea este controlată de sistemul nervos prin intermediul unor substanțe ce transmit semnalele din creier către aparatul genital. Aceste substanțe se numesc neurotransmițători iar în cazul de față, ejacularea este intermediată cu ajutorul serotoninei. Atunci când în organism există un nivel scăzut al serotoninei, din diferite motive, este firesc să apară probleme legate de ejaculare.
  • Hipersensibilitatea – ejacularea se produce ca urmare a excitației puternice, pe fondul stimulării sexuale. În zonele erogene există receptori sensibili la stimulii sexuali, care transmit semnal nervoase către creier. Unele persoane au o sensibilitate exagerată la acești stimuli, iar din acest motiv ajung mai repede la un nivel intens de excitație, ceea ce determină ejacularea prematură.
  • Hiperactivitatea reflexului ejaculator – în mod similar celor explicate mai sus, la unii bărbați reflexul fiziologic al ejaculării se poate declanșa mult mai rapid, nefiind nevoie de o stimulare sexuală intensă. Așa se explică de ce ejacularea se produce mai devreme în astfel de cazuri, uneori la scurt timp după obținerea erecției.

Cauze psihologice ale ejaculării precoce

Factorul psihic are o importantă influență asupra vieții sexuale, iar în multe cazuri sursa disfuncțiilor aparatului reproducător se află în creier și nu în trup. Este și cazul ejaculării premature, care poate fi cauzată de probleme psihologice precum:

  • Stresul – este o reacție normală a organismului în fața unor situații pe care le percepe ca fiind o amenințare, care generează o serie de modificări la nivel hormonal. Mai exact, se eliberează niște hormoni de stres care pregătesc organismul să facă față situațiilor amenințătoare, fiind afectate anumite funcții considerate mai puțin importante în situația dată. Sexul este perceput ca fiind mai puțin important în caz de stres, ceea ce explică apariția disfuncțiilor sexuale din acest motiv.
  • Traumele psihice – ne referim  în special de traumele cu conotație sexuală, cum ar fi abuzul sexual în copilărie, violul sau o experiență sexuală eșuată care lasă urme adânci în creier chiar și după mulți ani. Bărbații care au trecut prin astfel de situații nefericite, pot avea probleme de natură sexuală pe parcursul vieții, din cauza traumelor suferite în trecut.
  • Anxietatea sexuală – grijile exagerate față de performantele sexuale și teama permanentă de a nu se ridica la nivelul așteptărilor partenerei constituie adesea o cauză pentru ejacularea prematură dar și pentru disfuncția erectilă,
  • Afecțiunile psihice – bolile psihice constituie un alt factor care poate afecta viața sexuală, dat fiind faptul că influențează funcționarea creierului, care controlează răspunsul organismului la stimulii sexuali. Ne referim în mod special la tulburările de anxietate și la depresie, care au o incidență destul de mare,  însă același efect îl au și bolile care țin de sfera patologicului.
  • Relațiile tensionate cu partenera – tensiunile din viața de cuplu sunt o altă cauză frecventă a disfuncțiilor sexuale, inclusiv a ejaculării premature, pentru că generează stres, anxietate sexuală, și alte stări psihice negative.

Cauzele medicale pentru ejacularea precoce

Ejacularea prematură poate fi și o consecință a unor condiții medicale ce afectează funcțiile aparatului reproducător.

  • Anumite afecțiuni – în general, bolile cardiovasculare, cele neurologice, diabetul, bolile prostatei și cele urologice afectează în mai mare sau mai mică măsură și funcțiile sexuale, stând la baza ejaculării premature.
  • Dezechilibrele hormonale – se datorează nivelurilor prea mari sau prea scăzute ale unor hormoni care controlează funcțiile sexuale, așa cum este testosteronul. Aceste dezechilibre pot fi cauzate de bolile endocrine sau pot fi consecința unei boli genetice.
  • Leziunile și traumatismele – o lovitură puternică în zona genitală, un accident sau o leziune pot avea consecințe negative asupra funcțiilor sexuale.
  • Medicamentele și intervențiile chirurgicale – de multe ori, anumite medicamente administrate pentru tratarea unor boli pot avea ca efect secundar ejacularea prematură, iar același lucru se poate spune și de intervențiile chirurgicale ce vizează postata sau orice structură anatomică a aparatului genital.

Tratamentul ejaculării precoce


Ejacularea prematură nu este o problemă incurabilă, aceasta putând fi tratată eficient prin diferite metode, în funcție de cauzele identificate. Metodele care pot fi folosite sunt următoarele:

Antidepresivele

Sunt medicamente destinate tratamentului depresiei, astfel că această variantă de tratament se recomandă în cazul în cazurile în care problema este de natură psihică. Antidepresivele au rolul de acrește nivelul unor neurotransmițători care îmbunătățesc starea de spirit, crescând totodată stima de sine și nivelul libidoului.

Exercițiile Kegel

Reprezintă o metodă simplă și eficientă de întărire a mușchilor pelvieni care controlează ejacularea. Exercițiile Kegel presupun încordarea și relaxarea acestor mușchi timp de 3-5 secunde, în mod repetat, pe parcursul unor sesiuni de 10-15 repetări. O astfel de sesiune durează câteva minute și este recomandat să fie repetată de 3-4 ori pe zi.

Terapia comportamentală

Un studiu ce a vizat găsirea unor metode eficiente de tratament a ejaculării premature a relevat faptul că cele mai bune rezultate au fost obținute prin combinarea tratamentului medicamentos cu ședințe de terapie comportamentală. Aceste ședințe îmbină consilierea psihologică despecialitate cu prezentarea a diferite metode prin care ejacularea poate fi întârziată.

Metoda start-stop

Una dintre metodele de care tocmai am amintit mai sus este numită „start-stop” și presupune întreruperea actului sexual în momentele în care excitația se apropie de cotele maxime, astfel încât să se reducă gradul de stimulare și să întârzie orgasmul. Combinată cu exercițiile Kegel făcute în mod regulat, această metodă poate duce în timp la întârzierea ejaculării.

Utilizarea de creme și spray-uri desensibilizante

Există substanțe care au capacitatea de a scădea sensibilitatea pielii, iar cea mai cunoscută din ele este lidocaina, folosită frecvent ca anestezic local. Aplicată în zona genitală sau în orice altă zonă erogenă, aceasta scade temporar sensibilitatea la stimulii sexuali, iar în acest mod se reduce gradul de excitație și se întârzie ejacularea.

În 2022, un studiu pe această temă a relevat faptul că o cremă pe bază de lidocaină a întârziat ejacularea cu 6,71 de minute în cazul unor subiecți care au aplicat-o în zona genitală timp de 20 de minute și cu 8,70 de minute în cazul celor care au aplicat-o timp de o jumătate de oră.

A mai existat un grup în cazul căruia s-au testat efectele în urma aplicării timp de 40 de minute însă de această dată subiecții nu au putut obține erecție din cauza amorțelii provocate de lidocaină.

Stabilirea diagnosticului de ejaculare precoce


Diagnosticarea ejaculării premature se face pe baza simptomelor descrise de pacient și a istoricului său medical, discuția cu medicul pe marginea acestor subiecte fiind urmată de un examen clinic, pentru depistarea eventualelor cauze fizice. De asemenea pot fi necesare analize și investigații, iar dacă acestea nu indică nicio cauză de natură fizică, pacientul este îndrumat către un psiholog sau psihiatru.

Orice consult începe cu o anamneză, adică o discuție pe care medicul o poartă cu pacientul pentru a-și face o imagine de ansamblu asupra cazului. În timpul anamnezei acesta va adresa o serie de întrebări pacientului, precum cele de mai jos:

  • Decât timp ați observat aceste simptome?
  • Cât de des vi se întâmplă să ejaculați prematur?
  • Problema apare în anumite circumstanțe?
  • Vi se întâmplă doar atunci când aveți contact sexual cu anumite partenere?
  • Aveți aceeași problemă și când vă masturbați?
  • Aveți și dificultăți în menținerea erecției?
  • Ați avut vreodată dificultăți în a întreține o relație sexuală satisfăcătoare din cauza ejaculării precoce?
  • Ați urmat vreodată tratamente pentru ejacularea precoce? Dacă da, care au fost acestea și ce rezultate au dat?
  • Aveți alte probleme de sănătate care ar putea influența funcția sexuală?
  • Consumați alcool, tutun sau alte substanțe care ar putea afecta ejacularea?
  • Cum v-ați caracteriza viața ta sexuală, în general?
  • Ați întâmpinat dificultăți în comunicarea cu partenerul despre această problemă?

Prevenirea ejaculării premature


Încheiem cu câteva sfaturi care să te ajute să previi o astfel de problemă și să nu fii niciodată nevoit să apelezi la ajutor medical pentru a o putea rezolva.

  • Exerciții fizice regulate – Activitatea fizică regulată te poate scuti de multe probleme de sănătate, iar ejacularea prematură este una dintre ele. Nu o spunem doar noi, ci o confirmă și un studiu care a inclus 112 bărbați foarte activi din punct de vedere fizic și alți 126, sedentari. Toți subiecții aveau vârste între 12 și 45 de ani iar pe parcursul celor 6 luni ale studiului au întreținut relații sexuale în mod obișnuit. Pe baza informațiilor colectate de la aceștia, cercetătorii au stabilit că incidența episoadelor de ejaculare prematură în rândul subiecților activi a fost cu mult mai mică decât cea înregistrată în cazul celor sedentari.
  • Masturbare înainte de sex – Prin masturbare se elimină lichidul seminal și se reduce sensibilitatea la stimulii sexuali, astfel că va fi nevoie de mai mult timp pentru a obține o nouă ejaculare. S-a stabilit că printr-o astfel de metodă, un act sexual poate fi prelungit cu câteva minute, ajungându-se astfel la o durată normală prin întârzierea ejaculării.
  • Folosirea prezervativelor pentru ejaculare prematură –  Ca aspect și mod de utilizare nu se deosebesc cu nimic de prezervativele obișnuite, însă au anumite caracteristici menite să întârzie ejacularea. Cel mai multe sunt lubrifiate cu  o substanță specială, cu proprietăți asemănătoare lidocainei, ce reduce sensibilitatea la nivelul organului sexual și prelungește momentul atingerii excitației maxime care declanșează ejacularea. Există și modele de prezervative cu o textură mai groasă, ce reduc la rândul lor sensibilitatea la stimulii sexuali.
  • Îmbunătățirea sănătății mintale – Evită pe cât posibil stresul, iar dacă acest lucru nu este întotdeauna posibil, învață să îl controlezi prin exerciții simple de respirație și alte metode de relaxare. Nu te preocupa în mod deosebit de performanțele sexuale și nu te compara cu nimeni în această privință, pentru că în acest mod poți deveni foarte ușor inhibat.

De asemena, acordă importanța cuvenită relației de cuplu pentru a preveni certurile și situațiile tensionate, ce pot avea o influență negativă asupra psihicului și vieții sexuale.

Ejacularea prematură este o disfuncție sexuală cu care aproximativ o treime dintre bărbați se pot confrunta fie încă de la debutul vieții sexuale, fie pe parcurs, pe fondul unor probleme de ordin fiziologic, psihic sau medical.

Există metode eficiente pentru a o trata, însă mult mai bine este să o previi printr-un stil de viață activ și prin evitarea stresului și a altor cauze ce o pot genera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *