Yomhimbe: Ce este, Beneficii & Reacții Adverse

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Yohimbina este o substanță naturală folosită ca ingredient in diferite suplimente alimentare, a cărei utilizare nu este însă aprobată în România și nici în țările din spațiul Uniunii Europene. Este extrasă din scoarța arborelui Yohimbe, care crește în zona Africi Centrale și a ajuns în Europa pe la începutul secolului al XIX-lea.

Cu toate acestea, la nivelul Uniunii Europene este în cadrată în categoria novel food, ceea ce înseamnă că este un produs alimentar nou în spațiul UE, care nu a fost folosit frecvent până în 1997, anul în care a apărut prima reglementare europeană cu privire la alimentele noi.

Printr-un astfel de proces a trecut și yohimbina, care nu a primit însă autorizare deoarece s-a stabilit că beneficiile despre care vom vorbi mai pe larg în cele ce urmează sunt depășite de riscurile pe care le prezintă numeroasele efecte secundare, pe care le vom trece de asemenea în revistă spre finalul acestui material.

Beneficiile yohimbinei


Principalele beneficii ale yohimbinei sunt în număr de două, având efecte pozitive asupra vieții sexuale dar și asupra controlului greutății corporale. Acestea au fost confirmate în urma a numeroase studii pe care le vom cita și noi în continuare.

Yohimbina poate ameliora disfuncție erectilă

Yohimbina este cunoscută în special ca afrodiziac, acesta fiind și motivul pentru care arborele din care se extrage a fost supranumit „copacul iubirii”. În zona de proveniență este folosită de mulți ani pentru tratarea disfuncției erectile, iar pe măsură ce yohimbina a devenit cunoscută și în alte zone ale lumii efectele sale asupra funcționării aparatului reproducător masculin au făcut obiectul mai multor cercetări. Una dintre ele a inclus 82 de bărbați cu disfuncție erectilă, care au primit zilnic timp de o lună o doză de 42 de miligrame de yohimbină sub formă de tablete.

La finalul tratamentului, 14% dintre subiecți aveau o erecție completă, iar 20% au raportat o îmbunătățire parțială a funcției erectile. Pe de altă parte, 65% nu au raportat îmbunătățiri, în timp ce 3 subiecți care au primit un placebo au raportat un efect pozitiv.

Cu toate acestea, mai multe organizații ale specialiștilor în domeniul medical precum Asociația Americană de Urologie, nu recomandă utilizarea yohimbinei întrucât nu există suficiente dovezi ale eficienței sale în ceea ce privește potența.

Yohimbina poate ajuta la pierderea în greutate

În această privință rezultatele cercetărilor sunt contradictorii, iar ca dovadă îți prezentăm două studii elocvente. Primul confirmă efectele benefice ale yohimbinei în ceea ce privește slăbirea, în urma unei cercetări la care au participat 20 de femei diagnosticate cu obezitate. Timp de 3 săptămâni acestea au ținut o dietă ce a presupus consumul a maxim 1.000 de calorii pe zi, după care au fost împărțite aleatoriu în două grupe. Prima grupă a primit zilnic timp de alte 3 săptămâni 5 miligrame de yohimbină, în timp ce femeile din a doua grupă au primit un placebo. Totodată, pe durata tratamentului a fost continuată dieta cu 1.000 de calorii pe zi.

La finalul studiului s-a constatat că femeile care primiseră yohimbină pierduseră mai mult în greutate față de cel care primiseră placebo. Mai exact, media kilogramelor pierdute in primul caz era de 3,6, în timp ce femeile care primiseră placebo slăbiseră în medie 2,2 kilograme.

Un alt studiu similar la care au participat 19 persoane obeze nu a relevat însă nicio diferență majoră între grupul care primise yohimbină și cel care primise placebo, media scăderii  în greutate fiind relativ egală și datorându-se dietei hipocalorice.

Reacțiile adverse ale yohimbinei


Și efectele secundare pe care le are yohimbina au făcut obiectul multor studii, ale căror rezultate sunt mai concludente, în comparație cu cele care au vizat beneficiile.

Cel mai relevant studiu s-a axat pe analizarea efectelor adverse ale yohimbinei raportate în Statele Unite într-un interval de 7 ani, în perioada 2000 – 2006. Au fost identificate nu mai puțin de 238 de cazuri în care administrarea de yohimbină a generat reacții adverse, cu o creștere accelerată a prevalenței în decursul celor 7 ani. Astfel, dacă în anul 2000 prevalența era de 1,8 cazuri la 10.000 de persoane, aceasta ajunsese la 8 cazuri în 2006.

Principalele reacții adverse raportate ale consumului de yomhimbe au fost următoarele:

Amețeală

Yohimbina are și efect halucinogen, acționând asupra sistemului nervos. S-a constatat că aceasta blochează anumiți receptori din creier, iar astfel se explică senzația de amețeală ce poate însoți administrarea de yohimbină.

Greață

Și senzația de greață poate fi explicată tot prin efectul pe care yohimbina îl are asupra sistemului nervos central. Blocarea receptorilor și modificarea secreției de neurotransmițători poate afecta acea zonă din creier care declanșează senzația de greață. Totodată, modificările la nivelul sistemului nervos pot afecta și activitatea sistemului digestiv, iar acesta este un alt mecanism ce declanșează senzația de greață.

Insomnie

Acțiunea yohimbinei asupra sistemului nervos duce și la dereglarea ciclului circadian, iar în acest mod apar tulburările de somn. De asemenea, yohimbian are și efect stimulator, generând un boost de energie, ceea ce face să dispară senzația de somn și generează insomnie, mai ales dacă este administrată seara, cu puțin timp înainte de culcare.

Anxietate

Stările de anxietate sunt puse tot pe seama efectului neurostimulator al yohimbinei, care afectează în mult cazuri și starea psihică. Aceasta stimulează secreția unor neurotransmițători care determină reacțiile de luptă sau fugă, reducând totodată nivelul neurotransmițătorilor responsabili cu inducerea stării de bine. În acest mod, persoanele care iau yohimbină devin mai agitate, mai stresate, iar astfel apare starea de anxietate.

Creșterea ritmului cardiac

Eliberarea neurotransmițătorilor de care am aminti mai sus, are implicații și în plan fiziologic, ducând la accelerarea bătăilor inimii și creșterea ritmului cardiac, proces cunoscut sub denumirea de tahicardie.

Creșterea tensiunii arteriale

Efectul yohimbinei asupra sistemului nervos determină și constricția vaselor de sânge care, coroborată cu accelerarea ritmului cardiac, duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale, reprezentând un risc în special pentru persoanele care suferă de hipertensiune.

În concluzie yohimbna estre o substanță față de care trebuie să manifești precauție maximă, cel puțin atât timp cât aceasta nu este autorizată pentru distribuire și consum în România și în întreg spațiul Uniunii Europene.

Chiar dacă în alte părți ale lumii, cum ar fi Statele Unite, yohimbina este autorizată, aceasta rămâne totuși o substanță controversată. Din acest motiv, mulți producători de suplimente alimentare evită să menționeze pe etichetele produselor cantitatea reală de yohimbină folosită, fiind trecute de obicei cantități mai mici, pentru ca produsul să pară unul mai sigur.

În Statele Unite chiar a fost făcută o cercetare pe această temă, fiind analizate 49 de produse disponibile pe piață, care conțineau yohimbină. Fiecare din aceste produse a fost analizat în laborator, iar în urma rezultatelor obținute s-a constatat că doar două din ele aveau menționate pe etichetă sau în prospect cantitatea exactă de yohimbină și posibilele reacții adverse asociate acesteia.

Așadar, faptul că și în țările în care această substanță este legală majoritatea producătorilor evită să declare cantitățile reale folosite și să avertizeze asupra riscurilor dovedite, constituie un at motiv întemeiat pentru care yohimbina trebuie privită cu suspiciune și folosită cu maximul de precauție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *