Ejacularea Întărziată: Cauze, Simptome & Tratament

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Ejacularea întârziată este o disfuncție sexuală specifică bărbaților, care se manifestă prin dificultatea sau chiar incapacitatea de a elimina lichidul seminal prin ejaculare, asociată cel mai adesea și cu lipsa orgasmului.

Ejacularea întârziată are o incidență destul de scăzută în comparație cu alte disfuncții sexuale masculine, însă la fel ca acestea poate fi cauzată de factori de natură fizică sau psihică, iar în funcție de aceștia se stabilesc și soluțiile optime e tratament.

Ce este ejacularea întârziată ?


Ejacularea este procesul fiziologic prin care lichidul seminal format în testicule și prostată este expulzat prin canalul uretral care străbate penisul, în timpul orgasmului. În medie, ejacularea se produce în mod normal după 5-6 minute de stimulare sexuală intensă, la unii bărbați putând apărea mai devreme, iar la alții mai târziu.

Despre ejacularea întârziată se poate vorbi în cazurile în care un bărbat are nevoie de cel puțin 30 de minute pentru a elimina lichidul seminal în condiții de stimulare sexuală intensă. Situațiile ocazionale nu sunt luate în calcul, pentru stabilirea unui astfel de diagnostic, fiind necesar ca ejacularea întârziată să se manifeste în mod repetat.

Conform Manualului de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale, ejacularea întârziată este definită ca o întârziere semnificativă dar și ca o frecvență redusă sau o absență totală a ejaculării, manifestată constant în 75% din actele sexuale, pe o perioadă de cel puțin șase luni.

Cum spuneam, ejacularea întârziată are o incidență redusă, manifestând-se ocazional într-o proporție ce variază între 1% și 4% dintre bărbați, însă doar în 1% – 1,4% din cazuri are o durată mai lungă de 6 luni.

În funcție de modul de manifestare există mai multe tipuri de ejaculare întârziată, după cum urmează:

  • Ejaculare întârziată permanentă – Se manifestă pe tot parcursul vieții, de la începerea activității sexuale, ceea ce înseamnă că bărbații cu acest tip de afecțiune nu experimentează niciodată ejaculare normală.
  • Ejaculare întârziată dobândită – Acest tip de problemă apare la un moment dat, după o perioadă în care bărbații afectați au avut o viață sexuală normală, fiind declanșată pe parcurs de anumiți factori
  • Ejaculare întârziată situațională – Apare doar în anumite situații, în compania unor anumite partenere sau pe fondul unor anumite practici sexuale, iar cauzele sunt de obicei de ordin psihologic.
  • Ejacularea întârziată generalizată – Întârzierea ejaculării are loc în orice circumstanței, indiferent de natura actului sexual, parteneră sau alți factori care pot influența acest proces fiziologic.

Totodată în funcție de modul de manifestare și consecințe, ejacularea întârziată mai poate îmbrăca forme ușoare, moderate sau severe.

Cauzele ejaculării întârziate


Cauzele care duc la apariția acestei probleme se împart în două categorii principale, în funcție de natura lor.

Cauzele fizice

Cauzele fizice ale ejaculării întârziate țin de anumite probleme de sănătate, care pot fi congenitale – adică dobândite încă de la naștere – sau pot apărea pe parcursul vieții pe fondul înaintării în vârstă, al unor boli cronice sau ca urmare a unui stil de viață mai puțin sănătos. Principalele probleme de natură fizică ce pot determina apariția ejaculării întârziate sunt:

  • Malformațiile congenitale apărute la aparatul reproducător;
  • Lezarea nervilor pelvieni, care controlează ejacularea;
  • Afecțiunile prostatei;
  • Infecțiile urinare;
  • Dezechilibrele hormonale cauzate de tulburările endocrine;
  • Afecțiunile neurodegenerative;
  • Ejacularea retrogradă;
  • Blocarea canalelor prin care circulă materialul seminal.

De asemenea, intervențiile chirurgicale precum și tratamentul cu anumite medicamente împotriva acestor boli, pot constitui o cauză generatoare a ejaculării întârziate.

Cauzele psihologice

Creierul joacă un rol important în controlul funcțiilor sexuale, iar stările psihice negative pot avea o influență majoră asupra activităților sexuale. Printre efectele nedorite se numără și ejacularea întârziată, care poate avea la origine diferiți factori psihici precum:

  • Stresul cronic;
  • Anxietatea și depresia;
  • Stima de sine scăzută;
  • Anxietatea sexuală;
  • Traumele cu conotație sexuală suferite în trecut;
  • Teama insuflată de o eventuală sarcină nedorită;
  • Așteptările nerealiste cu privire la viața sexuală;
  • Anumite preconcepții de natură religioasă sau culturală;
  • Emoțiile negative;
  • Relațiile tensionate din viața de cuplu.

Totodată, lipsa de atracție față de parteneră este un alt factor psihologic ce poate influența în mod negativ ejacularea.

Simptomele ejaculării întârziate


Ejacularea întârziată se poate manifesta în moduri diferite de la caz la caz, iar tabloul clinic poate include următoarele simptome:

  • Întârzierea ejaculării în mod repetat – așa cum spuneam, ejacularea întârziată poate apărea ocazional, influențată de factori precum excesul de alcool, oboseala sau timpul prea scurt scurs de la orgasmul anterior. În aceste cazuri nu se poate vorbi de un diagnostic, întrucât conform definiției enunțate anterior, ejacularea întârziată trebuie să se producă în mod repetat, în cel puțin 75% din activitățile sexuale.
  • Întârzierea ejaculării cel puțin 30 de minute – totodată, ejacularea poate întârzia uneori mai mult ca de obicei sub influența acelorași factori, însă nu de fiecare dată se poate vorbi de un astfel de diagnostic. Întârzierea ejaculării trebuie să fie de fiecare dată de cel puțin 30 de minute, în condiții de stimulare sexuală intensă.
  • Persistența pe o perioadă îndelungată – pentru stabilirea diagnosticului de ejaculare întârziată trebuie ca problemele enumerate mai sus să se manifeste pe o perioadă de cel puțin 6 luni.

Incapacitatea de a ejacula după un interval de timp normal poate duce și apariția durerii la nivelul penisului sau testiculelor, la disfuncție erectilă, stres, frustrare, anxietate sexuală și alte probleme care derivă de aici.

Tratamentul ejaculării întârziate


Ejacularea întârziată poate fi tratată, însă înainte de găsirea soluțiilor terapeutice optime trebuie stabilite cu exactitate cauzele generatoare. În funcție de acestea, variantele de tratament pot fi următoarele:

Medicamentație

Nu există medicamente special destinate tratării ejaculării întârziate, însă acestea pot fi administrate pentru tratarea cauzelor care au generat  o astfel de disfuncție.

Spre exemplu, pentru tratarea cazurilor care au la bază probleme neurologice se prescrie adesea Amantadină, în timp ce în cazul erecțiilor întârziate provocate de stres și anxietate s-a dovedit eficientă Buspirona.

Psihoterapia

Este o metodă eficientă de tratament care dă rezultate bune în cazul bărbaților cu ejaculare întârziată indusă de factori psihologici precum cei enumerați puțin mai devreme. Există mai multe moduri de a face psihoterapie, iar varianta optimă este aleasă de pacient împreună cu psihoterapeutul, în vederea obținerii unor rezultate cât mai bune.

Psihoterapia poate fi individuală sau de grup iar în anumite situații pacientul poate veni la ședințele de terapie însoțite de partenera sa.

Modificarea stilului de viață

Adoptarea unui stil de viață mai sănătos aduce numeroase beneficii, inclusiv în ceea ce privește viața sexuală, putând fi o metodă bună de prevenire și tratare a ejaculării întârziate.

Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt doua reguli de bază care țin de un stil de viață sănătos, pentru că astfel se elimină doi factori de risc pentru o serie de probleme grave care pot afecta și funcțiile sexuale.

În același timp, o dietă echilibrată bazată în special pe fructe, legume, carne slabă, lactate degresate, cereale integrale, verdețuri, leguminoase, nuci și semințe reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și a altor boli cronice provocate de stresul oxidativ.

O altă componentă importantă a unui stil de viață sănătos este mișcarea, care împreună cu alimentația, te ajută să scapi de kilogramele în plus și să își menții greutatea optimă.

În acest fel se reduce riscul de diabet – afecțiune metabolică ce afectează vasele de sânge și nervii periferici, constituind astfel una din cauzele erecției întârziate și a altor disfuncții sexuale.

Deși sunt șanse destul de mici să te confrunți vreodată cu ejacularea întârziată, dacă simți vreodată că ai probleme în această privință încearcă să-ți „condimentezi” viața sexuală încercând poziții noi, folosind jucării sexuale sau punând-ți în practică fanteziile pentru un grad sporit de excitabilitate.

Comments

  1. Lili Florea spune:

    Bună ziua!
    Imi puteți spune pt prietenul meu care se confruntă cu ejaculare tardivă ce remedii îi recomandați…
    Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *