Totul despre Orgasm: Ce este, Tipuri & Principalele Beneficii

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Dincolo de sentimentul de plăcere supremă, orgasmul este un răspuns fiziologic al organismului la stimularea sexuală.

Orgasmul poate fi obișnuit atât de bărbați, cât și de femei, în cazul acestora din urmă putându-se vorbi de mai multe tipuri de orgasm, în funcție de organele sexuale care sunt stimulate. Totuși, femeile ajung mai greu la orgasm în timpul unui act sexual normal, estimându-se că aproximativ 10% dintre ele ating acest punct de fiecare dată când au raport sexual.

În cazul bărbaților, orgasmul coincide de cele mai multe ori cu momentul ejaculării, însă există și cazuri de „orgasm uscat”, în care această stare este atinsă fără ejaculare. În același timp, este posibilă și ejacularea fără orgasm, dar în majoritatea cazului, cele două momente se suprapun.

Dacă în cazul bărbaților, orgasmul era considerat necesar pentru a procrea, multă vreme orgasmul feminin a fost considerat o manifestare a isteriei. Însuși Hipocrate a pus primul acest diagnostic, însă ulterior, subiectul a fost temă de studiu pentru mai mulți cercetători. 

Cea mai des vehiculată teorie în urma acestor studii susține că orgasmul feminin este o formă de selectare a bărbaților potriviți, în sensul că femeile îi vor alege ca parteneri pe bărbații care le pot induce orgasmul în urma actului sexual.

Ce este orgasmul ?


Orgasmul reprezintă apogeul unui act sexual, fiind resimțit ca o plăcere fizică și psihică deosebit de intensă. Acesta vine ca rezultat al stimulării organelor sexuale, fie prin intermediul raportului sexual fie prin masturbare.

Specialiștii care au studiat subiectul spun că acesta reprezintă a treia fază a acestui răspuns fiziologic, după preludiu, care constituie etapa de excitare, și acumularea graduală a plăcerii în timpul raportului sexual.

Aceste faze determină o serie de modificări la nivelul sistemului nervos, datorate numeroaselor semnale venite către creier din partea terminațiilor nervoase prezente în zonele erogene.

Se activează astfel zone din creier care conferă senzația de plăcere, iar atunci când stimularea atinge nivelul maxim, se declanșează orgasmul. Cu această ocazie, creierul comandă și eliberarea de oxitocină în organism, fiind vorba de  un hormon care sporește atracția față de partenerul sau partenera de sex.

Bărbații simt mai puțin efectul acestui hormon, din cauza faptului că este anulat în parte de testosteron, iar acesta este și motivul pentru care uneori sunt considerați distanți sau egoiști de către partenerele lor, în momentele intime

Cum se simte un orgasm ?

E greu descris plăcerea declanșată de un orgasm, mai ales că fiecare individ percepe în felul său aceste senzații.

Se poate spune că orgasmul se simte ca o plăcere intensă de scurtă durată, în care se pierde pentru câteva clipe contactul cu realitatea, dat fiind faptul că anumite zone din creier se dezactivează.

Printre acestea se numără și zona care coordonează comportamentul, iar din acest motiv persoanele care au orgasm se manifestă oarecum nefiresc în acele momente. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care orgasmul feminin a fost considerat la început o manifestare a isteriei.

De asemenea, în timpul orgasmului se simte o eliberare a tensiunii urmată spre final de o senzație de calm și oboseală plăcută.

Principalele cauze al orgasmului


Orgasmul apare în urma stimulării prelungite a organelor sexuale.

În cazul bărbaților, totul începe cu erecția determinată de creșterea fluxului de sânge direcționat către zona genitală, care umple corpii cavernoși ai penisului și este menținut în interiorul acestora datorită contracției mușchilor penieni.

Scrotul se strânge, testiculele se ridică spre corp, iar pe măsură se orgasmul se apropie, mușchii coapselor și feselor se încordează iar penisul crește în volum. Orgasmul apare în momentul în care mușchii sfincterului anal și cei din jurul prostatei și uretrei încep să se contracte necontrolat, pentru a evacua lichidul seminal.

Orgasmul femeilor începe cu faza de excitație, care determină dilatarea vaselor de sânge din zona genitală. Astfel, partea superioară a vaginului se lărgește, iar vulva devine umflată și umedă.

Pe măsură ce crește gradul de excitație, orificiul vaginal devine ferm datorită aportului ridicat de sânge, iar orgasmul se declanșează odată cu contracția mușchilor genitali.

Ce se întâmplă în timpul unui orgasm?

Plăcerea resimțită în timpul orgasmului este însoțită de contracții rapide și involuntare ale mușchilor care înconjoară organele genitale, precum și de spasme musculare. De asemenea sunt posibile și alte reacții necontrolate datorate faptului că zona din creier care coordonează comportamentul se dezactivează temporar în timpul orgasmului.

La bărbați, contracțiile încep din zona sfincterului anal, transmițându-se apoi către mușchii ce înconjoară prostata și uretra.  Contracțiile cresc în intensitate pe măsură ce orgasmul se apropie, fiind resimțite până în vârful penisului. Datorită acestor contracții, lichidul seminal este propulsat prin uretră și împins către exterior.

În cazul orgasmului feminin, mușchii genitali se contractă, iar intensitatea plăcerii depinde de numărul contracțiilor.

Astfel, pentru un orgasm de intensitate normală este nevoie de 5-8 contracții, în timp ce pentru un orgasm mai intens sunt necesare 8-12 contracții. Vulva și zona perineală pulsează ritmic, iar înainte sau în timpul orgasmului este posibil să apară ejacularea feminină, manifestată prin scurgerea unui lichid din vagin.

Orgasmul se simte cel mai intens la primele contracții ale mușchilor genitali, urmând ca ulterior, perioada dintre aceste contracții să crească iar plăcerea să se diminueze.

Ce se întâmplă după orgasm ?

Orgasmul este urmat de o perioadă de regresie, în care partenerii simt o stare plăcută de epuizare și oboseală, care poate dura mai mult sau mai puțin.

În cazul bărbaților, perioada de regresie începe după ejaculare, când penisul revine la dimensiunile normale și nu mai poate fi obținut imediat un alt orgasm. Durata acestei perioade variază de la un individ al altul, putând fi de câteva minute sau chiar de câteva ore. În general, odată cu înaintarea în vârstă se prelungește și perioada de regresie, dar aceasta poate fi influențată și de anumiți factori genetici.

Perioada de regresie a femeilor este mai scurtă, astfel că acestea pot obține un nou orgasm mai rapid decât bărbații. Spre deosebire de aceștia, nu au nevoie de recuperare, astfel că după un orgasm pot apela imediat la stimulare sexuală pentru a obține un altul.

Și în cazul femeilor, pulsul scade iar respirația revine la normal după orgasm, instalându-se aceeași stare plăcută de relaxare și oboseală.

Tipuri de orgasm


Orgasmul poate fi obținut atât în cazul bărbaților cât și al femeilor, fie prin raport sexual normal, fie prin  raport sexual oral sau anal, fie prin masturbare sau stimularea organelor sexuale.

În funcție de zonele erogene stimulate, putem vorbi de mai multe tipuri de orgasm după cum urmează:

  • Orgasm clitoridian;
  • Orgasm vaginal;
  • Orgasm mamar;
  • Orgasm anal;
  • Orgasm prostatic.

De asemenea, mai există și orgasmul mixt, care apare ca rezultat al stimulării simultane a vaginului și clitorisului, precum și orgasmul multiplu, care este o succesiune de mai multe orgasme obținute într-o perioadă scurtă de timp.

Orgasmul la femei

Orgasmul femeilor durează în medie 20 de secunde, iar cea mai simplă și rapidă modalitate de a-l atinge constă în stimularea clitoridiană. 

Se manifestă printr-o senzație de căldură care pornește din zona pelviană și se răspândește în tot corpul, însoțită de contracția mușchilor genitali și o stare de extaz care uneori poate fi atât de intensă încât determină pierderea cunoștinței.

Orgasmul la bărbați

Bărbații se bucură mult mai puțin de orgasm în comparație cu femeile, durata medie a acestuia fiind de doar 6 secunde. Un orgasm masculin poate dura între 3 și 10 secunde, însă acest interval scade odată cu înaintarea în vârstă, întrucât se reduce cantitatea de lichid seminal.

De cele mai multe ori, orgasmul masculin coincide cu ejacularea, care poate continua câteva secunde și după atingerea nivelului maxim al plăcerii sexuale.

Beneficiile orgasmului


Nu încape nicio îndoială că oricine își dorește să ajungă la orgasm pentru acele clipe de plăcere supremă, aceasta fiind și principala motivație a unui act sexual, indiferent de natura acestuia.

Orgasmul mai are o serie de beneficii pe care le poți afla din lista de mai jos.

  • Îmbunătățirea circulației sanguine;
  • Alungarea insomniei;
  • Remediu pentru stres;
  • Reglarea apetitului;
  • Pierderea în greutate;
  • Creșterea fertilității;
  • Stimularea mușchilor;
  • Întărirea sistemului imunitar;
  • Menținerea echilibrului hormonal.

Poate sexul tantric să îmbunătățească orgasmul ?

Deși are rădăcini adânci în vechea cultură indiană, sexul tantric este practicat și în prezent ca o formă de a crea o mai bună apropiere între parteneri și a prelungi plăcerea sexuală. Cu toate că orgasmul nu este scopul principal al sexului tantric, ci prelungirea plăcerii sexuale până la momentul atingerii acestuia, o astfel de practica poate avea consecințe benefice și pentru punctul culminant al actului sexual.

Sexul tantric creează și o apropiere emoțională între parteneri care, coroborată cu plăcerea sexuală extinsă, determină o trăire mai intensă a orgasmului și chiar o prelungire a acestuia.

Sexul tantric presupune comunicarea cu partenerul sau partenera, concentrare maximă asupra actului sexual, gesturi tandre și pasionale precum săruturile, îmbrățișările și mângâierile, dar și experimentarea de noi poziții pentru a găsi noi modalități de a obține și a oferi plăcerea sexuală.

Așadar, toate aceste detalii pot duce la îmbunătățirea orgasmului, care va deveni astfel mai intens și mai lung.

Ca un sfat de final, îți recomandăm să nu te concentrezi pe obținerea propriului orgasm (evident, asta în cazul în care nu te masturbezi), ci să te preocupe în mod special inducerea orgasmului partenerului sau partenerei. 

Dacă și el sau ea vor avea aceeași preocupare, cresc șansele de a ajunge amândoi la orgasm în același timp ceea, ce va amplifica și mai mult plăcerea și satisfacția obținută la finalul actului sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *