Penisul Uman: Anatomie, Funcții, Igiena, Probleme

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Penisul este principalul organ sexual masculin, având atât rol reproducător, cât și excretor. Mai exact, rolul reproducător este folosit pentru copulare și inseminare, în timp ce prin rolul excretor, penisul asigură eliminarea urinei din organism.

Se află amplasat în zona mediană anterioară a corpului, fiind format din două părți distincte. Prima dintre ele este fixă și este reprezentată de rădăcina penisului, care se află în perineu și face legătură cu corpul penisului – partea mobilă, aflată la exterior

Această parte mobilă are o structură complexă, care îi permite să își modifice dimensiunea și fermitatea în momentele dinaintea unui act sexual. Această modificare se datorează unei funcții esențiale numită erecție, fără de care actul reproductiv nu ar fi posibil sau nu ar putea fi dus la bun sfârșit.

Pentru a înțelegem mai bine complexitatea acestui organ, prezentăm în continuare detalii despre anatomia penisului, funcțiile sale, principalele reguli de igienă și problemele care pot afecta funcționalitatea penisului.

Anatomia penisului


Partea „nevăzută” a penisului, aflată în interiorul organismului, este alcătuită din două rădăcini ale corpului cavernos și din bulbul penian, situat între acestea și traversat de uretră.

Imaginea de mai jos arată, toată anatomia penisului uman.

În ceea ce privește corpul penisului, acesta are formă cilindrică, cu o lungime medie de 10 centimetri în stare flască și 12-14 centimetri în stare erectă. După cum spuneam, structura anatomică a acestuia este una complexă, fiind alcătuită din următoarele elemente:

Țesutul erectil

Trei elemente formează țesutul erectil al penisului, fiind vorba de doi corpi cavernoși și un corp spongios. Corpii cavernoși pornesc din cele două rădăcini care se unesc și formează corpul cavernos al penisului, în timp ce corpul spongios pornește din bulbul penian.

Mușchii

În ceea ce privește musculatura penisului, putem vorbi de doi mușchi care asigură funcționalitatea acestuia, atât în ceea ce primește rolul reproducător cât și cel excretor.

Mușchiul ischiocavernos

Acesta se mai numeste și mușchiul erector, fiind situat sub suprafața perineului și acoperind rădăcina corpurilor cavernoase ale penisului.

Prin contracție, acest mușchi comprimă cele două corpuri cavernoase, care sunt umplute cu sânge în timpul erecției. În acest mod, mușchiul ischiocavernos blochează refluxul sângelui în vene, contribuind astfel la menținerea erecției.

Mușchiul bolbospongios

Acest mușchi acoperă bulbul penisului, fiind alcătuit din trei grupe de fascicule musculare. În timpul erecției, acesta se contractă și compresează corpii cavernoși, dar și venele dorsale profunde ale penisului, menținând astfel funcția erectilă.

În momentul ejaculării, mușchiul bolbospongios se contractă ritmic pentru a împinge sperma prin uretră. Totodată, acesta are un rol important și în procesul de micțiune, contractându-se la final pentru a elimina și ultimele picături de urină din uretră.

Fasciile peniene

Fasciile sunt țesuturi conjunctive care învelesc mușchii oasele și articulațiile, susținând astfel structura și forma corpului. La nivelul penisului există mai multe astfel de fascii denumite generic fascii peniene.

Din această grupă fac parte fascia perineală profundă, fascia perineală superficială, fascia spermatică externă, fascia profundă a penisului și fascia superficială a penisului. Aceasta din urmă este foarte laxă și permite mobilitatea penisului, în timp ce fascia profundă a penisului acoperă formațiunile erectile.

Ligamentele

Ligamentul fundiform al penisului se află amplasat la nivelul osului pubian, de o parte și de alta a bazei penisului. În zona inferioară a acesteia, ligamentul coboară spre scrot, unde formează septul scrotal.

La nivelul penisului mai există și ligamentul suspensor, care îl menține atașat de osul pubian și îi asigură susținerea atunci când e în erecție.

Pielea

Pielea penisului este mai subțire și cu o pigmentație mai bogată decât cea de pe restul corpului. De asemenea, este mai fină și mult mai sensibilă, ceea ce facilitează excitația care determină erecția.

În același timp, mai trebuie precizat că pielea penisului are o mobilitate mare, iar pe fața interioară a organului are o culoare mai închisă, numită refeu penian.

Funcțiile penisului


După cum am precizat deja, penisul este un organ folosit pentru reproducere și pentru eliminarea urinei din organism, având trei funcții importante.

1. Urinarea

Prin urină, se elimină din organism toxinele și substanțele reziduale rezultate în urma procesului de filtrare a sângelui la nivelul rinichilor.

Urina se acumulează în vezica urinară, de unde este împinsă prin uretră, către exteriorul corpului. Uretra este un tub care traversează bulbul penian, pornind de la vezica urinară și terminând-se în capul penisului.

Așa cum am arătat, un rol esențial în procesul de micțiune îl are și mușchiul bulbospongios care, prin contracțiile sale, determina eliminarea picăturilor de urină din uretră.

2. Erecția

Erecția apare ca urmare a excitării sexuale și constă în modificarea dimensiunilor penisului, care trece de la starea flască la cea rigidă, devenind totodată mai lung și mai tumefiat. Doar astfel poate fi întreținut și dus la bun sfârșit un raport sexual, care se finalizează prin ejaculare.

Procesul prin care se produce erecția are loc după ce stimulii nervoși de la nivelul penisului transmit semnale către creier, ce determină dilatarea arterelor care îl irigă, concomitent cu un flux mai mare de sânge direcționat în zona respectivă.

Sângele umple corpii cavernoși, iar mușchii care se contractă blochează temporar evacuarea acestuia, menținând erecția până la momentul ejaculării sau până când excitația dispare.

3. Ejacularea

Așa cum spuneam, ejacularea reprezintă actul final al unui raport sexual, însă poate avea loc și ca urmare a autostimulării sexuale (masturbare) sau sub influența unor stimuli sexuali foarte puternici. Ejacularea constă în eliminarea lichidului seminal (spermă) prin uretră, în momentul în care excitația sexuală a atins nivelul maxim.

Lichidul seminal se produce în testicule și este împins spre uretră datorită contracțiilor mușchilor pelvieni, iar momentul ejaculării este simultan cu orgasmul masculin.

Important de reținut este că în timpul erecției, prin uretră se poate elimina doar lichid seminal, fiind imposibilă urinarea, în timp ce în stare flască, se poate elimina doar urină, nefiind posibilă ejacularea.

Igiena penisului


Cea mai sensibilă parte a penisului este cea aflată sub pielea din capătul acestuia, numită prepuț. Aici se acumulează frecvent smegmă, care este o secreție provenită din niște glande ale penisului și are rol de lubrifiere.

Așadar, este absolut normal ca o astfel de secreție să existe sub prepuț, încă nu trebuie lăsată să se acumuleze pentru că devine un mediu favorabil pentru dezvoltarea de bacterii și alte microorganisme ce pot determina apariția unor infecții sau boli.

Din acest motiv, penisul trebuie spălat zilnic, îndepărtând pielea care acoperă glandul și curățând cu apă și săpun. Nu este recomandat săpunul foarte parfumat, întrucât conține substanțe ce pot provoca iritații, fiind vorba de o zonă foarte sensibilă.

De asemenea este de evitat și folosirea de spray-uri sau alte produse cosmetice, care pot avea același efect.

La momentul spălării, penisul se decalotează ușor, trăgând pielea spre corp, și se spală cu apă călduță și săpun cu aciditate neutră. Apoi se limpezește bine pentru a îndepărta orice urmă de săpun, după care urmează spălarea scrotului, folosind același tip de săpun.

Totodată, pentru a reduce riscul unor boli cu transmitere sexuală este bine ca penisul să fie foarte bine spălat după fiecare raport sexual.

Un ultim sfat referitor la igiena penisului ar fi acela ca în momentul urinării, capul să fie decalotat pentru a evita ca ultimele picături de urină să rămână sub prepuț, unde pot duce la dezvoltarea unor germeni.

In poza putem vedea 5 sfaturi pentru a preveni problemle legate de igiena penisului

Boli ale penisului


Penisul poate fi afectat alte probleme funcționale, iar o incidență destul de mare o au bolile penisului dar și bolile cu transmitere sexuală, precum și infecțiile provocate de o igienă necorespunzătoare.

Cele mai frecvente boli ale penisului sunt:

  • Priapismul
  • Balanita
  • Fimoza
  • Boala Peyronie
  • Epispadiasul
  • Hipospadiasul
  • Difalia
  • Fractura de Penis
  • Micropenisul
  • Afalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *