Disfuncțiile Sexuale la Femei: Simptome, Cauze & Tratament

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Disfuncțiile sexuale la femei constau într-o serie de tulburări care afectează viața sexuală în diferite moduri. Totuși, nu orice stare de indispoziție poate fi calificată drept disfuncție sexuală, existând trei criterii pentru stabilirea unui astfel de diagnostic. În primul rând, problema reclamată trebuie să se manifeste constant timp de cel puțin șase luni, să afecteze peste 75% din activitățile sexuale avute în perioada respectivă și să cauzeze un disconfort major. Așadar, durata îndelungată, frecvența sporită, și gradul ridicat de disconfort sunt principalele caracteristici ale disfuncțiilor sexuale feminine.

În ceea ce privește modul de manifestare, aceastea sunt împărțite în patru categorii, constând în tulburări care afectează dorința sexuală, sensibilitatea la stimulii sexuali, intensitatea orgasmului și tulburări manifestate prin durere în timpul actului sexual.

Conform statisticilor medicale, aproximativ 41% dintre femeile ajunse la vârsta maturității sexuale suferă la un moment dat de o formă de disfuncție sexuală, cea mai frecventă formă fiind scăderea dorinței sexuale, asociată cu reducerea sensibilității la stimulii sexuali.

Cauzele disfuncțiilor sexuale pot fi de natură fizică și psihică, în ambele cazuri existând soluții eficiente de tratament, cu condiția ca femeile să conștientizeze că au o problemă și să se adreseze cât mai curând unui medic.

Simptomele disfuncțiilor sexuale la femei


După cum am arătat, pentru a putea vorbi despre o tulburare sexuală în adevăratul sens al cuvântului simptomele trebuie să se manifeste constant pe o perioadă îndelungată și să afecteze calitatea actului sexual. Manifestările diferă în funcție de tipul de disfuncție sexuală, iar în cele ce urmează vom descrie fiecare caz în parte.

  • Scăderea dorinței sexuale

Scăderea dorinței sexuale, numită și libido, este cea mai frecventă formă de disfuncție sexuală feminină și se manifestă printr-un interes tot mai redus pentru orice poate reprezenta o activitate sexuală. În astfel de situații, dorința nu se amplifică nici măcar în timpul actului sexual sub influența stimulilor puternici, activitatea sexuală creând mai degrabă disconfort decât plăcere.

  • Reducerea sensibilității la stimulii sexuali

Zonele erogene nu mai sunt atât de receptive la stimulii sexuali iar în același timp nici gândurile sau imaginile erotice nu mai au acel efect stimulativ care crește gradul de excitație și dorința sexuală. În lipsa excitației se diminuează și lubrifierea vaginală iar actul sexual devine dificil, și nu aduce satisfacția dorită.

  • Tulburări ale orgasmului

Chiar dacă dorința sexuală și sensibilitatea la stimulii sexuali se mențin la un nivel ridicat, unele femei pot avea dificultăți în a ajunge la orgasm. De asemenea, în unele cazuri orgasmul este de intensitate redusă, la fel și gradul de satisfacție. Desigur, și această tulburare poate fi influențată de cele descrise anterior pentru că este dificil să obții un orgasm satisfăcător, în condițiile unui libido scăzut sau al unui nivel redus de excitație datorat sensibilității scăzute la stimulii sexuali.

  • Dureri în timpul actului sexual

Cel mai adesea, durerile în timpul actului sexual apar ca urmare a unei slabe lubrifieri vaginale, atunci când glandele Bartholin din vagin nu secretă suficient lichid pentru a facilita penetrarea. Și de această dată, problema poate fi asociată cu un nivel scăzut de excitație sau de dorință sexuală, însă totodată poate avea la bază o problemă la nivelul glandelor sus-amintite.

Cauzele disfuncțiilor sexuale la femei


Apariția tulburărilor sexuale în cazul femeilor poate fi determinată de mai multe cauze, cum la fel de bine poate fi rezultatul unui cumul de factori din cei mai diverși. Poate fi vorba de probleme de sănătate,  probleme pe fond psihic sau anumite conjuncturi nefavorabile care influențează inclusiv viața sexuală. În cele ce urmează vom descrie fiecare posibilă cauză în parte.

  • Probleme de sănătate

Anumite afecțiuni pot afecta funcționarea aparatului reproducător și totodată pot reduce sensibilitatea la stimulii sexuali, determinând astfel și  apariția disfuncțiilor sexuale. Bolile cardiovasculare sunt afecțiunile cu cea mai mare incidență în rândul populației la nivel mondial, iar acestea pot afecta circulația sanguină, inclusiv în zona genitală. În acest mod, scade sensibilitatea zonelor erogene și totodată se întârzie răspunsul organismului la stimuli. Totodată, afecțiunile neurologice pot fi o altă cauză a disfuncțiilor sexuale prin faptul că răspunsul la stimulii sexuali depinde in bună măsură de activitatea nervoasă.

De asemenea, afecțiunile specifice aparatului genital feminin și bolile cu transmitere sexuală constituie alte cauze frecvente ale disfuncțiilor sexuale în cazul femeilor.

  • Probleme de natură psihică

Problemele pe fond psihic constituie altă categorie de cauze ale disfuncțiilor sexuale la femei, fiind responsabile în principal de scăderea dorinței sexuale. Stresul este un factor din ce în ce mai prezent  în viața de zi cu zi, iar dacă se manifestă pe termen lung poate afecta psihicul, ducând la apariția stărilor de anxietate și chiar a depresiei.

Astfel de stări psihice negative afectează și libidoul, determinând o scădere a interesului pentru viața sexuală, coroborată cu o reducere a sensibilității la stimulii sexuali. Starea psihică poate fi alterată și ca urmare a unor evenimente nefericite, a unor traume sau abuzuri suferite în trecut sau a unor experiențe sexuale nereușite. De asemenea, bolile psihice reprezintă un alt factor determinant al disfuncțiilor sexuale le femei.

  • Dereglările hormonale

Dereglările hormonale țin tot de problemele de sănătate, însă constituie o categorie aparte pentru că afectează în mod direct viața sexuală. Este cunoscut faptul că funcțiile sexuale sunt controlate de anumite grupe de hormoni care influențează dezvoltarea caracteristicilor specifice fiecărui sex, dezvoltarea aparatului genital și a funcțiilor sexuale.

Hormonii sexuali sunt produși de diferite glande din corp iar disfuncțiile apărute la nivelul acestora duc la apariția unor dezechilibre hormonale care au impact direct asupra vieții sexuale. Mai precis dereglările hormonale pot duce la scăderea libidoului și a sensibilității la stimulii sexuali, determinând totodată și disfuncții la nivelul aparatului genital.

  • Factori sociali

În această categorie intră toate conjuncturile care pot avea o influență negativă pe termen lung asupra vieții sexuale. Un program zilnic solicitant, problemele în viața de cuplu, grijile exagerate de zi cu zi, lipsa resurselor materiale pot duce la scăderea libidoului pe fondul unor preocupări intense asupra altor aspecte ale vieții. De asemenea, persoanele care au primit o anumită educație strictă sau provin din medii în care sexul este considerat tabu sau chiar un păcat pot întâmpina dificultăți în a avea o viață sexuală normală din cauza barierelor socioculturale greu de trecut, care determină un libido scăzut și chiar insuflă o anumită teamă față de tot ceea ce ține de sex.

Diagnosticarea disfuncțiilor sexuale feminine


Stabilirea cauzelor exacte ale disfuncțiilor sexuale feminine necesită un control de specialitate, care e bine să aibă loc la  cât mai scurt timp după ce sunt constatate primele manifestări anormale.

Diagnosticul va ține cont de cele trei criterii enunțate la începutul acestui material, respectiv durata manifestărilor, frecvența acestora și gradul de disconfort. Consultația începe cu o anamneză, etapă în care medicul discută cu pacienta, cerându-i detalii despre simptomele manifestate, frecvența și intensitatea acestora precum și despre istoricul medical.

Urmează apoi examenul clinic în cursul căruia medicul consultă pacienta pentru a depista cauzele de natură fizică ale simptomelor reclamate. În funcție de situație, acesta poate solicita și anumite investigații suplimentare constând în analize de sânge și de urină, ecografii, examene RMN sau tomografii computerizate.

În funcție de rezultatele acestor investigații, medicul poate îndruma pacienta către alți specialiști dacă problema identificată  nu este de competența sa.

Tratamentul disfuncțiilor sexuale feminine


Odată stabilit un diagnostic, medicul recomandă și tratamentul adecvat, care bineînțeles că depinde de natura problemelor constatate în urma investigațiilor de specialitate. Opțiunile terapeutice în cazul disfuncțiilor sexuale feminine sunt următoarele:

  • Tratament medicamentos

Problemele de natură fizică dar și cele care țin de latura psihică pot fi tratate cu medicație adaptată în funcție de afecțiunea sau afecțiunile diagnosticate. Există o gamă foarte largă de medicamente eficiente în tratarea cauzelor disfuncțiilor sexuale, însă pentru ca acestea să funcționeze trebuie administrate doar la recomandarea medicului și respectând strict indicațiile acestuia. În caz contrar, medicamentele pot face mai mult rău, ducând la agravarea simptomelor și apariția unor complicații.

  • Consiliere psihologică

Dacă disfuncțiile sexuale au o cauză de natură psihică, o metodă eficientă de terapie este consilierea psihologică realizată de un specialist. În cadrul ședințelor de terapie individuală sau de grup pacienta este ajutată să depășească barierele psihologice care îi afectează inclusiv viața sexuală, după ce psihologul a identificat care sunt acestea și care sunt cauzele care stau la originea problemei.

  • Tratamentul hormonal

Această metodă este recomandată în cazul pacientelor cu dereglări hormonale care au dus,  printre altele, la apariția disfuncțiilor sexuale. Tratamentele hormonale se bazează pe medicamente menite să stimuleze glandele care secretă hormoni sau, după caz, să inhibe activitatea acestora, în cazul în care nivelul de hormoni este peste limita normală. De asemenea, există și medicamente de substituție hormonală, precum și medicamente care modulează sensibilitatea receptorilor de hormoni.

  • Exercițiile Kegel

Sunt exerciții simple menite să întărească mușchii pelvieni și să îmbunătățească astfel calitatea actului sexual, oferind o plăcere mai intensă și favorizând apariția orgasmului. Mușchii pelvieni se contractă și se relaxează în reprize de 3-5 secunde, în cadrul unor sesiuni care trebuie să includă 10-15 repetări și care se efectuează de 3 ori pe zi.

Exercițiile Kegel sunt recomandate pentru tratarea dar și prevenirea mai multor probleme de sănătate sexuală și pelviană, cum ar fi incontinența urinară, prolapsul organelor pelvine și disfuncțiile sexuale. Ele pot fi practicate de către femei de toate vârstele și sunt de obicei ușor de integrat în rutina zilnică, deoarece pot fi făcute aproape oriunde și fără echipament special.

Prevenirea disfuncțiilor sexuale la femei


În cele mai multe cazuri, disfuncțiile sexuale feminine pot fi prevenite, iar acest fapt este confirmat și de un studiu din 2018 asupra factorilor care le influențează. Un capitol special al studiului este dedicat modului în care acești factori pot fi evitați, iar mențiunile autorilor includ următoarele recomandări:

  • Educația sexuală – le ajută pe femei să își cunoască și să își înțeleagă mai bine trupul la vârsta la care își încep de obicei viața sexuală, iar în același timp pe oferă informații esențiale despre acest aspect, venite din partea unor persoane avizate.
  • Comunicarea deschisă – în multe cazuri, femeile cu disfuncții sexuale amână prezentarea la medic sau se jenează să discute cu acesta despre problemele pe care le întâmpină, aceasta fiind și o consecință a lipsei de educație sexuală. Specialiștii recomandă femeilor să treacă peste orice inhibiție și să discute deschis cu medicul lor orice problemă legată de latura sexuală, pentru că astfel previn apariția unor complicații ce pot surveni ulterior.
  • Mai multă preocupare pentru relația de cuplu – disfuncțiile sexuale apar frecvent și pe fondul unor probleme în viața de cuplu cum ar fi lipsa de afecțiune din partea partenerului, certurile sau discuțiile contradictorii, suspiciunile de infidelitate și alte neînțelegeri inerente. Este recomandat să treceți cu calm peste astfel de situații, să manifestați mai multă afecțiune unul față de celălalt, iar atunci când simțiți că relația este într-un impas major să nu ezitați să apelați la un specialist în terapia de cuplu.
  • Folosirea contraceptivelor – poate regla activitatea hormonală care cauzează disfuncții sexuale și totodată reduce stresul generat de riscul apariției unei sarcini nedorite, care diminuează la rândul său dorința și plăcerea sexuală.  
  • Îmbunătățirea stimei de sine – o imagine pozitivă despre propria persoană crește libidoul și totodată șansele de a avea o viață sexuală normală. Încearcă să te menții în formă scăpând de kilogramele în plus și modelându-ți silueta prin exerciții de fitness, acordă mai multă atenție coafurii, machiajului, garderobei și oricăror alte aspecte care să te facă să te simți bine în pielea ta și să îți dea încredere în tine.
  • Exercițiile fizice – mișcarea este o excelentă metodă de a te menține în formă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, iar în acest mod te scapă de o serie de probleme care pot declanșa disfuncțiile sexuale. Cu ajutorul exercițiilor fizice îți poți menține silueta si totodată poți preveni apariția bolilor cardiovasculare și a altor probleme de sănătate asociate cu sedentarismul. De asemenea, antrenamentele intense îți îmbunătățesc starea de spirit și îți conferă o senzație de satisfacție, care contribuie la creșterea libidoului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *