Odată cu înaintarea în vărstă, organismul masculin ajunge să producă tot mai puțin testosteron ceea ce duce la o scădere semnificativă a libidoului.
În plus, bărbații ajung să întămpine dificultăți în obținerea unei erecții.
Acest fenomen este de multe ori asemănat cu menopauza, însă există unele particularități distincte.
Ce este Andropauza ?
Andropauza este un fenomen hormonal prin care trec absolut toți bărbații pe măsură ce îmbătrănesc.
Dacă la femei, odată cu instalarea menopauzei, șansa de a rămâne însărcinate este aproape nulă, în cazul bărbaților, funcția reproducătoare nu încetează total.
Dacă sunteți bărbat, testosteronul este un hormon produs în testicule.
Iar rolul ei este unu foarte important, nu numai alimentarea dorinței sexuale. De asemenea, alimentează schimbările în timpul pubertății, vă alimentează energia mentală și fizică, vă menține masa musculară, vă reglează răspunsul la “luptă sau fugă“.
Cu toate acestea, schimbările prin care aceștia trec sunt destul de intense și au urmări nu doar la nivelul vieții sexuale, ci și fizic sau psihologic.
De acea am scris un articol detaliat , cu 9 metode eficiente de a-ti creste dorinta sexuala sau libidoul.
Principalele cauze ale Andropauzei
Andropauza nu este o boală, ci o afecțiune legată de vărstă caracterizată prin modificări hormonale. Existența sa este supusă dezbaterii de ani de zile.
Anumiți factori de stil de viață pot accelera debutul andropauza. Bărbații supraponderali și obezi, precum și cei cu un stil de viață sedentar, sunt mai predispuși să experimenteze această afecțiune la o vărstă fragedă. Genetica, activitatea sexuală redusă, abuzul de alcool și fumatul joacă de asemenea un rol.
Stresul contribuie și la această afecțiune. Atunci cănd nivelul de cortizol creste, producția de testosteron scade. Cortizolul crescut, încetinește metabolismul, ceea ce accelerează și mai mult menopauza la barbați.
Lipsa somnului de calitate, de exemplu, crește de asemenea nivelul de cortizol. În studiile clinice, nivelul de testosteron a scăzut cu 10% până la 15% la bărbații care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte timp de o săptămână.(1)
În plus, cortizolul ridicat poate duce la rezistență la insulină și obezitate. Ambele condiții joacă un rol cheie în apariția menopauzei masculine.
Creșterea în greutate are un impact direct asupra nivelului de testosteron; cu căt ești mai supraponderal, cu atăt corpul tău produce mai puțin testosteron.
Simptomele andropauzei masculine
Deoarece debutul este adesea gradual (uneori se întinde pe cativa ani),simptomele poate fi greu de observat de către bărbați , iar semnele de avertizare pot fi adesea comune pentru alte condiții și factori de sănătate, cum ar fi utilizarea medicamentelor.
Este important să raportați orice modificare a sănătății fizice, sexuale și cognitive, chiar dacă nu sunteți sigur de ce le provoacă.
În primul rând, bărbații aflați la andropauza nu mai au dorința sexuală și astfel interacțiunile intime sunt tot mi rare. Alte simptome asociate andropauzei sunt:
- Bufeurile
- Pierderi ale masei musculae
- Nivel scazut de testosteron
- Pierderea interesului pentru sex
- Lipsa încrederii în sine
- Transpirația în exces
- Disfuncțiile erectile
- Modificarea volumului testiculelor (acestea devin mai mici).
- Oboseala continuă
- Insomnia
- Schimbările de dispoziție
În timp, scăderea testosteronului poate duce la creșterea în greutate, care este un factor major de risc pentru bolile de inimă, rezistența la insulină și diabetul.
Libidoul scăzut și disfuncția erectilă sunt simptome frecvente ale menopauzei masculine.
Bărbații care se luptă cu aceste probleme își pierd adesea încrederea, care se reflectă asupra vieții lor personale și profesionale. De asemenea, creste riscule pentru depresie, anxietate și alte tulburări mentale.
Cum este diagnosticata Andropauza ?
Pentru obținerea unui diagnostic corect, medicul specialist va face o evaluarea a stării generale de sănătate, va recomanda efectuarea unor analize de sănge pentru a vedea care este nivelul testosteronului din organism.
În cazul în care, vărsta pacientului este mult prea mică, se vor face unele investigații suplimentare pentru excluderea unor afecțiuni medicale severe, precum diabetul său bolile cardiovasculare.
Cum putem preveni andropauza
În primul rând, medicul urolog va recomanda schimbarea stilului de viață.
Pentru un stil de viață activ, bărbații trebuie să renunțe la consumul de alcool în exces, trebuie să evite tutunul și trebuie să facă mai mult sport.
În acest fel, vor avea un tonus mult mai bun, nu se vor mai simți obosiți și vor putea întreține fără probleme un raport sexual.
Tratament
În cazul în care andropauza este asociată unor afecțiuni medicale, se pot recomanda tratamentele medicamentoase.
Orice schemă de tratament trebuie însă aprobată în prealabil de un medic, în caz contrar, pot apărea complicațiile.
Injecțiile cu testosteron reprezintă un alt tratament recomandat de medici în astfel de cazuri. De regulă, injecțiile trebuie făcute la un interval de 2-4 săptămâni, în funcție de valorile din organism.
Nu în ultimul rând, pe piață există o mulțime de suplimente alimentare care vin în ajutorul bărbaților.
Dacă te apropii cu pași repezi de vârsta a doua, sau dacă simți că ești mereu obosit și lipsit de chef, poți încearcă fiolele Argon Potent, concepute special pentru bărbații care vor să perforeze la cele mai înalte standarde.
Vei observa nu doar o îmbunătățire a performanței sexuale, ci și o creștere a apetitului sexual prin stimularea producției de testosteron.
Bucură-te de o viață sexuală intensă, chiar și dupa prima vărstă.
Intrebări Frecvente
1.Când se instalează andropauza la bărbati ?
În cazuri rare, bărbații la vărsta de 30 de ani pot experimenta simptomele supărătoare ale andropauzei, dar disconfortul datorat testosteronului scăzut începe de obicei între 40 și 60 de ani.
Un studiu publicat în “International Journal of Clinical Practice” a constatat că aproape 40% dintre bărbații cu vârsta peste 45 de ani au testat un nivel scăzut de testosteron.(2)
2.Cât timp durează andropauza la bărbati ?
Menopauza masculină nu are o durată stabilită și poate apărea treptat pe o perioadă de luni sau chiar ani, devenind de lungă durată dacă nu este tratată corespunzător, afectănd sănătatea căt și bunăstarea unui bărbat.
Sursa :
1. Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011;305(21):2173-2174. doi:10.1001/jama.2011.710
2. Mulligan, T et al. “Prevalence of hypogonadism in males aged at least 45 years: the HIM study.” International journal of clinical practice vol. 60,7 (2006): 762-9. doi:10.1111/j.1742-1241.2006.00992.x