Ce analize medicale se pot face pentru depistarea disfuncției sexuale la bărbați

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Impotența este denumită în termeni medicali „disfuncție erectilă” și se manifestă prin incapacitatea unui bărbat de a avea sau a menține o erecție fermă pentru a putea întreține un act sexual.

Este absolut firesc ca  o astfel de incapacitate să apară din când în când, influențată de anumite condiții cum ar fi: oboseala excesivă, stresul, consumul exagerat de alcool sau administrarea unor medicamente care scad potența.

Adevărata problemă este atunci când disfuncția erectilă apare tot mai des, fără vreuna din cauzele enumerate mai sus, sau când aceasta devine permanentă.

În această situație, disfuncția erectilă se datorează unor boli precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare sau afecțiuni ale prostatei, sau poate avea cauze de natură psihică. 

În astfel de situații se impune o vizită la medic, iar pentru stabilirea diagnosticului, acesta poate cere un set de analize pe care le vom trece în revistă în cele ce urmează.

Printre cele mai importane analize medicale pentru depistarea disfuncție erectile se enumeră:

  • Analize de sânge
  • Analinze de urină
  • Ecografia doppler
  • Test de tumescență peniană nocturnă
  • Testul injectării întracavernoase

1. Analize de sânge

Analizele de sânge pot oferi indicii importante pentru o serie de boli, printre care se numără și cele care au ca efect apariția disfuncției erectile.

Printre cele mai importante analize de sange amintim:

  • Hemolucograma
  • Profilul lipidic
  • Nivelul de testosteron si prolactina
  • Glucoza

O hemoleucogramă completă poate depista orice dezechilibrul la nivelul sângelui, iar în funcție de rezultat se poate stabili un diagnostic pentru o afecțiune care afectează și potența.

Profilul lipidic măsoară nivelurile de colesterol din sânge, în condițiile în care acesta este unul din principalii factori determinanți ai afecțiunilor cardiovasculare, despre care am precizat că pot cauza și disfuncție erectilă.

O analiză hormonală a sângelui măsoară nivelul de testosteron și prolactină – doi hormoni masculini cu un rol important în ceea ce privește funcția erectilă.

Prin măsurarea glicemiei se stabilește nivelul de glucoză din sânge, iar dacă acesta este prea ridicat, constituie un indiciu esențial pentru stabilirea diagnosticului de diabet – altă afecțiune care poate provoca impotența.

De asemenea, analizele de sânge pot indica anumite probleme la nivelul ficatului, rinichilor, prostatei sau probleme de natură digestivă, toate putând fi un factor favorizant pentru apariția disfuncției erectile.

2. Analize de urină

Și aceste analize sunt esențiale pentru diagnosticarea tulburărilor metabolice și renale care pot cauza impotența.

Setul complet de analize de urină include urocultura, sumarul de urină și sedimentul urinar. 

Urocultura este o analiză microbiană a urinei, cu ajutorul căreia pot fi diagnosticate infecțiile urinare, în timp ce sumarul de urină este o analiză completă a urinei, prin intermediul căreia se identifică indicii ale unor disfuncții renale, hepatice sau metabolice.

Prin analiza sedimentului urinar se măsoară cantitatea principalelor elemente din urină, care poate oferi, de asemenea, indicii importante despre eventuale afecțiuni care provoacă impotență.

3. Ecografie Doppler

Acest test folosește ultrasunetele pentru a măsura viteza și direcția sângelui. În cazul de față, ecografia Doppler se realizează la nivelul penisului, care este „scanat” cu un dispozitiv portabil cu ultrasunete.

Pacientului i se va induce o erecție cu ajutorul unui medicament injectat în penis sau a unei benzi elastice strânse la baza acestuia, pentru că doar astfel poate fi obținută o bună vizualizare a vaselor de sânge din interior.

Ecografia Doppler poate stabili dacă există probleme circulatorii la nivelul penisului, care să constituie cauza disfuncției erectile.

4. Test de tumescența peniană nocturnă

In mod normal, bărbații au între 3 și 5 erecții nocturne în timpul somnului profund, iar un astfel de test urmează să stabilească dacă funcția erectilă este afectată și în această perioadă.

Pentru aceasta, înainte de culcare, se leagă mai multe benzi în jurul penisului care cedează la o anumită presiune, mai exact dacă penisul devine erect în timpul somnului.  

O altă metodă constă în conectarea unui dispozitiv electronic denumit RigiScan, ce va măsura numărul și intensitatea erecțiilor în timpul somnului, oferind informații mult mai exacte decât testul cu benzile.

Indiferent de metodă, testul se repetă timp de 2-3 nopți, iar dacă sunt înregistrate erecții normale, este posibil ca disfuncția erectilă să fie de natură psihică și nu funcțională.

5. Testul injectării intracavernoase

Acest test se efectuează doar de către un medic urolog și are ca scop măsurarea intensității și duratei erecției. În acest scop, se injectează un medicament special la baza penisului, care va fi masat apoi pentru ca soluția să se răspândească în corpii cavernoși.

Se folosește o doză mică de medicament, iar dacă erecția nu apare în urma acesteia se va injecta o doză mai mare, până când se va ajunge la rezultatul dorit.

Erecția se produce într-un interval de 5-10 minute de la injectare, uneori pacientul fiind stimulat și cu ajutorul unor imagini erotice sau fiind sfătuit să își maseze penisul, pentru autostimulare.

Medicul măsoară rigiditatea și durata erecției, în funcție de care va acorda un scor de la 0 la 4. Dacă scorul primit este de 3 sau 4, este posibil ca disfuncția erectilă să nu fie de natură funcțională, în timp ce un scor între 0 și 2 denotă o astfel de problemă.

Când să vezi un medic specialist ?


Orice bărbat își poate da seama cu ușurință când începe să aibă probleme cu erecția, iar acela este momentul în care trebuie să lase jena la o parte și să se adreseze fără întârziere unui medic specialist.

Disfuncția erectilă poate fi asociată și cu probleme de ejaculare precum ejacularea precoce, ejacularea întârziată sau incapacitatea de a ejacula. La rândul lor, acestea trebuie să constituie un motiv de îngrijorare care să necesite un consult medical de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *