Andropauza la Bărbati: Simptome, Cauze & Metode de Tratament

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Andropauza este considerată echivalentul masculin al menopauzei, o etapă firească în viața oricărei femei, caracterizată de încetarea ciclului menstrual și a capacității de a procrea. Bineînțeles că manifestările andropauzei diferă radical de cele ale menopauzei, însă și în acest caz problema are legătură cu fertilitatea. Așadar, andropauza este acea perioadă din viața unui bărbat în care fertilitatea se reduce, scăzând șansele de a procrea.

Aceasta se instalează progresiv, iar efectele sale devin vizibile odată cu înaintarea în vârstă, deși  debutul poate avea loc mult mai devreme, după atingerea pragului de 30 de ani. De la această vârstă, nivelul de testosteron din organism începe să scadă, acesta fiind cel mai important hormon sexual masculin. Scăderea nu se produce brusc, ci are loc treptat pe parcursul mai multor ani, astfel șansele de a procrea se reduc mult mai târziu, după vârsta de 45-50 de ani, însă acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor bărbaților.

Așadar, andropauza începe să se instaleze în jurul vârstei de 30 de ani, când nivelul de testosteron începe să scadă cu aproximativ 1% pe an. Procesul este unul firesc, iar odată cu trecerea timpului poate afecta atât fertilitatea, cât și alte funcții sexuale, însă astfel de probleme sunt de obicei rezultatul unui cumul de factori, dintre care o bună parte pot fi evitați. Ritmul de reducere a nivelului de testosteron poate fi încetinit prin adoptarea unui stil de viață sănătos îndeosebi după vârsta de 30-35 de ani, iar dacă acesta se reduce totuși considerabil, există posibilitatea aplicării unei terapii hormonale.

Ce simptome au bărbații la andropauză


Timp de mulți ani andropauza este asimptomatică, scăderea nivelului de testosteron fiind la început nesemnificativă. Așadar, spre deosebire de menopauza la femei, care apare pe fondul unei scăderi bruște a nivelurilor de hormoni sexuali feminini, progesteron și estrogen, și se manifestă prin simptome evidente, andropauza își arată efectele în timp, acestea devenind mai evidente după vârsta de 50 de ani. La momentul respectiv, testosteronul ajunge la un nivel mult mai redus decât cel de la debutul andropauzei, iar bărbații se pot confrunta cu următoarele simptome:

  • Stări de iritabilitate;
  • Dispoziție schimbătoare aparent fără niciun motiv întemeiat;
  • Acumularea mai rapidă de grăsime la nivelul abdomenului;
  • Scăderea masei musculare;
  • Uscarea pielii, care își pierde și elasticitatea căpătând un aspect îmbătrânit;
  • Scăderea rezistenței la efort.

De asemenea, andropauza poate aduce cu sine și anumite disfuncții sexuale, datorate tot reducerii nivelului de testosteron. Astfel, odată cu înaintarea învârstă se constată o scădere a libidoului mai mult sau mai puțin pronunțată, de la caz la caz. Scade totodată și frecvența erecțiilor matinale, iar o consecință severă poate fi apariția disfuncției erectile.

Problemele de natură sexuală precum și dispoziția schimbătoare pot duce și la apariția unor simptome de natură psihică precum stările de anxietate sau depresia.

Desigur, mai trebuie menționată și scăderea fertilității, nivelul scăzut de testosteron determinând și o reducere a calității spermei.

Cauzele andropauzei


Andropauza este un proces natural care nu poate fi evitat, apărând pe fondul reducerii progresive a nivelului de testosteron, datorată scăderii capacității glandelor din organism de mai produce acest hormon

Progresul poate fi însă unul mai accelerat sub influența unor factori favorizanți ,iar cele mai comune cauze ale andropauzei la bărbați sunt următoarele:

Factori psihologici

După vârsta de 30 de ani, mulți bărbați bărbații se confruntă cu un nivel crescut de stres, datorat preocupărilor pentru atingerea unor repere în cariera profesională, celor legate de familia pe care abia și-au întemeiat-o, asigurarea unei locuințe și  unei surse cât mai sigure de venit.

Sunt griji cu care se confruntă majoritatea bărbaților trecuți de 30 de ani și cu toții știm că astfel de probleme nu sunt chiar simplu de rezolvat. Necesită un volum mai mare de muncă, renunțarea la unele tabieturi și preocupări din perioada tinereții, ceea ce contribuie la acumularea stresului.

Acesta are un impact negativ asupra psihicului și a stării de sănătate, afectând și producția de testosteron. De asemenea, poate duce și la apariția prematură altor disfuncții sexuale, care fac ca simptomele andropauzei să devină mai evidente.

Factori care țin starea de sănătate

Hipogonadismul este o afecțiune endocrină a glandelor sexuale, caracterizată prin producerea unui număr mai mic de hormoni decât ar fi necesar. În cazul bărbaților, principalul hormon pe care îl produc aceste glande este testosteronul, astfel că bărbații cu hipogonadism riscă să simtă mult mai devreme efectele andropauzei.

Secreția de testosteron poate fi însă afectată și de alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare asociate,  obezitatea, diabetul de tip 2 și alte boli endocrine.

Anumite tratamente medicamentoase

Andropauza poate fi influențată și de efectul unor medicamente administrate pentru tratarea anumitor afecțiuni. Spre exemplu, medicamente recomandate in cazul cancerului de prostată au rolul de a bloca secreția de hormoni sexuali, iar un astfel de tratament va fi întotdeauna însoțit de scăderea nivelului de testosteron.

Alte terapii oncologice precum chimioterapia și radioterapia  pot afecta la rândul lor funcționarea glandelor care secretă testosteron, iar același efect îl au și anabolizantele administrate în special de sportivi pentru creșterea masei musculare. De asemenea, alte tratamente hormonale pot avea ca efect secundar scăderea nivelului de testosteron favorizând progresia andropauzei.

Obiceiurile nesănătoase

Andropauza este influențată și de o serie de factori negativi care țin de stilul de viață și care pot afecta în mod direct sau indirect nivelul de testosteron.

Astfel, fumătorii, bărbații care consumă alcool în mod frecvent, cei sedentari și cei care obișnuiesc că să piardă nopțile sau dorm puțin se pot confrunta mult mai devreme cu manifestările nedorite ale andropauzei.

Opțiuni de tratament pentru andropauză


Nicio formă de tratament nu poate preveni sau stopa andropauza, despre care am precizat deja că este un proces fiziologic normal și ireversibil, care evoluează odată cu înaintarea în vârstă. Tot ceea ce se poate face este încetinirea acestei progresii, astfel încât posibilele efecte negative să fie cât mai mult întârziate și diminuate. În acest mod bărbații se pot bucura de o viață sexuală normală până la vârste înaintate, singurul inconvenient legat de andropauză fiind în cazul lor reducerea fertilității.

În cele ce urmează îți prezentăm principalele metode pe care orice bărbat le are la dispoziție pentru a ține andropauza sub control și a evita astfel efectele nedorite.

Schimbarea stilului de viață

Bărbații care se apropie de 40 de ani trebuie să se gândească serios să-și schimbe stilul de viață dacă până la momentul respectiv acesta nu a fost unul foarte sănătos. De la această vârstă riscurile asociate obiceiurilor nesănătoase cresc și odată cu ele pot apărea și problemele de sănătate care să afecteze nivelul de testosteron și viața sexuală.

O primă recomandare se referă la renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool. De asemenea, eliminarea kilogramelor în plus și menținerea la o greutate optimă constituie un alt sfat de care trebuie să ții cont, pentru că excesul ponderal este un important factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului, care influențează în mod negativ nivelul de testosteron.

Trecerea la o alimentație echilibrată este o altă recomandare pentru schimbarea stilului de viață, fiind la fel de important și să devii mai activ, aceasta însemnând să faci cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.

Terapia de substituție hormonală

Terapia de substituție hormonală este un tratament ce are ca scop suplinirea funcțiilor glandelor care secretă hormoni, în condițiile în care acestea nu mai pot asigura necesarul optim pentru organism. În cazul de față tratamentul vizează completarea nivelului de testosteron, iar terapia specifică poartă numele de „terapie TST” (Testosterone Replacement Therapy).

Este folosită frecvent pentru tratarea pacienților cu hipogonadism, iar uneori se recomandă și pentru ameliorarea efectelor andropauzei, mai ales dacă acestea apar de timpuriu. Terapia constă în administrarea de testosteron sub diferite forme precum soluții injectabile, tablete, plasturi sau geluri, și se face doar la recomandarea unui medic, respectând întocmai indicațiile acestuia.

Administrarea de vitamine și minerale

Vitamina D și zincul sunt doi nutrienți esențiali cu un rol important în funcția glandelor care secretă testosteron, iar în lipsa unor cantități suficiente din organism, efectele andropauzei pot fi unele mai pronunțate.

Pentru vitamina D trebuie doar să te expui la soare cel puțin 10 minute pe zi, pentru că organismul are capacitatea de a sintetiza singur această vitamină la nivelul pielii, sub influența razelor ultraviolete.

Aceasta se mai găsește în alimente precum peștele gras, unele ciuperci și gălbenușul de ou, existând totodată și suplimente alimentare cu vitamina D.

În ceea ce privește zincul, acesta se găsește în mod natural în verdețuri, leguminoase, carne,  fructe de mare, nuci și semințe. La fel ca vitamina, D și zincul poate fi administrat sub formă de suplimente alimentare, mai ales în cazul persoanelor cu un deficit important din acest mineral.

Întrebări frecvente


În, final completăm informațiile oferite până acum cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre andropauză.

Cât durează andropauză ?

De regulă, andropauza durează între 15 și 20 de ani, aceasta fiind perioada tranziției graduale care debutează în momentul în care nivelul de testosteron începe să scadă treptat de la an la an și se încheie atunci când acesta se stabilizează la un prag mult inferior celui înregistrat la debut.

Fiecare organism are propriul ciclu metabolic ce se derulează mai mult sau mai puțin accelerat, astfel că la unii bărbați andropauza poate evolua într-un ritm mai rapid iar la alții poate avea o evoluție lentă, întinsă pe durata mai multor ani.

Totodată, durata andropauzei este influențată și de factorii pe care i-am descris pe parcursul acestui material.

La ce vârstă începe andropauza ?

Andropauza debutează relativ devreme, odată cu trecerea de la tinerețe la maturitate cănd nivelul de testosteron începe să scadă ușor după vârsta de 30 de ani, însă în prima decadă andropauza nu își face nu nimic simțită prezența.

Aceasta, pentru că nivelul de testosteron se menține încă la cote optime deși este în scădere de la an la an, însă după vârsta de 40 de ani putem vorbi despre debutul simptomelor andropauzei. La început mai discrete, acestea devin tot mai evidente pe măsură ce bărbații înaintează spre vârsta de 50 de ani, mai ales dacă ignoră recomandările referitoare la adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Putem spune în concluzie că andropauza este un proces fiziologic specific oricărui bărbat, care se datorează scăderii treptate a nivelului de testosteron și se manifestă în special prin diminuarea fertilității odată cu înaintarea în vârstă.

Bărbații care conștientizează acest lucru și adoptă cât mai din timp un stil de viață sănătos au toate șansele să nu fie afectați în mare măsură de andropauză, pentru că pot avea în continuare o viață sexuală normală, însă cu șanse mai mici de a procrea – ceea ce în majoritatea cazurilor nu îi deranjează foarte mult pe cei trecuți de 50 – 60 de ani.

Pe de altă parte, vicii precum fumatul și consumul de alcool, lipsa de mișcare, alimentația nesănătoasă, odihna insuficientă, neglijare unor probleme de sănătate care par neînsemnate pot face ca andropauza să genereze și anumite tulburări sexuale, dintre care cea mai frecventă este disfuncția erectilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *