Cum afectează Hipospadiasul Penisul la bărbați

Hipospadiasul face parte din categoria malformațiilor congenitale specifice sexului masculin, care se manifestă la nivelul penisului.

Deși mai puțin cunoscută, o astfel de anomalie este destul de frecventă, putând fi prezentă la unul din 200 -300 de nou-născuți de sex masculin.

Încă nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele pentru care unii copii vin pe lume cu o astfel de malformație, dar s-a constatat că moștenirea genetică joacă un rol important.

Mai exact, în mai multe cazuri, nou-născuții cu hipospadias provin din tați care au avut aceeași problemă sau au frați care s-au născut cu o astfel de malformație.

Singura cale prin care poate fi corectat hipospadiasul este cea chirurgicală, în urma unei astfel de operații, medicii putând conferi penisului un aspect normal și pe deplin funcțional.

Deși în unele cazuri funcționalitatea penisului nu este afectată în mare măsură, o astfel de intervenție este necesară pentru că poate avea serioase implicații și pe plan psihic, despre care vom discuta pe parcursul acestui material.

Ce este hipospadiasul ?

Hipospadiasul este o malformație congenitală, ceea ce înseamnă că vorbim despre o problemă cu care copilul se naște.

În mod normal, deschiderea uretrală care permite eliminarea urinei și a lichidului seminal este situată în vârful penisului, însă în cazul copiilor cu hipospadias aceasta este localizată pe partea inferioară a organului sexual.

Așadar, hipospadiasul este o condiție anatomică anormală, caracterizată printr-o localizare anormală a orificiului uretral la băieți.

Cum afectează hipospadiasul penisul

În primul rând, penisul nou-născuților cu hipospadias are un aspect diferit de cel normal, din cauză că deschiderea uretrală nu este formată în vârf, ci pe partea inferioară a penisului.

În multe cazuri, penisul poate fi curbat în jos, iar un alt detaliu care îl deosebește de un organ normal este aspectul prepuțului, care este asemănător unei glugi din cauză că deschiderea este în zona inferioară a organului, acolo unde este localizat și orificiul uretral.

Chiar dacă funcționalitatea penisului nu este de cele mai multe ori afectată, hipospadiasul poate determina dificultăți la urinare, cu cât deschiderea uretrală este localizată mai departe de vârf și mai aproape de zona perineală.

Tipuri de hipospadias

Există trei tipuri de hipospadias iar detaliul care face diferența între ele este localizarea deschiderii uretrale.

  • Hipospadias anterior – aceasta este forma cea mai puțin gravă, orificiul uretral fiind plasat pe capul penisului, însă în partea inferioară a acestuia.
  • Hipospadias mijlociu sau median – în acest caz, deschiderea uretrală se află la jumătatea penisului, în partea inferioară a acestuia.
  • Hipospadias posterior – este forma care creează cele mai mari probleme, întrucât orificiul uretral este localizat în partea posterioară a penisului, aproape de baza acestuia sau uneori chiar regiunea perineală, între scrot și anus.

Cauzele hipospadiasului

Cum spuneam și mai devreme în introducere, cauzele care duc la apariția hipospadiasului nu sunt încă foarte clare, dar s-a stabilit că acesta se formează în viața intrauterină, între a noua și a douăsprezecea săptămână de sarcină.

S-a constatat însă că malformația se transmite ereditar, fiind identificați totodată și alți factori de risc ce pot determina apariția acesteia, după cum urmează:

  • Obezitatea
  • Tratamentele de fertilitate
  • Sarcinile după vârsta de 35 de ani
  • Fumatul în timpul sarcinii
  • Expunerea femeilor gravide la diverse substanțe chimice sa la un mediu foarte poluat.

Simptomele hipospadiasului

Se poate vorbi de două tipuri de simptome în cazul copiilor cu hipospadias, respectiv cele care pot fi observate ușor cu ochiul liber și cele care își pun amprenta pe dezvoltarea psihică.

La o examinare vizuală se pot observa următoarele detalii:

  • o curbură a penisului mai mult sau mai puțin pronunțată
  • amplasarea deschiderii uretrale pe partea inferioară a penisului
  • aspectul nefiresc al prepuțului
  • jetul urinar înclinat, divizat sau în formă de pâlnie.

Dacă problema nu este rezolvată  la vârstă fragedă, copiii nu vor putea urina din picioare fără să se ude, așa că vor adopta poziția șezând.

Aceasta îi va face să se simtă diferiți de ceilalți băieți, de multe ori pot fi ținta ironiilor acestora, ceea ce va determina serioase probleme emoționare și de adaptare socială.

De asemenea, hipospadiasul le poate afecta serios viața sexuală, atât din cauza aspectului diferit al penisului cât și a problemelor de ejaculare ce pot apărea.

Pentru mulți dintre ei ar putea fi foarte dificil să aibă copii, întrucât lichidul seminal nu este diseminat prin vârful penisului și astfel scad șansele ca spermatozoizii să ajungă la ovulele pe care trebuie să le fecundeze.

Tratament pentru hipospadias

Scopul tratamentului pentru hipospadias este corectarea malformației congenitale, iar pentru aceasta  nu există decât o singură variantă terapeutică.

Ne referim la intervenția chirurgicală de reconstrucție și remodelare a penisului care este bine să fie efectuată cât mai devreme, de preferat după ce copilul împlinește 6 luni și cel mai târziu la vârsta de un an. În acest mod, copilul se va putea dezvolta normal, fiind scutit de traumele și problemele despre cate tocmai am vorbit.

În 90% din cazuri este nevoie de o singură operație, însă există și situații care impun doua sau mai multe intervenții, care se realizează de regulă la un interval de6 luni

În ce constă operația chirurgicală pentru hipospadias ?

Intervenția chirurgicală are scopul de a reconstrui și remodela penisul, pentru a-i reda funcționalitatea și aspectul normal. În acest sens, operația include patru etape esențiale pe care le prezentăm în continuare.

  • Repoziționarea deschiderii uretrale – chirurgul va muta deschiderea uretrală în poziția corectă, adică la vârful penisului. Acest lucru va permite ca urinarea să se facă în mod normal.
  • Reconstrucția uretrei – în unele cazuri, uretra poate fi scurtă sau subdezvoltată. Prin intervenția chirurgicală, uretra va fi reconstruită sau extinsă pentru a asigura un flux normal al urinei.
  • Corectarea aspectului estetic – chirurgul va repara și va reconstrui glandul penisului și prepuțul pentru a obține un aspect estetic cât mai apropiat de normalitate.
  • Restaurarea funcționalității sexuale – dacă operația este efectuată mai târziu, iar malformația determină probleme legate de ejaculare, prin intervenția chirurgicală se poate îmbunătăți funcționalitatea sexuală și se pot corecta eventualele complicații asociate.

Exista riscuri asociate intervenției chirurgicale?

Orice intervenție chirurgicală presupune un anumit grad de risc iar operația pentru corectarea hipospadiasului nu face excepție, mai ales dacă ținem seama de vârsta fragedă la care se face.

Principialele riscuri sunt legate de apariția unor infecții și a sângerărilor excesive, acestea fiind caracteristice oricărei intervenții chirurgicale.

Un alt risc este cicatrizarea anormală, ce constă în formarea de țesut cicatricial excesiv. Aceasta poate afecta aspectul estetic al penisului și poate necesita tratament ulterior, cum ar fi o altă intervenție chirurgicală sau alte proceduri de corectare.

În situații rare, poate apărea o îngustare a uretrei numită stenoza uretrală, care poate afecta fluxul normal al urinei și poate necesita o nouă intervenție chirurgicală pentru corecție.

În cazurile severe de hipospadias sau în cazul unor complicații postoperatorii mai pot apărea probleme de erecție sau ejaculare.

Prevenirea hipospadiasului

Apariția hipospadiasului în viața intrauterină nu poate fi evitată în proporție de 100%, însă riscul poate fi redus ținând cont de anumite aspecte.

Pe cât posibil, femeile ar trebui să rămână însărcinate înainte de vârsta de 35 de ani, pentru a nu depăși pragul după care crește riscul de a naște un copil cu o astfel de malformație.

Înainte de sarcină trebuie să acorde atenție și greutății corporale fiind de preferat să scape de kilogramele în plus pentru a elimina astfel un alt factor de risc, excesul ponderal.

Evitarea fumatului și o dietă adecvată în timpul sarcinii sunt alte măsuri de prevenție recomandate, la care se mai adaugă evitarea expunerii la un mediu poluat sau la diferite substanțe chimice care pot afecta dezvoltarea fătului.

Dacă totuși un copil se naște cu o astfel de malformație este important ca aceasta să fie corectată în primul an de viață, pentru a evita complicațiile ulterioare și a-i oferi noului născut șansa la o viață normală.

În concluzie, hipospadiasul este o malformație comună a penisului, în care deschiderea uretrală este situată într-o poziție anormală. În funcție de localizarea acesteia, hipospadiasul poate fi anterior, median sau posterior, iar acesta din urmă reprezintă cea mai severă formă.

Hipospadiasul poate fi corectat doar prin intervenție chirurgicală pentru a reda aspectul și funcționalitatea normală a penisului și a evita impactul emoțional considerabil care poate marca iremediabil dezvoltarea psihică a copilului.

Riscurile asociate intervenției sunt nesemnificative în raport cu beneficiile, iar din acest motiv operația nu trebuie amânată niciun minut în plus, fiind de preferat ca aceasta să fie făcută cât mai devreme, la vârsta de 6-12 luni.