3 Beneficiile Sexuale ale Consumului de Ginseng

Articol scris de:

Craciun Marius
Craciun Marius

Expert in cresterea perfomantelor sexuale.In ultimii 4 ani, a citit aproape toate studiile si publicatiile straine despre optimizarea performantelor in pat.

Retele sociale

Facebook

Linkedin

Twitter

Pinterest

Youtube

Ginsengul este una din cele mai cunoscute plante medicinale provenite din zona asiatică, ale cărei beneficii au devenit cunoscute în urmă cu mii de ani. Inițial, proprietățile sale curative au fost descoperite de chinezi, ginsengul devenind un ingredient de bază în medicina tradițională chinezească. Pe măsură ce practicile specifice acesteia s-au răspândit și dincolo de granițele Asiei, ginsengul a devenit tot mai cunoscut, începând să fie cultivat și în alte zone ale lumii.

Totodată, ginsengul este și un ingredient destul de prețios, dat fiind faptul că este nevoie să treacă cel puțin 4 ani de la momentul cultivării până când rădăcina – care este partea vegetală utilizată cu preponderență – să poată fi recoltată și utilizată.

În funcție de maturitatea rădăcinii există mai multe tipuri de ginseng, respectiv cel proaspăt, recoltat la 4 ani, ginsengul alb, recoltat între 4 și 6 ani și ginsengul roșu, ajuns la maturitate deplină și recoltat la 6 ani.

Ginsengul roșu este și cel utilizat pentru cresterea potenței la barbăți, întrucât concentrează maximul de substanțe benefice, iar din acest motiv este și cel mai căutat, totodată și cel mai scump.

Unul dintre principalele beneficii ale ginsengului este legat de capacitatea acestuia de a îmbunătăți potența, fapt pentru care se numără printre cele mai vechi afrodiziace, existând dovezi că în China era utilizat în acest scop încă din urmă cu 5.000 de ani.

Aceste beneficii se datorează celor doi compuși esențiali din compoziția ginsengului – ginsenozida si gintonina – care îmbunătățesc atât potența cât și libidoul și fertilitatea, având efecte secundare nesemnificative.

În continuare, îți prezentăm principalele beneficii pe care ginsengul le poate avea asupra bărbaților.

1. Ginseng poate îmbunătăți potența


În India antică se spunea despre ginseng că are capacitatea da a da unui bărbat forța unui taur, inclusiv celor trecuți de prima tinerețe, care începeau să se confrunte cu disfuncția erectilă.

Mult mai târziu după aceea, în 2008, British Journal of Clinical Pharmacology a publicat o sinteză a mai multor studii care au analizat efectele ginsengului roșu asupra mai multor subiecți cu disfuncție erectilă.

Au fost identificate șase studii elocvente, în cadrul cărora subiecții au primit pentru anumite perioade fie suplimente pe bază de ginseng roți, fie un placebo.

La final, toate cele șase studii au consemnat o îmbunătățire considerabilă a funcției erectile în rândul bărbaților care primiseră ginseng, comparativ cu cei cărora li se administrase placebo.

2. Ginseng poate crește libidoul


Libidoul reprezintă intensitatea dorinței sexuale și constituie un factor important care influențează și funcția erectilă. Cu cât libidoul este mai crescut, cu atât receptorii stimulilor sexuali devin mai sensibili ceea, ce crește gradul de excitație și îmbunătățește funcționarea mecanismului care determină erecția.

Nivelul libidoului este influențat de doi nerotransmițători, dopamina și acetilcolina, care transmit impulsurile nervoase către creier în timpul stimulării sexuale și totodată transmit răspunsul sistemului nervos central la acești stimuli, crescând nivelul de excitație și declanșând erecția.

O cercetare efectuată pe șoareci de laborator a demonstrat faptul că administrarea de ginseng crește nivelul clor doi neurotransmițători și odată cu el libidoul. Această calitate este atribuită ginsenozidei din compoziția ginsengului, după cum au subliniat cercetătorii care au efectuat acest studiu.

Aceștia au constatat că substanța activă administrată subcutanat șoarecilor de laborator s-a răspândit rapid în lichidul cefalorahidian iar un efect maxim a fost consemnat la 60 de minute după administrare. Acesta a constat într-o creștere considerabilă a nivelului celor doi neurotransmițători, în raport cu mărimea dozei administrate.

În același timp, un nivel crescut de dopamină și acetilcolină îmbunătățește atât libidoul, cât și capacitatea de memorare și învățare, prevenind declinul cognitiv care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă.

3. Ginseng poate îmbunați fertilitatea


Problemele de fertilitate constituie o altă categorie de disfuncții sexuale care afectează mulți bărbați, unii dintre încă nefiind conștienți de acest lucru. Aceste probleme le scad șansele de a procrea, din cauza scăderi calității spermei.

Lichidul seminal fie nu conține suficienți spermatozoizi, fie aceștia nu sunt suficient de rapizi sau mediul în care se deplasează nu conține suficiente substanțe nutritive pentru a-i ține în viață. De asemenea, cantitatea redusă de lichid seminal ejaculat este  o altă problemă ce ține de fertilitate.

Cercetările au demonstrat faptul că ginsengul poate fi eficient și în rezolvarea acestor probleme, cu toate că nu s-a putut încă stabili în ce mod acționează acesta.

Relevant în acest sens este un studiu desfășurat în perioada 2011 – 2012, în care au fost incluși 80 de bărbați cu probleme de fertilitate, care au fost împărțiți în mai multe grupuri, în funcție de modul de manifestare al acestor probleme. Petru început, de la fiecare dintre subiecți au fost recoltate probe de spermă care au fost analizate în laborator, pentru a se confirma problemele de fertilitate, natura și gravitatea acestora.

Apoi, o parte dintre participanții la studiu au primit suplimente pe bază de ginseng timp de 12 săptămâni, în timp ce altora li s-a administrat tratament placebo. La finalul celor 12 săptămâni au fost recoltate din nou probe de spermă care au fost supuse unei noi analize de laborator.

Testele au semnalat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește numărul de spermatozoizi, motilitatea acestora, concentrația de substanțe nutritive din lichidul seminal și cantitatea ejaculată, în cazul bărbaților care primiseră suplimente cu ginseng.

În schimb, nu au fost constatate diferențe semnificative între nivelurile de hormoni, ceea ce sugerează faptul că ginsengul nu influențează secreția de testorsteron – hormon ce are legătură și cu fertilitatea.

La finalul studiului s-a concluzionat că ginsengul poate fi un ingredient eficient în tratarea problemelor de fertilitate, mai ales că nu au fost consemnate nici efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, cercetătorii au mai notat că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua doza optimă și durata tratamentului.

Ce efecte secundare poate avea consumul de ginseng ?


Așa după cum au constatat cercetătorii citați mai sus, efectele secundare ale ginsengului sunt nesemnificative, de cele mai multe ori neexistând indicii clare care să facă o conexiune intre acestea și administrarea de ginseng.

Așadar, ginsengul este bine tolerat de organism, dar sunt necesare unele precauții legate de administrarea sa în anumite situații.

Astfel, persoanele cu hipertensiune arterială sau alte afecțiuni cardiovasculare trebuie să se consulte cu medicul înainte de a folosi acest ingredient, întrucât pot apărea tulburări de ritm cardiac. Aceleași recomandări sunt adresate și pacienților cu afecțiuni renale, întrucât exist riscul apariției unor complicații.

Administrarea de ginseng trebuie evitată și în cazul persoanelor cu febră, precum și al pacienților care urmează un tratament cu estrogeni, digoxina, corticosteroizi, inhibitori de monoaminoxidază, heparină, warfarină şi chiar aspirină.

Substanțele active din compoziția plantei pot interacționa cu cele din aceste medicamente, diminuându-le sau chiar anulându-le efectul. De asemenea, ginsengul este de evitat și în cazul persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante, pentru că are un efect similar cu acestea, subțiind sângele.

O altă contraindicație este legată de administrarea de ginseng împreună cu cafea, ceai negru, energizante și orice alte băuturi sau suplimente care conțin cofeină.

Cu toate efectele sale benefice, ginsengul nu trebuie administrat în doze mari pentru că poate provoca insomnii și chiar stări de anxietate. Din acest motiv, dacă te hotărăști să apelezi la un astfel de remediu, este recomandat să ceri sfatul unui medic sau, cel puțin să respecți cu strictețe recomandările privind administrarea, din prospectul care trebui să se găsească orice supliment sau medicament care conține ginseng.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *