Contact Sexual Anal: Riscuri & Beneficii

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Sexul anal se referă la activitatea sexuală care implică introducerea penisului, a degetelor sau a jucăriilor sexuale în anus pentru stimulare sexuală. Este o formă de intimitate sexuală care poate fi practicată de persoane de diferite genuri și orientări sexuale.

Indiferent dacă unii sunt de acord sau nu, sexul anal este totuși o practică destul de des întâlnită, chiar dacă mulți parteneri se feresc să recunoască public acest lucru. Într-adevăr, incidența sa este posibil să fie mai mare în rândul cuplurilor homosexuale, fiind singura modalitate în care doi parteneri de sex masculin pot avea contact sexual cu penetrare.

Cu toate acestea, sexul anal este practicat și de cuplurile heterosexuale și se pare că tinerii sunt mai deschiși în a recunoaște deschis acest lucru. Unul din puținele studii pe această temă relevă faptul că 44% dintre bărbații care au participat la această cercetare și 36% dintre femei au recunoscut că au făcut cel puțin o dată sex anal, iar vârsta la care au încercat această experiență se situează în jurul perioadei de 15 ani.

Noi ne-am propus să lăsăm taboo-urile la o parte și să vorbim deschis despre contactul sexual anal, prezentându-ți toate informațiile pe care trebuie să le știi.

Anatomia anusului


Anusul este un orificiu situat în șanțul interfesier, având rolul de eliminare a materiilor fecale rezultate în urma procesului de digestie a alimentelor.

Principalele elemente structurale sunt: sfincterul anal intern, format din mușchi netezi circulari, și sfincterul anal extern, format din mușchi striați aflați sub piele.

Deși anusul nu este un organ sexual, sexul anal poate oferi plăcere partenerului considerat pasiv, dat fiind faptul că acest organ este împânzit de terminații nervoase care generează senzații unice atunci când sunt stimulate.

În același timp, sexul anal poate provoca și durere, mai ales atunci când este încercat pentru prima dată, din cauză că mușchii sfincterului extern au tendința de a se contracta atunci când sunt stimulați, ceea ce poate face penetrarea dificilă și neplăcută.

Riscurile contactului sexual anal


În egală măsură, contactul sexual anal prezintă și anumite riscuri, amplificate de faptul că anatomia anusului nu este pe deplin adaptată acestui scop.

Boli cu transmitere sexuală

La fel ca în cazul contactului sexual normal, penetrarea poate introduce in organism diferiți agenți patogeni care stau la baza unor boli precum:

  • HIV/Sida;
  • Infecție cu virusul HPV;
  • Gonoree;
  • Herpes;
  • Chlamydia.

Leziuni fizice

Spuneam că anusul nu este un organ sexual, iar din acest motiv, penetrarea sa poate provoca și anumite leziuni de natură fizică.

Dintre acestea, hemoroizii și prolapsul rectal sunt cele mai des întâlnite, prima constând în dilatarea venelor care vascularizează anusul și rectul, iar cea de doua, în deplasarea în afara anusului a rectului sau a mucoasei acestuia.

Cancer

Cele mai multe cazuri de cancer anal sau rectal sunt datorate infecției cu virusul HPV, același care este responsabil cu apariția cancerului de col uterin. Ca și în cazul cancerului de col, virusul pătrunde în organism prin contact sexual.

Incontinență fecală

Incontinența fecală se manifestă prin pierderea controlului sfincterelor anale, ceea ce duce implicit la incapacitatea de a mai controla eliminarea materiilor fecale sau a gazelor intestinale. Această boală este o consecință a slăbirii mușchilor anusului, în urma contactelor sexuale anale repetate.

Cum să reduci riscurile ?

Și de această, dată sexul protejat reduce semnificativ riscul bolilor cu transmitere sexuală, protecția fiind asigurată atât partenerului pasiv cât și celui activ.

De asemenea, pentru a reduce riscul apariției unor leziuni fizice, se recomandă folosire unui lubrifiant pe bază de apă, care va face penetrarea mai ușoară și mai plăcută.

Diagrama de mai jos arată cele mai comune riscuri asociate contactului sexual anal.

Beneficiile sexului anal


Dincolo de plăcerea conferită de stimularea terminațiilor nervoase de la nivelul anusului, sexul anal prezintă o serie de alte avantaje.

  • În cazul femeilor, punctul G poate fi atins mai ușor în momentul în care penisul partenerului împinge din exterior peretele vaginal și astfel acestea pot ajunge la orgasm.
  • Totodată, sexul anal este și o metodă anticoncepțională 100% sigură, pentru ce șansele ca o femeie să rămână însărcinată după o astfel de experiență sunt nule.
  • Mulți bărbați preferă să facă sex anal cu partenerele lor pentru că acesta le oferă mai multă plăcere, întrucât orificiul penetrat este mai strâmt decât vaginul. În același timp îi face să se simtă în deplin control, ceea ce sporește satisfacția în timpul actului sexual.
  • Sexul anal are beneficii și pentru sănătate, dat fiind faptul că stimulează circulația sanguină în zona rectului, ceea ce duce la o îmbunătățire a contracției mușchilor care determină defecația. Se realizează astfel o mai bună curățare internă ceea ce reduce riscul apariției unor boli. Partea bună este că această curățare are lor în timp, și nicidecum pe parcursul actului sexual.

Cum să te pregătești de sexul anal


Dacă te-ai decis să încerci o astfel de experiență nouă, trebuie să te pregătești puțin în prealabil pentru ca aceasta să fie una cât mai plăcută, si pentru a evita durerile in timpul sexului anal căt si săngerarile. De aceea se recomandă utilizarea unor poziții sexuale căt mai confortabile.

Este de preferat să epilezi zona anusului și să îi asiguri o igienă corespunzătoare, pentru ca și experiența partenerului să fie la fel de plăcută. 

De asemenea trebuie să ai la îndemână un lubrifiant dar și un pachet cu prezervative, pentru a face sex anal în deplină siguranță.

Nu în ultimul rând, discută deschis cu partenerul despre această experiență, iar dacă simți durere sau disconfort puternic în timpul actului sexual, nu ezita să îi comunici acest lucru.

Există durere la contactul sexual anal ?

Este posibil să simți durere sau disconfort mai ales la prima experiență de acest gen, din cauza faptului că mușchii anusului au tendința să se contracte atunci când sunt stimulați, iar astfel penetrarea se face oarecum forțat. 

Totuși, dacă partenerul face asta cu blândețe și folosește lubrifiant, senzația este una suportabilă, combinată cu plăcerea datorată stimulării terminațiilor nervoase.

Este normală sângerarea la contactul sexual anal ?

Deși pare puțin ciudat, sângerarea in timpul sau după contactul sexual anal nu reprezintă o problemă, atât timp cât nu vorbim de o hemoragie puternică.

Zona anală este bogat vascularizată iar mucoasa rectului este foarte subțire, astfel că este posibil ca în timpul actului sexual să apară mici fisuri care să producă sângerare.

Poziții sexuale pentru sexul anal ?

Cea mai des folosită poziție sexuala pentru contactul anal este Doggy Style, în care partenera sau partenerul pasiv se așează în genunchi și pe coate sau se apleacă peste un scaun ori fotoliu, iar partenerul o/îl penetrează stând în picioare în spatele său.

Sexul anal mai poate fi practicat și din poziția Cowgirl, Lingurița, sau din poziția Misionarului, în care partenerul care stă dedesubt se așează cu fața în jos.

Poate încorporarea sexului oral spori plăcerea sexului anal ?


Răspunsul depinde de preferințele fiecărui cuplu, pentru că în cazul în care partenera sau partenerul nu agreează sexul oral, nu se poate spune că acesta poate spori plăcerea.

În general, cu cât o partidă de sex este diversificată cu mai multe poziții și practici sexuale, cu atât cresc șansele ca satisfacția ambilor parteneri să fie mai mare, așa că și sexul oral poate spori plăcerea unui contact sexual anal. 

De preferat este ca contactul sexual oral să fie folosit ca preludiu pentru sexul anal, însă, din nou, aceasta nu este o regulă bătută în cuie și rămâne la alegerea fiecărui cuplu cum dorește să procedeze.

Așadar, sexul anal este o opțiune care poate fi luată în considerare și de cuplurile heterosexuale, pentru că îi poate ajuta pe ambii parteneri să descopere satisfacții nebănuite, oferind totodată mai multă diversitate vieții lor sexuale.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *